Vágólapra másolva!
A júliusi európai fesztiválkínálatba beférnek dán és belga mamutrendezvények éppúgy, mint egy horvát tengerparti lazázás. Még mindig tart a szomszédos Exit és Pohoda vonzereje? Tényleg olyan jók a lengyelek? Körkép.
Vágólapra másolva!

Open'er

Forrás: AFP/Krzysztof Mystkowski

Húzónevek: Arctic Monkeys, Blur, Kings of Leon, Queens of the Stone Age

Mi ez: A legnagyobb lengyel fesztivál igen nagy utat tett meg azóta, hogy tíz éve még a Kosheen és a Layo & Bushwacka voltak a headlinerek, most meg nemcsak itt van a legjobb felhozatal az Elbától keletre, hanem a legtöbb nyugati fesztivállal is bátran állja a versenyt. Rengeteg új és releváns előadó a Savagestől a Disclosure-on át Kendrick Lamarig és az Alt-J-ig, nem beszélve a helyieket képviselő, remek nevű Oszibarack együttesről. Mondjuk jó 25 százalékkal drágább is a belépő a tavalyinál.

Érdekesség: Ha mindez nem lenne elég, akkor a fesztivál utáni napon Rihanna is ad egy koncertet a gdyniai reptéren, amelyre a belépők természetesen érvényesek!

Mikor, hol és mennyiért: július 3-6., Gdynia, Babie Doly katonai repülőtér. Négynapos jegy kempingezési lehetőséggel 550 zloty (kb. 42 ezer HUF).

Rock Werchter

Húzónevek: Green Day, Rammstein, Blur, Depeche Mode, The National, Kings of Leon, Editors, Volbeat

Mi ez: A Sziget, a Glastonbury, a Roskilde és az Exit mellett ez a belga fesztivál is az öt legnagyobb közé tartozik Európában. A program szokás szerint az egyik legerősebb: mainstream rock, alternatív menőségek, elektronika, hiphop, minden van itt, ami kell. Sokat elmond a felhozatalról, hogy Dizzee Rascal, Nick Cave, a Vampire Weekend vagy a Sigur Rós is esélytelen a headliner pozícióra, nem is beszélve Kesháról vagy a Youth Lagoonról.

Érdekesség: Régi hagyomány, hogy a Werchter és a dániai Roskilde ugyanazon a hétvégén versenyeznek egymással, ám tavaly a belgák kitértek, és egy héttel előrehozták a fesztivált. Az idén visszaállt a régi rend.

Mikor, hol és mennyiért: július 4-7., Werchter. A 200 eurós négynapos jegy már elfogyott, sőt a napijegyek többsége is, az első napra van még 80 euróért.

Roskilde

Forrás: AFP/Torkil Adsersen

Húzónevek: Kraftwerk, Metallica, The National, Rihanna, Queens of the Stone Age, Sigur Rós, Slipknot, Volbeat

Mi ez: Akárcsak a Werchter, itt is négy napig tart a buli, viszont több a színpad és a fellépő, és mindig ügyelnek a szervezők arra is, hogy az aktuális nevek mellett legyenek régi nagy ikonok. Az idén a Kraftwerk és a Metallica képviseli ezt a vonalat, és a kommersz pop is képviselteti magát rendesen. Itt megfér egymás mellett a Dead Can Dance és King Tuff, vagy a Harlem Shake-kel elhíresült Baauer és Bobby Womack is.

Érdekesség: A Metallica egyetlen európai koncertje itt lesz ezen a nyáron.

Mikor, hol és mennyiért: július 4-7., Roskilde. A teljes bérlet 1890 korona (kb. 78 ezer Ft).

Eurockéennes

Húzónevek: The Smashing Pumpkins, Blur, Phoenix, Jamiroquai, My Bloody Valentine, Two Door Cinema Club, Black Rebel Motorcycle Club, Dinosaur Jr., Matisyahu

Mi ez: A franciák legnagyobb fesztiválja mindig kivágja magát abból a nehéz helyzetből, hogy nagyágyúkkal rendezik egy hétvégén. Legalábbis a headlinereket tekintve elég kevés az átfedés a Roskildével vagy a Werchterrel, de befér még pluszként az orális szexet népszerűsítő rapper, Danny Brown, aztán a Neurosis, az Is Tropical és a Chvrches.

Érdekesség: A svájci határhoz közeli Belfort fesztiválját 1989-ben rendezték meg először, akkor még csak Ballon d'Alsace néven. A szervezők büszkék rá, hogy ez nonprofit rendezvény, ezért relatíve olcsók a belépők.

Mikor, hol és mennyiért: július 4-7., Belfort. A teljes bérlet 129 euró (kb. 40 ezer HUF), egy napijegy 45 euró (kb. 14 ezer HUF).

Exit

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Húzónevek: Atoms for Peace, Bloc Party, Cee-Lo Green, David Guetta, Fatboy Slim, Nick Cave & the Bad Seeds, Snoop Lion, The Prodigy

Mi ez: Az újvidéki fesztiválnál jól láthatóan tovább folytatódik a trend, hogy a tömegek előtt tárják szélesre a kaput, a korábban régiószerte irigyelt kínálaton mára már Magyarországról sincs sok irigyelnivaló. Igaz, a szervezők még további fellépőket ígérnek, de egyelőre újra inkább csak az Exit egyedi hangulata lehet a valódi mágnes a külföldieknek, nem a program.

Érdekesség: A Balaton Soundot lemondó Cee-Lo Green itt még játszani fog.

Mikor, hol és mennyiért: július 10-14., Újvidék. A négynapos jegy ára 18 900 Ft, kempingjegy még plusz 8900 Ft.

Pohoda

Forrás: AFP/Samuel Kubani

Húzónevek: The Smashing Pumpkins, Atoms for Peace, Nick Cave & The Bad Seeds, Bloc Party, Kaiser Chiefs, Bonobo, Kate Nash

Mi ez: A trencséni Pohoda is szokás szerint inkább régebbi arcokban bízik, de azért becsúszik pár olyan aktualitás is, mint a Django Django, a SBTRKT vagy a Youth Lagoon, amelyeket itthon hiába keresnénk egyelőre. A fesztivál jó három óra autóútra van Budapesttől, akár egy napra is érdemes lehet kiugrani.

Érdekesség: Nem felejtettük ki ám a Justice-t a húzónevek közül, de csak DJ-szettel jön.

Mikor, hol és mennyiért: július 11-13., Trencsén. A háromnapos jegy ára 89 euró (kb. 27 ezer Ft).

Melt!

Húzónevek: The Knife, Atoms for Peace, James Blake, Django Django, Alt-J, Disclosure

Mi ez: Menő fesztivál Lipcse fölött nem sokkal, a Gremminer See nevű kis bányató mellett, a Ferropolis nevű ipartörténeti parkmúzeumban, a kiszuperált, óriási bányagépek tövében. Rendszerint indie és elektronikus zenei előadók váltják egymást, köztük szupermenő és kicsit lejárt zenekarok. Előbbiekre több példa is van a húzónevek között, utóbbiakra ott az idén jól fogadott lemezzel jelentkező Tricky, illetve a megdöbbentő módon még létező Babyshambles.

Érdekesség: A Soulwax kevés nyári fesztiválfellépéseinek egyike itt lett volna, de a belgák lemondták, mert az új lemezüket csinálják, helyette csak 2manydjs-hakni lesz.

Mikor, hol és mennyiért: július 19-21., Ferropolis. A háromnapos jegy ára szemétletéttel együtt 136 euró (kb. 42 ezer Ft).

Benicassim

Húzónevek: Queens of The Stone Age, Beady Eye, Primal Scream, Arctic Monkeys, The Killers

Mi ez: Egy spanyol fesztivál, mely leginkább az itt nyaraló britekre épít, tavalyi beszámolónk itt olvasható. A nem egészen 20 ezer állandó lakossal rendelkező Benicassim Barcelona és Valencia között, a Costa del Azaharon található, kínálata azonban egy brit nagymenő fesztiválét idézi, vagyis vannak szuperkúlságok (AlunaGeorge, Chvrches), és csak nyaraló britek számára értelmezhető fellépők is (Courteneers).

Érdekesség: "Szemben mondjuk a Hajógyárira bezárt Sziget Fesztivállal, a FIB (Festival Internacional de Benicassim) területe az egész kisvárosra kiterjed, és teljesen magára formálja a helyszínt. A boltok előtt fesztiválozók reggeliznek, a régi bástya tövében fesztiválozók keresik az árnyékot, a bárok teraszain is ők isszák a sokszor budapesti árakon mért sört. És ami talán a legmeglepőbb: "nagyon olcsó tud lenni" - írta tavaly munkatársunk.

Mikor, hol és mennyiért: július 18-21., Benicassim. A négynapos jegy legolcsóbban 150 fontért (kb. 54 ezer Ft) szerezhető be.

Soundwave

Húzónevek: Bonobo, MF Doom, Ghostpoet, Alice Russell, Om Unit, Quantic

Mi ez: A számos horvát tengerpart elektronikus zenei fesztivál közül az idén ötödszörre megrendezett Soundwave-et választottuk. Lesz teljes zenekaros koncert is, de a lényeg a sok DJ-n lesz, akikből amúgy is sok van júliusban a dalmáciai Tisnóban.

Érdekesség: Ugyanitt rendezik július elején a Garden fesztivált, az is hasonló profilú, lesz rajta Luke Viberttől Metro Areáig sok minden.

Mikor, hol és mennyiért: július 18-22., Tisno. A teljes bérlet 119 font (plusz kezelési költség), ami alig több mint 42 ezer Ft.

Tomorrowland

Európai fesztiválok, Tomorrowland Forrás: AFP/Jesse Willems

Húzónevek: Tiësto, Armin van Buuren, Avicii, Steve Aoki, David Guetta, Afrojack, Nicky Romero

Mi ez: Az elektronikus tánczene és Meseország találkozása Belgiumban. Lehet, hogy a Daft Punk szerint ez az egész már ciki, de ettől még egyetlen másodperc alatt elkelt az összes jegy az idei fesztiválra, a szerencsések tíz színpad előtt szeletelhetnek hajnalig.

Érdekesség: A szervezők egy spinoff fesztivált is indítanak, TomorrowWorld néven, amelyet szeptemberben rendeznek Georgia államban, Amerikában.

Mikor, hol és mennyiért: július 26-28., Boom. Nemcsak a hetijegyek fogytak el még februárban, de minden egyes belépőt elkapkodtak pár perc alatt. Őrület.