Visszatér a house legendás duója

Masters At Work logo
Vágólapra másolva!
Ismét együtt a Masters At Work. A house-t, latin zenét, hiphopot, diszkót gyúrták össze, egyes számaikból teljes műfajok nőttek ki.
Vágólapra másolva!

A Masters At Work, vagyis 'Little' Louie Vega és Kenny 'Dope' Gonzalez - aki május 22-én, szerdán Budapesten lép fel; részletek itt - a New York-i house legendás duója. A chicagói house-t, hiphopot, diszkót, latin zenét, jazzt gyúrták össze egyedi hangzásvilágú zenévé; számtalan slágerük volt, a legnagyobb popsztárokat remixelték (ami azt jelentette, hogy a slágerek egy-egy részlete köré új dalt építettek), egyes számaikból teljes elektronikus zenei stílusok nőttek ki. (Nemrég itt írtunk például a ballroom house-ról: ennek alapja az 1991-es The Ha Dance című MAW-szám.) A több néven (például Hardrive, Nuyorican Soul) is alkotó duó tagjai tíz éven át nem zenéltek együtt. Azonban nemrég a Red Bull Music Academy keretében tartott beszélgetésben elmondták, hogy újrakezdték. Három napon keresztül öt-öt órát zenéltek együtt, úgy, ahogy régen, vagyis élőben rögzítettek kb. húsz számot. Céljuk, hogy a dj-k, a klubok számára készítsenek zenéket; sajátos hangzásukat megtartva valami újat hozzanak létre.

A két órás, a teljes életművet áttekintő beszélgetést amúgy mindenki nézze végig, akit akár csak egészen kicsit is érdekel az elektronikus tánczene története, mert a MAW tagjai nagyon jó fejek és szenzációs sztorikat mesélnek. Kiderül például, hogy legnagyobb sikerét, az alábbi számot Kenny Dope másfél óra alatt dobta össze, és hogy többet kerestek vele a hangmintázott zenészek, mint ő maga. Szó van azokról az időkről, amikor a house-vinylek százezres példányszámban keltek el; hogy mi volt a Masters At Work karrierjének legnagyobb balfogása (az első lemezszerződés, illetve a vérszívó menedzsment szerződtetése). 'Little' Louie Vega elmeséli, hogy egyszer kapott egy csekket horribilis összegről, de nagyon rendes volt, és átadta a Naughty By Nature - hozzá hasonló nevű - tagjának.