Ray Manzarek, 1939-2013

Ray Manzarek, The Doors,  The Doors of the 21st Century performs on stage at the Miller Rock Thru Time Celebrating 50 Years of Rock Concert at Roseland September 17, 2004 in New York City
Vágólapra másolva!
74 éves korában elhunyt Ray Manzarek, a Doors alapító tagja, zenéjének jelentős formálója, a rocktörténelem egyik legjelentősebb billenytűse.
Vágólapra másolva!

Ray Manzarek 1939-ben, Chicagóban született, lengyel származású családban. 1962-ben költözött Los Angelesbe, hogy a UCLA egyetemen a filmszakra járhasson. Itt ismerkedett meg Jim Morrisonnal, de a Doorst akkor alapították, amikor 1965-ben véletlenül összefutottak a tengerparton, és Morrison elárulta Manzareknek, hogy dalokat ír. Robby Krieger gitáros és John Densmore dobos ezután csatlakozott hozzájuk. A lemezeken session zenészek basszusgitároztak, élőben viszont Ray Manzarek játszotta a mély szólamot is.

Ray Manzarek balra, a Doors frankfurti tévéfelvételén, ismeretlen időpontban. Forrás: AFP/DPA/Manfred Rehm

Az első, 1967-es cím nélküli albumról a Break On Through (To the Other Side) kislemezként a megjelenéskor nem lett sikeres, ám aztán a Light My Fire meghozta a sikert a Doorsnak. Igaz, hogy (mint a Spin nekrológja fogalmaz) ha a Doors nevét halljuk, akkor először természetesen Jim Morrisonra gondolunk - ám ha az együttes zenéjét kell felidéznünk, minden bizonnyal Ray Manzarek játéka jut eszünkbe. Nem túlzás a rocktörténelem legnagyobb hatású billentyűsei közé sorolni, ami főleg azért nagy szó, mert a műfajban általában a gitáré a vezető szerep.

Ray Manzarek volt az, aki Jim Morrison 1971-es halála után a legtöbbet tette a Doors életmű ápolásáért. A két további - a Morrisonnal készülteknél jóval kisebb sikert arató - Doors-lemezen is ő énekelt. Később már arról beszélt, hogy a Doors pont attól volt jó, hogy a négy tag, négy ego tökéletes keveréket alkotott és kordában tartotta a többieket, ezért Morrison nélkül nem is működhetett jól tovább. Tisztelgő lemezek készítését felügyelte, könyvet írt arról, hogy mi lett volna ha Jim Morrison nem hal meg - illetve ápolta a legendát, hogy tényleg életben van. 2002-ben Robby Kriegerrel a zenekar többé-kevésbé újjáalakult; Ian Astbury énekelt benne, The Doors Of The 21st Century volt a neve, viszont John Densmore kimaradt belőle és pert indított. Ennek következtében később különféle egyéb neveken (pl. Riders On The Storm) játszott Doors-számokat Manzarek, Krieger és társaik. 2011-ben viszont a dobos is játszott a Skrillexszel készült számban.

Emellett szólólemezeket adott ki, olyan különböző zenészekkel játszott együtt, mint Iggy Pop, az Echo & the Bunnymen, "Weird Al" Yankovic és mások, Nite City néven együttest alapított, filmzenét írt. Producerként dolgozott az X punkzenekarral. 74 évesen, rákban halt meg.