Marshall Lytle, 1933-2013

Marshall Lytle: Still Rockin' Around The Clock című önéletrajzi könyvének borítója
Vágólapra másolva!
Marshall Lytle Bill Haley zenekarának tagjaként örökzöld rock and roll-slágerekben játszott, pedig fél óra alatt tanult meg bőgőzni.
Vágólapra másolva!

Marshall Lytle eredetileg gitáron játszott. Tiniként már egy rádióállomás alkalmazásában állt, amikor 1951-ben Bill Haley, aki egy másik adónál dolgozott, bevette az együttesébe (ekkor még nem Bill Haley & His Comets volt a nevük). Bőgőst keresett, Marshall Lytle pedig nem tudott ezen a hangszeren játszani - ám a sokszor elismételt anekdota szerint Haley fél óra alatt megtanította őt. Megmutatta neki a slap technikát (ez a bőgőnél azt jelenti, hogy olyan erősen pengetik, hogy a húrok visszacsapódnak a fogólapra), Lytle pedig azt mondta: ezt én is meg tudom csinálni. Később különféle show-elemeket talált ki: feje fölé emelte, feldobta hangszerét, lovagolt rajta.

Bár ez csak jóval később derült ki, Marshall Lytle volt a társszerzője a Crazy Man, Crazy című dalnak: ez volt az első rock and roll-szám, amely feljutott az amerikai slágerlistára. Később olyan örökzöldekben is játszott, mint a Rock Around The Clock és a Shake, Rattle And Roll. 1955-ben Lytle és a zenekar két másik tagjával együtt kilépett, mert kevesellték a fizetést. Megalakították a Jodimarst, ami közel sem lett olyan híres, mint a Comets volt, de Las Vegas-i vendéglátós zenekarként jól futott. Lytle egy időre Tommy Page-re változtatta nevét, hogy eltávolodjon a Comets örökségétől. Később a zenélést is elhagyta, ingatlanügyekkel foglalkozott. Amikor 1987-ben, vagyis évekkel Bill Haley 1981-es halála után összeállt a Comets, csatlakozott hozzájuk, és még halála előtt két héttel is velük koncertezett. A Rock And Roll Dicsőségcsarnokba 2012-ben iktatták be.

79 évesen tüdőrákba halt bele, noha soha nem dohányzott. Életrajzírója szerint a füstös bárokban, turnébuszokban eltöltött rengeteg idő okozta betegségét.

Marshall Lytle: Still Rockin' Around The Clock című önéletrajzi könyvének borítója