Lauryn Hill börtönbe megy, és új száma van

Lauryn Hill
Vágólapra másolva!
Az énekesnő többéves késéssel fizetett be egymillió dollár adót. Új dalában a társadalmat ostorozza.
Vágólapra másolva!

Három hónap börtönbüntetésre ítélték Lauryn Hillt, mert 2005 és 2007 között elmulasztott adót fizetni összesen 1,8 millió dollár jövedelme után. Ügyvédje szerint időközben pótolta több mint 970 000 dollár (több mint 220 millió HUF) elmaradását. Az énekesnő pedig azt mondta a bíróságon, hogy mindig is szándéka volt, hogy befizeti az adót, csak erre nem volt képes azokban az években, amikor éppen visszavonult a zenéléstől. A legnagyobb kiszabható büntetés háromszor egy év lett volna (mivel három évben nem fizetett adót), ehhez képest kapott három hónap letöltendő börtönbüntetést és még három hónap házi őrizetet.

Lauryn Hill digitálisan megjelentetett egy új számot is, Neurotic Society címmel; alább meghallgatható. Mint a blogján írta, szerződése értelmében "köteles" volt kiadni (ő maga használ idézőjelet), mert közeledett valami határidő. Bár örül, hogy közvetlen kapcsolatban lehet rajongóival, ideális esetben nem kellett volna ilyen hirtelen kiadnia a zenéjét... "de az üzenet, az ott van" - írja, mégpedig társadalomkritikus. Lauryn Hill szerint nagyon fontos, hogy megértsük, milyen áldozatokkal jár, ha hagyjuk, hogy a mai "egészségtelen paradigmák" uralkodjanak a társadalomban.

Lauryn Hill a Fugees tagjaként lett világhírű, majd 1998-as The Miseducation Of Lauryn Hill című szólólemeze az évtized egyik legnagyobb kritikai és kereskedelmi sikere lett. Azóta várat magára a folytatás; csak többé-kevésbé félresikerült vagy egyenesen botrányos koncertek és egyes elszórt számok voltak. A Neurotic Society előtt az utolsó a 2010-es Repercussions volt, előtte 2002-ben jelent meg egy kislemeze. Nemrég derült ki, hogy leszerződött a Sony kiadóval, hogy ki tudja fizetni adóhátralékát. Azt is állítja, hogy dolgozik egy új lemezen, bár ezt már sokszor mondta az elmúlt jó néhány évben.