Thatcher csak szart az emberekre

Morrissey
Vágólapra másolva!
Morrissey nyilatkozatban emlékezett meg Margaret Thatcher haláláról, és arról írt, hogy Nagy-Britanniában nincs demokrácia, viszont van olyan baloldali zenész, aki ünneplés helyett aktivizmusra biztat.
Vágólapra másolva!

Margaret Thatcher hétfői halála nem hagyja nyugodni a brit zenészeket, ami természetes, hiszen életében is mindenkinél több támadást kapott az egykori brit miniszterelnök. Korábban már megjelent egy nyilatkozat, amit Morrisseynek tulajdonított a sajtó, de arról azóta kiderült, hogy csak egy régebbi interjúból lett kiemelve, az énekes pedig új közleményt jelentetett meg, melyben leginkább a Thatcher halálával kapcsolatos vélemények megjelenítéséről beszélt: "Az a probléma ezzel, hogy bármilyen megfontoltan és higgadtan beszél erről az ember, a bulvárlapokban kirohanásnak bélyegeznek minden véleményt, ha az nem az establishment álláspontját szajkózza" - mondta Morrissey. A Thatchernek korábban guillotine-t kívánó énekes szerint a teljes brit politikai elit érdeke, hogy Thatchert jó színben tüntesse fel, és ennek érdekében mindent be is vet. "Thatcher nem volt erős vagy csodálatra méltó vezető. Egyszerűen csak szart az emberekre, és a közönségességét most ügyesen bátorsággá alakította át a brit sajtó, amely a hazafiasság védelme érdekében megpróbálja most átírni a történelmet" - folytatja Morrissey, aki minden idők leggyűlöltebb brit politikusának nevezi Thatchert, és akinek a temetésén szerinte majd könnygázzal fogják elzavarni a politikája ellen tüntető adófizetőit. "Egyesült Királyság? Szíria? Kína? Hol itt a különbség?" - fejezi be közleményét az 53 éves énekes.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Megszólalt két másik zenész is, aki korábban Thatcher-ellenes számot írt. Dave Wakeling, a Beat egykori énekese ugyan nem tud örülni más halálának, de megjegyzi, hogy "Thatchernek köszönhetően nem beszélgetnek többé egymással az emberek a buszmegállóban, mert szomszédokból versenytársat csinált belőlük", és "mások könnyeinek és szenvedéseinek köszönhetően lett naggyá". A protest énekes, Billy Bragg pedig azt írta a Facebookon, hogy ez nem az ünneplés ideje. "Thatcher halála nem más, mint egy szembetűnő emlékeztető, hogyan került Nagy-Britannia ebbe a zűrzavarba, amelyben ma is vagyunk." Bragg aztán felsorolja Thatcher "bűneit", majd a végén arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egy gyenge idős nő halálának kell örülni, hanem újjá kell szerveződni.