Scott Miller, 1960-2013

Scott Miller
Vágólapra másolva!
53 éves korában meghalt Scott Miller, a nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus kaliforniai énekes-dalszerzője, a Game Theory és a Loud Family zenekarok vezetője.
Vágólapra másolva!

Scott Miller a nyolcvanas évek elején alapította meg a Game Theoryt, amely pár év alatt népszerű lett a kaliforniai college rock körökben, majd az évtized közepétől megjelenő lemezei egyre komolyabb ismertséget hoztak a zenekarnak. Az énekes-gitáros Miller rendkívül dallamos powerpop dalai következtében a korszak kultikus zenekarainak egyike lett a Game Theory, mely több nagyszerű lemezt is megjelentett, melyek közül a Big Shot Chronicles (1986) és a dupla Lolita Nation (1987) a mai napig nagy becsben áll a gyűjtők körében - annál is inkább, mert egyiket sem lehet évek óta kapni, és egy-egy példányért 100 dollárt is kínálnak.

A hatvanas években gyökerező, rendkívül szerethető dalokat író Game Theoryből viszont nem lett új REM, miután vagy a kiadójuk ment csődbe, vagy belső feszültségek gyengítették a zenekart, mely végül '89-ben feloszlott. Miller Loud Family néven alapított új zenekart, mely már kevésbé volt híres a Game Theorynál, és nem is övezi akkora kultusz. Miller 2010-ben Music: What Happened? címmel könyvet is jelentetett meg a kedvenc dalaiból. Halálát a Loud Family honlapján jelentették be, és azt nem írták ugyan, hogy mi volt az ok, azt viszont igen, hogy Millert nagyon inspirálta David Bowie új lemeze, és nyáron tervezte volna újjáéleszteni a Game Theoryt.

Megérni lájkolni a Quartot!