Régi telefon az erdő közepén - nyolc magyar klip

Dav
Vágólapra másolva!
Sose látott mennyiségben teremnek a magyar klipek, most nyolcat gyűjtöttünk össze az elmúlt hetek terméséből, amit még nem láthattak a Quart olvasói. Golyók tűnnek el szájakban, öregek tornáznak glitch-hopra, csajozás az Uránia moziban, tánckoreográfia.
Vágólapra másolva!

Dav: Minden pillanat

A Pater Sparrow rendezte fekete-fehér klipben csupa rejtélyes, jelképes és jelentőségteljes dolog történik: régi telefonok szólalnak meg az erdő közepén, golyók gurulnak és tűnnek el és kerülnek elő szájakból, fontos szerepet kapnak kártyák, fotók, hintalovak. Azonban az ilyesféle klipek többségével ellentétben a Minden pillanatot kedves önirónia is áthatja, ettől lesz igazán jó. A dal a Dav tavalyi lemezén szerepelt, itt írtunk róla, innen lehet letölteni.

http://www.youtube.com/embed/IlwAyjiXcuM


Polyklinik: Plastic Denverb

Rengeteg olyan klip van a neten, ahol a zenére talált videófelvételeket vágnak rá. A Polyklinik videója azért emelkedik ki a tömegből, mert nem egyértelmű a kapcsolat az idős, lassan tornázó emberek képei és a zörgő-glitches hiphop között. Nincs szájbarágósan összekapcsolva a kettő (mondjuk úgy, hogy feltűnően ritmusra vágnák a videót), de mégis passzol a lüktetés, és ezáltal a kép hozzátesz a zenéhez. A szám a Polyklinik és a Headshotboyz split vinyl EP-jén szerepel; a klipet a viideovacation készítette.

http://www.youtube.com/embed/3yb8nKuh8tE

Wasabi Kht: Aranyat ér

Mindig hiányolni szoktuk a magyar rockzenéből a vagány csajokat, úgyhogy a két fiú, két lány felállásban nyomuló Wasabi Kht-ra nem lehet panasz. A lassan három éve alakult rockzenekar játszott már például a Supernemmel is, az Aranyat ér (véletlenül sem aranyér!) című számhoz készült friss klipjében pedig szokatlan perspektívából láthatjuk játszani a zenekart. Az élményből némiképp levon, hogy mindezt egy átlagos próbateremben teszi, de aki még sosem járt próbateremben, annak akár élmény is lehet.

Kisherceg: Túrázó

Nagyjából három éve működik az elszállós-pszichedelikus rockzenében utazó Kisherceg zenekar is, melynek egy klipes pályázatnak köszönhetően a Cinemate nevű profi kollektíva rendezte az első klipjét. A videóban ennek megfelelően semmi amatőr feeling nincs, és a merengő hangulatú, mégis feszültséggel teli zenét tükrözi a magányos főszereplő gondterhelt arca is. A klip rendezője Rácz Péter és Vad Róbert.

Swagga Step: Hands Off!

A dubstepet élőben, ének-trombita-dob-elektronika felállásban játszó zenekar első klipjének az a tanulsága, hogy ne ismerkedjünk az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt. A lány jogosan Fura lány néven kerül be a srác telefonjába. Utóbbi eleinte húzódozik, ám a csaj addig erősködik, míg összejönnek, bejárják Budapest több jellegzetes helyszínét, és a Fura lány egyre idegesítőbben féltékeny - arra is, aki csak tüzet kér. A vége durva, vagy legalábbis az volna - sajnos nem igazán jön ki, például szívesen láttunk volna sokkal több vért. A rendezők a Swagga Step tagjai: Cate & Paul Rocher.

http://www.youtube.com/embed/JSpH1B3KJ-4

Gyík zenekar: Kisvilág

A zenekar előadja a számot, két táncművész, Jónás Zsuzsa és Juhász Péter pedig táncol - mármint nem holmi klipes ugribugrit, hanem rendes kortárs koreográfiát. Ráadásul a folyamatosan mozgó, különféle szokatlan kivágásokat alkalmazó kamera is legalább annyit hozzátesz a látványhoz, mint az, amit mutat. A klip készítője Fellegi Dénes.

http://www.youtube.com/embed/-hg7Rt2NKCE

Don Gatto: Hardcore Babylon

A magát láncfűrészes hardcore-ként meghatározó zenekar videója alapvetően koncertklip, mind a zenekar, mind a közönség igen lelkesen durvul. Aztán a végén jön a meglepetés: először csak a roppant vicces arckifejezéseket látjuk, és csak utána tudjuk meg, hogy mi történt.

http://www.youtube.com/embed/ksJQpEPkB1E

Petenders: Leave Me Alone

A blues-rock zenekar egyik lassabb számához készített stúdióklipet. Sokáig csak azt látjuk, ahogy zenélnek a zenészek; aztán az instrumentális rész kezdetén eltávozik a stúdióból az énekes, a többiek meg végre vadulhatnak egy kicsit, megmutathatják a pin-up girlöket a gitáron. A Petenders teljes EP-je meghallgatható itt, vannak rajta keményebb dalok is; a klipet Egri Pál Manó készítette.

http://www.youtube.com/embed/MozjcY_sQOQ