Annette Funicello, 1942-2013

Annette Funicello
Vágólapra másolva!
Hetvenéves korában elhunyt az ötvenes évek népszerű gyereksztárja, aki később énekesnőként is sikeres volt a hatvanas évek elején. Britney Spears és Miley Cyrus korabeli megfelelőjének is tartják.
Vágólapra másolva!

Annette Funicello tizenkét éves korában kezdte a tévés karrierjét, ahol a Disney stúdió Mickey Mouse Club gyűjtőnév alatt futó sorozatainak egyik gyereksztárja lett, később is számos filmben szerepelt. Énekelni az ötvenes évek végén kezdett, és az Elvis bevonulása utáni korszakot fémjelző tinibálvány éra egyik ikonja lett, számos kisebb-nagyobb slágerrel. A hatvanas évek elején a korszak másik népszerű tinibálványával, Frankie Avalonnal szerepelt számos közös "Beach Party" filmben (kb. tengerparti limonádékban), és egészen a brit invázióig az amerikai fiatalok egyik kedvence maradt, slágerei közül a Tall Paul és a Pineapple Princessvolt a legismertebb, de énekelt együtt a Beach Boysszal is. Annette - aki "Amerika szerelme" volt már addigra - készségesen bevallotta, hogy nem szeretett igazán énekelni, ám producere, Salvatore "Tutti" Camarata akkor forradalmian új módszere - megduplázta Annette énekhangját a felvételeken - biztonságérzetet adott neki.

A hatvanas évek második felétől sok társához hasonlóan az ő népszerűsége is halványulni kezdett, majd a nyolcvanas évek végén újra csak Frankie Avalonnal szerepelt közös filmben, és nosztalgiaturnén is részt vettek. Ekkoriban kezdett először szédülésekre panaszkodni, és 1992-ben jelentette be, hogy sclerosis multiplexszel kezelik. A betegsége következtében teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, miközben állapota fokozatosan romlott: 2004-től kezdve nem tudott járni, később már beszélni sem, és állandó orvosi felügyeletre szorult. A betegséggel kapcsolatos komplikációk következtében halt meg április 8-án, hétfőn.