A sztárok helyett jönnek a vicces vírusvideók?

Harlem Shake UGA Men's Swim & Dive
Vágólapra másolva!
A Harlem Shake-őrület megállíthatatlanul terjed tovább. Izraeli katonáknak, egyiptomi diákoknak is komoly gondot okozott, ráadásul az, hogy egy új szabálynak köszönhetően a Billboard-slágerlista első helyére került, megváltoztathatja a popzenét.
Vágólapra másolva!

A jelenséget kiveséző cikkünk megjelenése óta sok ezer újabb videó készült ugyanazzal a formulával: az első 15 másodpercben egy ember táncol a brooklyni csodagyerek Baauer Harlem Shake című számára, a többiek meg mintha észre sem vennék; a dob berobbanása után következő 15 másodpercben pedig mindenki őrülten rázza, lehetőleg valami vicces jelmezben. Ebben a vírusvideóban az a különleges - mondta egy mémszakértő -, hogy mindenki, de tényleg mindenki meg akarja csinálni a maga verzióját, vagyis nemcsak a szokásos kör, a vicces kedvű egyetemisták és/vagy azok, akik folyton a neten lógnak.

Ez nem mindenhol megy problémák nélkül. Tunéziában egy középiskola tanulói elkészítették a maguk videóját (lásd alább) a Gangnam Style-ból és a Harlem Shake-ből - mire az ország oktatási minisztere kijelentette, hogy ez "ellentétes az oktatás szellemiségével", és nyomozást ígért a nagy horderejű ügyben. Egyiptomban négy egyetemistát letartóztattak, amikor az utcán alsógatyára vetkőztek Harlem Shake-videójuk készítése közben; a járókelők annyira felháborodtak, hogy majdnem megtámadták őket. (Ezt a videót nem találtuk, nem is világos, hogy felkerült-e egyáltalán a netre; viszont itt van egy másik, piramisokkal a háttérben.) Válaszul, illetve a sokak szerint túl szigorú, iszlamista ihletésű "illetlenségi" szabályok elleni tiltakozásul újabb, tömeges táncokat terveznek Egyiptomban.

Izraelben katonák kerültek bajba. Mint az alábbi videón látható, egy tank előtt őrültek meg, többen fegyverrel hadonásztak. A hadbíróság a videót rögzítő katonát 14 nap elzárásra ítélte, az egység parancsnokát pedig, aki engedélyezte, hogy feltöltsék a YouTube-ra, 21 nap elzárásra és lefokozásra. Kiadták a parancsot, hogy tilos "az izraeli hadsereg szellemiségével ellentétes vizuális tartalmakat" terjeszteni (bár ez nem kizárólag a Harlem Shake-re vonatkozik, hanem több más botrányos vagy annak vélt videóra és képre is).

Az pedig az egész popzenére hatással lehet, hogy a Harlem Shake - mármint a szám, nem a videó - feljutott a slágerlista élére. A mém csúcsra járatása ugyanis egybeesett azzal, hogy megváltoztatták a Billboard Hot 100 lista összeállításának szabályait. Ez nem egy egyszerű eladási lista: azt a jóval megfoghatatlanabb dolgot kívánja tükrözni, hogy melyek a legnépszerűbb dalok Amerikában. Márpedig "folyamatosan változik, hogy egyáltalán mit nevezünk slágernek" - mondta a Billboard főszerkesztője. Kétségtelen, hogy manapság egy olyan szám, amelynek a klipjét sokan nézik meg a neten, akkor is slágernek számít, ha esetleg nem igazán játsszák a rádiók. Ezért február 20. óta a YouTube-nézettség is beleszámít a helyezésekbe. Ennek köszönhetően a Harlem Shake rögtön a Hot 100 slágerlista első helyére ugrott és a következő héten is ott maradt.

Mindezzel az a probléma, hogy a Billboard-lista nem valami "objektív" népszerűséget mér, hanem ez a "mérés" maga is visszahat a megmért dologra, a népszerűségre és ezáltal a popzenére. Mint egy zeneipari szakértő összefoglalta: sok döntést hoznak a listás helyezés alapján, vagyis például ha egy szám jó helyen áll, akkor a rádiós szerkesztők szívesebben fogják játszani - és ezáltal aztán további sikereket érhet el. Ezért nem mindegy, hogy milyen módszerrel készül ez a bizonyos lista. Az, hogy egy vírusvideó ilyen robbanásszerű sikert tud elérni, az elemzők szerint ahhoz fog vezetni, hogy a slágerlistára fixált zeneipar rááll arra, hogy ilyeneket próbáljon meg készíteni minél nagyobb számban.

Ez azt jelenti, hogy egyre több olyan előadó lesz, akinek csak egyetlen dala lesz ismert, az viszont nagyon magasra jut, illetve jöhet a novelty songok (egyszer vicces hülyeségek) kora - az "igazi sztárok" (vagy mondjuk így: korábbi értelemben vett sztárok) rovására. Lehet azért abban reménykedni, amiben a CNN szerzője, hogy azért az emberek végső soron mégiscsak "rendes zenét" szeretnének hallani, és hogy a vírusvideókat nem megtervezik, hanem a közönség emeli fel őket - amikor pedig iparilag akarnak előállítani ilyet, az eredmény a legtöbbször nevetséges lesz. Viszont ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az is nézettségnek számít, amikor egy videót mindenki csak azért néz meg, mert "hú, ez mennyire béna". Bizony, ha Rebecca Black Friday című száma most jönne ki, valószínűleg bejutna a top 10-be.

Azt is érdemes számításba venni, hogy ha tényleg úgy lesz, ahogy sokan jósolják, az azért nem lesz példa nélküli. 2012 legnagyobb slágereinek előadói, vagyis Gotye, Carly Rae Jepsen, a fun. és mindenekelőtt Psy mind ismeretlenek voltak korábban; mindannyian sokat köszönhettek a slágerdal klipjének, valamint a közösségi oldalaknak. (Bővebben erről itt írtunk.) Ezzel együtt is a Harlem Shake sikere példátlan. A Hot 100 listán 1958 óta 1023 első helyezett volt, és ezek között mindössze 21 nyitott rögtön az első helyen - és ezek közül is Baauer száma az első olyan, amelynek előadója korábban semmilyen formában nem szerepelt a listán. (Az csak ritkaság, de nem példa nélküli, hogy egy instrumentális, vagyis ének nélküli szám vezesse a slágerlistát: utoljára a Miami Vice főcímdalával fordult ez elő 1985-ben.)

Azzal minden kommentátor egyetért, hogy a YouTube nézettségei adatait már nagyon ideje volt bevenni a számításba a rádiós lejátszások, eladások (vagyis a mai világban a legális letöltések) és online szolgáltatásoknál indított meghallgatások mellé. Manapság ugyanis a zenefogyasztás egyik legfontosabb terepe a videók nézegetése. Egy tavalyi felmérés szerint az amerikai tinik kétharmada szokott a YouTube-on zenét hallgatni; csak ezután jön a rádió (56%), az mp3 (53%) és a CD (50%). (Mellékszál, de fontos kiemelni, hogy eszerint nem igaz, hogy "a mai tinik már azt sem tudják, mi az, hogy CD". Sőt, a felmérésből az is kiderül, hogy ez a korosztály hajlamos leginkább pénzt adni a zenéért!) Az, hogy eddig a nézettség nem szerepelt a Billboard adatai között, oda vezetett, hogy a Gangnam Style csak második helyig jutott a slágerlistán - miközben mindenki számára világos, hogy 2012 a Gangnam Style éve volt.

Tehát ideje volt a Billboard "populista húzásának" - ahogy az egyik legalaposabb elemző nevezte az új formula bevezetését -, ugyanakkor sokakban kétségeket is ébreszt. Arról nem is beszélve, hogy a jellemzően 30 másodperces vicces videók megnézését a Billboard úgy tekinti, mintha valaki meghallgatta volna Baauer számát, holott ez nyilván egyáltalán nem ugyanaz - még akkor sem, ha a másik végletnek sincs igaza, miszerint a táncvideók és maga a zene, az két teljesen különböző dolog: ez az írás meggyőzően érvel amellett, hogy a Harlem Shake-mém nem létezhetne a Harlem Shake című szám sajátos zenei jegyei nélkül.

Az is igaz, hogy korai még a jósolgatás; nemcsak azért, mert nem látjuk tisztán a holnapot, hanem mert a Billboard titokban tartja a slágerlistás helyezések kiszámításához használt pontos formulát; csak azt hozzák nyilvánosságra, hogy milyen adatokból számolnak, de azt nem tudjuk, hogy a YouTube-nézettség milyen súllyal esik latba a többi mellett. Az biztos, hogy nem mondhatjuk, hogy a Harlem Shake első helyét kizárólag a videók nézettségének köszönheti. Az eladásoknak és egyéb, korábban is beszámított online meghallgatásoknak köszönhetően a régi formula használatával a 15. helyre került volna. Ráadásul úgy, hogy a rádiók alig játsszák; bár talán ez most változni fog, mert a Mad Decent kiadó szerződést kötött a Warner nagy kiadóval arra, hogy ez utóbbi minél több adóhoz juttassa el a számot. Mindez azt jelenti, hogy lehet, hogy a legtöbben a vírusvideókból értesültek arról, hogy van ez a szám, de elég sokan voltak, akik ezek után ténylegesen a zenét is meghallgatták, amiből mindez indult.

Egyébként a teljes szám is elkezdte élni a maga életét. Ezt használta alapnak például Pitbull, az egyik legnépszerűbb amerikai bulirapper, hogy beszóljon Lil Wayne-nek. Azealia Banks verziója némi veszekedést váltott ki: a több mint egy éve folyamatosan a nagy befutás előtt álló rappercsaj rárappelt a számra, ezt kirakta a netre, és első körben Baauer és kiadója leszedette ezt a verziót. Ők azt állítják, hogy bár rajongók, de Azealia verziója nem sikerült túl jól, ezért kérték, hogy inkább ne hozza nyilvánosságra; utóbbi viszont felrakott a netre egy levelet, amiben állítólag Baauer lelkendezik, hogy mennyire tetszik neki, amit Azealia csinált.

Maga Baauer a láz kitörése óta egyetlen interjút adott. "Őrület ez az egész. Nekem annyi közöm van hozzá, hogy én csináltam a számot, úgyhogy most elég fura helyzetben vagyok. Én szültem, mások nevelték fel, és most visszatért hozzám, mint valami fura, elcseszett, örökbe fogadott tinédzser" - mondta. Harry Rodrigues - akinek a középső neve a Bauer - édesapja pénzügyi tanácsadó; most 23 éves, élt már Philadelphiában, Németországban, Londonban, Connecticutban, jelenleg Brooklynban lakik. A szám megírásáról ezt mondta: "Az volt az ötlet, hogy egy hiphopalapra ráteszek egy Dutch house-os vinnyogó szintit. Aztán megpróbáltam annyira feltűnőre, csiricsáréra csinálni, amennyire csak lehet, hogy minél több embert megragadjon. Úgyhogy beleraktam annyi hangot és hülyeséget, amennyit csak bírtam. Így például az oroszlánbőgésnek egyszerűen nincs is értelme; és valahol mélyre eltemetve még a lángoló tűz hangja is bele van rakva."

Az titok, hogy mennyit keresett a szám valószínűtlen sikerével. (A Redditen egy kérdésre azt válaszolta: 1 000 000 000 000 dollárt.) Mindenesetre elég sokat. A Billboard külön cikket közölt egy cégről, amelynek az a fő profilja, hogy a lehető legnagyobb bevételt kicsikarja a YouTube-on sikeres számokból. Az INDmusic dolga többek között az, hogy megtalálja és a Google-nak jelezze azokat a videókat, amelyekben megszólal a szám, de a YouTube automatikus rendszere nem találja meg őket; maximalizálja az egy videónézésre eső reklámbevételt; elhelyeztesse minden megtalált videó alá a linkeket, amelyek a megvásárolható zenére mutatnak. A YouTube amúgy is fizet azoknak, akik belépnek a partnerprogramba (bővebben lásd itt), de az erre szakosodott cég segítségével a kiadó sokkal többet keresett, mint nélkülük, bár azt nem tudni, mennyit.