Vágólapra másolva!
Kode9 több mint egy évtizede mutatja az utat az elektronikus zenének. 29 mixét tette fel a netre.
Vágólapra másolva!

Kode9 a Hyperdub kiadó vezetője, dj, producer, de még ráadásul elméletíró is. Már jó néhány éve ő az, akire az emberiség árgus szemekkel tekint, hogy mondja meg, mi az elektronikus zene jövője, ezen belül merre tart a brit underground. Leginkább Burial megjelentetőjeként, de saját zenéjével és más kiadványokkal, na meg dj-zés által komoly szerepe volt a dubstep elterjesztésében. Majd amikor az divatos lett és neki nem tetsző irányba mutálódott, ő továbblépett a UK funky, aztán meg mindenféle egyéb felé, amit - ez esetben helyénvaló homályossággal - bass musicnak szokás nevezni. (Minderről mesélt nekünk érdekes dolgokat a Szigeten 2011-ben.)

Néhány napja Kode9 egyszer csak fogta magát, felment a SoundCloudra és feltöltött egy nagy halom mixet. Jelenleg 29 darab, vagyis több mint egy napnyi zene van fent, a túlnyomó többsége le is tölthető: rádióműsorok hivatalos és kalózadóknak, élő fellépések, netes magazinoknak készített mixek, csak amolyan sima mixek, illetve hivatalos kiadványok - ez utóbbiakat (köztük a DJ-Kicks mixlemezt, amiről itt írtunk) csak végighallgatni lehet. Kicsit rémisztő lehet a mennyiség, de csak úgy szemezgetni is érdemes, hiszen tényleg a brit underground elektronika elmúlt bő tíz évéről kaphatunk képet, a dubstep mellett arról, hogy mi volt előtte, mi jött utána. Például itt van a 2010-ben komoly visszhangot kiváltó, Mary Anne Hobbs műsora számára készített Kode9 + Burial mix: mindenképpen ajánlott annak, akinek kimaradt annak idején.

Annak is tartogat azért meglepetéseket a SoundCloud, aki odafigyelt, mert még 2002-ből is vannak fent emlékek, és akkoriban azért London bizonyos kerületein kívül nem sokan tudták, hogy éppen mi készülődik. Alább az egyik ilyen több mint tíz éves, ma is tök jól működő mix. Címkéje szerint UK garage és korai dubstep; számlista sajnos, mint a legtöbbnél, itt sincs. Egyáltalán, Kode9 nem kommunikálta a világ felé, hogy mit akar ezzel, bár ettől még az internet nagyon hálás volt neki a szép ajándékért, joggal.