Őrülj meg az irodában, rázd a víz alatt!

Harlem Shake UGA Men's Swim & Dive
Vágólapra másolva!
Megvan az idei Gangnam Style: a Harlem Shake-videókban szupermodellek, katonatisztek, irodai munkások rázzák magukat őrülten.
Vágólapra másolva!

Ezért érdemes a Quartot olvasni (többek között): aki tavaly olvasta a trapet bemutató cikkünket, nem lepődött meg, amikor először látta a Harlem Shake-et. A brooklyni csodagyerek Baauer tavaly májusban letölthetővé tett, nyáron a dj-k (köztük például Skrillex) által rommá játszott száma fontos lépés volt abban, hogy a trap a déli rap dílerkedős alműfajából egy mindenféle hatást magába olvasztó trend lett, az egyik legfontosabb 2012-ben. Ettől még a Harlem Shake megmaradt klubhimnusznak, és a nem lett belőle a bulikból és a zenei lapokból kitörő valódi nagy sláger. Ma viszont ott tartunk, hogy a Harlem Shake-táncvideókat egyes lapok a "YouTube-kor Macarenájának" nevezik, és még többen mondják ezt, hogy ez lesz 2013 Gangnam Style-ja.

Szemben azonban Psy világverő videójával (aminek számlálója már 1,3 milliárd fölött jár), a Harlem Shake-nek nincs egyetlen hivatalos, mindenki által kötelezően megtekintendő verziója; rengeteg mutációban terjed, amelyek közül a legnépszerűbbek 2-7, kiugró esetben 10 milliós nézettséget szedtek össze - ezek itt vannak összegyűjtve. A mostani leírása szerint "eredeti" Harlem Shake január 30-án került fel a YouTube-ra; ebben még csak vicces ruhákba öltözve őrjöng néhány fiatal egy szobában. Február 2-án született meg az azóta utánzott formula. Eszerint a videó 30 másodperc hosszú, első felében egy - általában vicces ruhába öltözött, vagy legalább fején valami sisakot, ilyesmit hordó - ember táncol őrülten, a többiek pedig tudomást sem vesznek róla. Aztán a felénél a zenébe berobbannak a hatalmas lábdobok, a videóban pedig vágás, és utána mindenki megőrül! További fejlesztés néhány nappal később, hogy a vágás után az emberek vicces kosztümökben rázzák eszeveszetten - ez látható a legnépszerűbb Harlem Shake-videóban is.

A YouTube adatai szerint február 11-ig nagyjából 12 ezer (!) Harlem Shake videót töltöttek fel a netre, a trend beindulása óta naponta több mint négyezerrel nőtt ezek száma - és összesítve 44 milliós nézettséget szedtek össze. Vannak már altrendek is: katonatiszti főiskolák versengenek egymással; beszálltak a sci-fi- és videójátékhősök; az olyan netes óriások alkalmazottai, mint a Google és a Facebook; az egyetemi baseball-csapatok stb. stb. A mém terjedésének egyik fő mozgatórugója, hogy bár roppant szórakoztató dologról van szó, valójában nem kell hozzá sok. Alább látható a talán leglátványosabb Harlem Shake-videó, amit a University Of Georgia úszócsapata készített - állítólag még ezt sem volt nehéz megcsinálni, egyszerűen levittek a víz alá egy csomó dolgot és húsz másodpercig visszatartott lélegzettel baromkodtak.

A nagy médiák is ráugrottak a mémre: nemcsak hogy beszámolt róla minden újság, de például több tévéműsor is elkészítette a maga változatát. A Pepsi még reklámot is forgatott, mit sem törődve azzal, hogy milyen kellemetlen lehet kinyitni az üdítősdobozokat, miután a Harlem Shake-re rázták. A Sports Illustrated magazin fürdőruhás kiadásához készült videó nem lett olyan jó, pedig egy nagy halom szupermodell szerepel benne. A szórakoztatóipari dolgozók klipjei közül kimagaslik a Matt And Kim indie pop-duó változata, már csak azért is, mert több ezer statiszta, mármint a zenekar koncertjének közönsége őrül meg benne.

Nemcsak videók készülnek, hanem például írtak a Chrome böngészőhöz egy olyan kiegészítőt, ami minden honlapot Harlem Shake-ezésre késztet. Azealia Banks pedig rárappelt az eredeti számra - igaz, gyorsan elmondta, hogy a felvétel a mémrobbanás előtt készült, csak eddig tököltek a jogosítással. És megjelentek az okostojások is, akik szerint ez nem is Harlem Shake, mert az valójában a nyolcvanas években kitalált tánclépés, és két különböző táncot nem lehet ugyanúgy nevezni. (Ez nincs így odaríva.)

Maga Baauer, az eredeti szám alkotója a felkérés ellenére nem adott interjút a jelenségről, de azért biztos örül: ő vezeti a legjobb videókat összegyűjtő mikroblogot, és örömmel jelentette, hogy az iTunes eladási listáján az első helyre jutott a száma. És persze az összes amatőr videó után, amiben felhasználják a számát, jár neki a pénz, bár azt nem tudni, hogy mennyi (még a Gangnam Style-ról is csak jóval később derült ki, hogy a 8 millió dollár jött össze a szám összes felhasználásaiból).

Természetesen életének alig több mint két hete alatt már többször a mém halálhírét keltették, vagy legalábbis reménykedtek benne. De ha belegondolunk abba, hogy tavaly mikor gondoltuk először, hogy "most már tényleg mindenki megnézte a Gangnam Style-t és eljárta a maga változatát, aki csak akarta, meg az anyukája és a nagymamája is", és hogy aztán még mennyi ideig tartott tovább az őrület - akkor be kell látnunk, hogy nem lehet megmondani, mikor jön el az a pont, amikor egy mémről már nem lehet több bőrt lehúzni.