Elhunyt Kézdy György

Meghalt Kézdy György színművész
Vágólapra másolva!
Életének 77. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Kézdy György. A Jászai Mari-díjas színművész a BorsOnline szerint öngyilkos lett, kiugrott a kórház ablakán, ahol kezelték. A hírt hivatalosan nem erősítették meg. A Szomszédok Virágh doktoraként megismert színész egy korábbi interjúban azt mondta, tíz év kellett hozzá, hogy megszokja és ne zavarja, ha az emberek a szerepével azonosítják. Utolsó szerepe az Esőember pszichiátere volt.
Vágólapra másolva!

A BorsOnline értesülése szerint kivetette magát egy fővárosi kórház harmadik emeleti ablakából és meghalt Kézdy György. A színművész halálhírét az MTI is megerősítette. A halál okáról a távirati iroda azonban nem adott tájékoztatást, csak annyit írt, hogy a Szomszédok című televíziós sorozat Virágh doktoraként is nagy népszerűséget szerzett művész egy fertőzés miatt feküdt az Uzsoki utcai kórházban, ahol pénteken hunyt el. Az 1936. február 14-én született Kézdy György klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el pályája során.

Kézdy György 1954-ben érettségizett. Abban az évben mutatták be Az ember tragédiájá-t a Madách Gimnáziumban, ami élete egyik meghatározó élménye lett. Imádott iskolába járni, mert helyette ők "színházat csináltak". "Mindenki az egész darabot tudta természetesen, és abból idézgetve beszélgettünk. Mert ez egy olyan darab, hogy ebből beszélgetni is lehet. Versmondóként indultam a pályámon, szavalóversenyeket nyertem" - emlékezett vissza egy interjúban.

Fotó: MTI/Féner Tamás

"Nem lettem íróember, ezért mások gondolataiból próbálom megmutatni azt, amiből én is merítettem" - mondta egy vele készült 2009-es interjúban. Színházi pályáját 1962-ben a debreceni Csokonai Színházban kezdte. 1967-től játszott a Pécsi Nemzeti, 1977-től a kecskeméti Katona József Színházban, a Népszínházban, és 1978-tól a Nemzeti Színház tagja volt. 1987 óta a szolnoki Szigligeti Színház művésze. Klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el, felhasználva a groteszk ábrázolásmód eszközeit is.

Jászai Mari-díjas (1981), érdemes művész (1988). Főbb szerepei között volt A makrancos hölgy Hortensiója, Ibsen Peer Gynt-jében a Gomböntő, Csehov Sirályá-ban Medvegyenko, a tanító, Gabriel García Márquez Száz év magányá-ban pedig Melchiades. Utolsó szerepe az Orlai Produkciós Iroda Esőember című darabjához köthető. A 2010. júniusában bemutatott darabban a pszichiáter szerepében lépett színpadra.

Kézdy György egyik legalapvetőbb művészi jellemvonása, hogy mindig kívül maradt a színházi világ fősodrán. "Én soha nem voltam, és nem is leszek divatban. Engem eddig ötszázhuszonötször fedeztek fel, és ugyanannyiszor felejtettek el" - mondta Kézdy egy 1981-es interjúban. Egy 1999-es interjúban pedig úgy fogalmazott, tíz év elteltével már nem zavarja, hogy a legtöbben a Szomszédok-ból ismerik. "Sikerült feldolgoznom. Megszoktam, hogy az emberek gyakran primitív módon azonosítanak a szereppel. Megszoktam, hogy ez szeretetet jelent, és mérhetetlen népszerűséget. És ez gyakran segít túlélni a rossz helyzeteket. Fontos, hogy tudják: vagy. Eleinte még dühített, ha Virágh doktoroztak, de aztán megszoktam, beletörődtem. De amikor kiállok verset mondani - soha nem vettem észre, hogy ezzel a szereppel azonosítanának".

Pályakezdőként és később is Kézdyt nem a főszerepek, hanem a karakterszerepek találták meg, "évtizedeken át visszatérő gondja, problémája lehetett saját helye, besorolása. Folyamatosan foglalkoztatta, hogy mit jelentenek, milyen művészi távlatot és lehetőséget biztosítanak a színésznek a karakterszerepek" - írta róla korábban a Criticai Lapok.

A színészről készült videós összeállításunkat megnézheti itt.