Madonna eltúlozza afrikai jótetteit

Madonna Malawiban
Vágólapra másolva!
Madonna azzal dicsekedett, hogy tíz iskolát épített Malawiban. A kormány szerint csak kibővített tíz, már létező épületet.
Vágólapra másolva!

Madonna tavaly karácsony után jelentette be nagy büszkén, hogy a szegény afrikai országban folytatott jótékony tevékenységének, a Raising Malawi alapítványnak köszönhetően tíz általános iskola épült, amelyekben összesen 4871 gyerek tanulhat majd. Az ország oktatási minisztere, Eunice Kazembe most tisztázta, hogy ez erős túlzás. "Az iskolák, amelyekről Madonna azt mondja, hogy az ő alapítványa építtette, már korábban is léteztek. Valójában csak kibővítette ezeket új osztályterem-blokkokkal. A kettő között azért van különbség" - nyilatkozta. A Raising Malawi honlapján megjelent új közlemény nem reagál a miniszter megszólalására, viszont már arról ír, hogy tíz, egyenként két-két osztálytermes iskolát építettek, a termekben ötven-ötven gyerek tanulhat (ez összesen ezer gyerek, kb. ötöde annak, amiről néhány hete szóltak).

Nem ez az első alkalom, hogy összeütközésbe kerül a Madonna és az általa jótékonykodásra és gyermekadoptálásra kiválasztott afrikai ország. 2012 tavaszán a malawi kormány oktatási szóvivője egyenesen azt mondta, hogy elegük van Madonnából, ugyanis nem sikerült egyeztetnie az illetékes minisztériummal a tervezett iskolák helyszínéről. (Az azóta megjelent közlemények mindig hangsúlyozzák az akkor hiányolt együttműködést.) 2011-ben pedig komoly botrány lett abból, hogy Madonna alapítványa 3,8 millió dollárt költött el egy elit lányiskola építésére, ami végül nem készült el, viszont a csapnivaló munkát végző menedzsment vezetői fényűző lakásokkal, autókkal lettek gazdagabbak a pénzből.