Semmi nem öli meg a menőséget

Le1f
Vágólapra másolva!
Kedvenc meleg rapperünk, Le1f új, letölthető lemezén nagyszerű előadást nyújt: menőzik, cicázik, keménykedik, bölcselkedik.
Vágólapra másolva!

Ha egyetlen legkedvencebb lemezemet kellene megneveznem 2012-ből, akkor az Le1f innen letölthető Dark York mixtape-je/lemeze lenne. (Év végi listánkon 9. lett.) Ezért aztán nagyon vártam már a folytatást: a megjelenés napján, január 28-án rendületlenül töltögettem újra Le1f Facebook-profilját, hogy mikor frissül már?!? Örömmel mondhatom: az itt meghallgatható, innen letölthető Fly Zone megérte a kemény munkát!

Le1f hangja most előrébb került, és így még jobban hallható, milyen csudajó előadó, sőt, showman: ráérősen, bölcsen rappel; pörgő nyelvvel álkeménykedik; menőzik és önironikusan menőzik (mint azt a Dark Yorkról is írtam, ez általában képes megölni a menőséget, de nála pont ráerősít); eszeveszetten partizik; hülyéskedik; sötétkedik; kikacsintgatva cicázik stb. Itt érdemes talán megjegyezni, hogy ugye Le1f vállaltan homoszexuális, a gay rap egyik - részben akaratlan - zászlóvivője, de ettől az információtól nyugodtan el lehet tekinteni, vagy ha nem, akkor is sokféleképpen értelmezhetjük. Most vendégeket is hívott, közülük a leghíresebb Spank Rock a legmókásabb, de az internethíres Kitty (az egykori Kitty Pryde) és Haleek Maul is jó.

A produceri munkákat Le1f ezúttal minden számban másra bízta, ráadásul az előző lemezzel ellentétben csupa kevéssé ismert zenészre (pl. DJ Blood Everywhere, na ez milyen király név!). A zenei világ mégis hasonló: nagyot dobbanó, középtempós dobok a hiphop és a mai aktuális elektronikus zene / bass music határáról; csipogó, szirénázó vagy furin csúszkáló szintik - és ezen kívül alig valami, mondjuk pénzcsörgés és ilyesmik. Átlátható, de mégis szellemes, sőt ravasz megoldásokkal teli alapok ezek, amik nagy teret biztosítanak Le1f számára, és ő képes is belakni, kitölteni a számokat.

Az eredmény pedig legalább annyira színtiszta szórakozást biztosító popzene, mint előremutató elektronikus hiphop; illetve az előadásmód erőssége miatt arra is lehetőséget nyújt, hogy nem annyira zeneként, mint inkább performanszként élvezzük. Azt még nem tudom megmondani, hogy fogom-e a Fly Zone-t annyit hallgatni, mint az előzőt, de az biztos, hogy Le1f bebiztosította helyét a legizgalmasabb mai zenészek között.