Latin ellenállás frenetikus tánccal

Latino Resiste
Vágólapra másolva!
A latin-amerikai underground elektronikát bemutató Latino Resiste netlabel újabb kiadványai: szellemes mexikói ritmusok, brutális mambostep, cumbia Madonna.
Vágólapra másolva!

A Latino Resiste netlabel a latin-amerikai elektronikus tánczenei undergroundot mutatja be. Legújabb, innen letölthető kiadványuk Clap Freckles El Alma De Un Tambor című ep-je a mexikói tribal guarachero műfaj egy különös és kitűnő vadhajtása. (Erről bővebben itt írtunk.) A műfaj alapvetésének megfelelően a spanyol hódítás előtti népzenéhez és törzsi ritmusokhoz nyúl vissza, viszont nem használ olcsó szintiket. A hangsúly a nagyszerű ritmusokon van: szellemesek és elsöprőek (hiszen latin zenéről van szó!), dobgépek és mindenféle hagyományos ütőhangszerek parádés összjátékából állnak össze. Rajtuk kívül egy-két népi hangszer hallható, a pánsíptól a berimbauig (ami eredetileg brazil), no meg férfiak és nők énekelnek - és persze egy-két bomba basszus és elektronikus effekt is került ide. Egyszerre átlátható és nagyon is sűrű, táncolható és odafigyelő hallgatásra is alkalmas zene.

A Latino Resiste ezt megelőző kiadványa három amerikai hiphop-, ezen belül bombasztikus trap-sláger latinosítása; bár a szokásos értelemben nem igazán "latinos", inkább a túlzásig felpörgetett és szirénázós-harsány. Karácsony előtt tették fel ide Andres Digital Aventuras Colombianas című ep-jét; ez a globáltánczenei körökben régóta hódító cumbia változatait tartalmazza, a hagyományos hangszerek, énekesek és az elektronikus döngölés és buherálás jól eltalált elegyeit. Néha nagyon táncos, máskor kicsit pszichedelikus, szellemes zene ez is. Ezt megelőzően a Dominikai Köztársaságban élő Freaky Phillip mambostep-lemezét tették letölthetővé itt. Ez is igazán elképesztő ep: a mambo nevű dominikai stílusból vett ének és hangszerek gyakorlatilag követhetetlenül rohanó, frenetikus és brutális ritmusokkal, vartyogó basszusokkal és szirénázó szintikkel találkoznak, ez eredmény pedig valahol a zseniális és az idegtépő között van. Az alábbi számot érdemes ám legalább másfél percig hallgatni, mert ott valami nagyon komoly dolog történik!

A Latino Resiste elindított egy Latin-Amerikát körbejáró válogatássorozatot is, egyelőre három darabja készült el. A legutóbbi novemberben került fel ide, Peruban gyűjtötték. Különféle stílusokat mutat be a hagyományos zenék és az elektronika különböző arányaival, és az összeállítók, a kiadóvezető Caballo és Chong X itt sem hibáztak. Alább egy szuper Madonna-feldolgozás csinál kedvet ehhez. Összefoglalva: a legutóbbi öt Latino Resiste-kiadvány alapján mindenképpen érdemes követni a kiadót.