Lesznek-e még férfi popsztárok?

Korunk trubadúrjai, Justin Bieber, Philips Arena, Atlanta
Vágólapra másolva!
Elfogytak a férfi popsztárok, legalábbis korunk legsikeresebb énekesei szinte mind nők vagy éppen kisfiúk, úgyhogy Justin Timberlake a csúcsra térhet vissza fél évtized kihagyás után is. De kik a vetélytársai? Komolyan kell-e vennie Justin Biebert? Lehet-e világsztár Drake-ből? Befogja-e a száját végre Kanye West? A legnépszerűbb férfi popénekesek 2013-ban.
Vágólapra másolva!

A poptörténet első néhány évtizede a férfiak uralmáról szólt: nem mintha ne lett volna sok népszerű énekesnő az ötvenes évektől fogva, de a műfaj ikonjai pár kivételtől eltekintve férfiak voltak, Elvis Presleytől David Bowie-ig. Még a nyolcvanas évek szupersztárjai között is Madonna szerénykedett csak nőként Michael Jackson, Prince, Bruce Springsteen és Phil Collins között. Az utána következő évtizedben már egyre több női szupersztár tűnt föl, hogy aztán az ezredforduló után már végképp át is vegyék a hatalmat a szóló előadók között. Oda viszont csak az utóbbi években jutottunk el, hogy egyszerűen elfogytak az igazi férfi popsztárok.

Félreértés ne essék, rengeteg népszerű férfi előadó van ma is, de ha mondani kellene egy Beyoncé, Rihanna, Lady Gaga vagy Shakira kaliberű mai férfi popsztárt, akkor bizony bajban lennénk. Most nem fogjuk megfejteni a jelenség okát, inkább csak nyugtázzuk, hogy míg a jelek szerint a zeneipar akár popénekesnőből, akár alternatívabb énekes-dalszerzőnőből korlátlan mennyiséget tud felszívni, addig a férfikeret jóval szűkebb. Hogy ez most már örökké így lesz-e, vagy csak átmeneti állapot, szintén nem tudjuk, és ugyan a One Direction és a többi új fiúcsapat sikere azt mutatja, jól eladható fiatal srácokra továbbra is szükség van, a szóló előadók egy ideje képtelenek áttörni a szupersztárságtól elválasztó falakat.

Mindezt mi sem mutathatja jobban, hogy Justin Timberlake, az elmúlt évtized legfontosabb férfisztárja nyugodtan megtehette, hogy évekig ne nagyon törődjön a zenei karrierjével, így is gyakorlatilag ugyanúgy a csúcsra tér vissza, mint ahonnét jó öt éve lelépett. Egyáltalán, kik most a legfőbb vetélytársai? Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, tisztázni kell, mit is értünk férfi popsztár alatt.

Először is, szóló előadónak kell lennie: ezt például nem mondhatják el magukról sem a One Direction-srácok, sem Adam Levine (Maroon 5). Aztán ő maga is énekeljen, legalábbis attól nem lesz valódi popsztár senki, hogy mások éneklik a számait - így hullanak ki a producer-sztárok, mint will.i.am, Calvin Harris és David Guetta. Utóbbi egyébként öreg is: azért negyven év fölött ne játssza már senki a tinilányok kedvencét. Ugyanezen okokból búcsúzhatunk el Eminemtől és Jay-Z-től is, de ők amúgy is inkább borzasztó sikeresek, semmint körülrajongott falvédősztárok. Végül itt vannak az olyanok, mint Jason Derulo, Pitbull vagy Taio Cruz, akik állítólag hatalmas sztárok, sok sikerszámuk is van, mégsem tud róluk senki semmit ezeken kívül. És olyan is van, aki rendkívül sikeres, azonban világsztárnak nevezni ennek ellenére is rossz vicc: hogy mást ne mondjunk, Lil Wayne. Lássuk, kik maradtak így a porondon 2013-ban!

10. John Mayer

Forrás: AFP

Ki: A 35 éves gitáros egyetlen a névsorban, aki hangszeres virtuóz is az éneklés mellett, ám a hangszeres tudása nem akadályozza meg abban, hogy kereskedelmileg is sikeres popszámokat énekeljen, noha korunk nem a bluesgitárosokról szól.

Népszerűség: Amerikában az évtized egyik legtöbb lemezt eladó énekese, a világ egyéb részein már közel sem akkora sztár.

Image: Óriási csajozógép, megvolt neki Jennifer Anistontól kezdve Jessica Simpsonon át Taylor Swiftig mindenki, és újabban állítólag Katy Perryvel jár. Tavalyi megkomolyodásáig rendkívül vicces interjúkat adott, és mielőtt törölte volna az accountját, az ő Twittere volt a legszórakoztatóbb a celebek közül.

Hátrány: Már nem annyira fiatal, és félő, hogy ha eddig nem sikerült globális szinten is szupersztárrá válnia, akkor már ezután sem fogja kinőni Amerikát. Másfelől sokan amúgy is idiótának tartják a fentiek miatt.

Tipikus sláger: Half Of My Heart (2010)

9. Adam Lambert

Forrás: AFP/Getty/Christopher Polk

Ki: A rövidesen 31 éves énekes egyrészt a példa rá, hogy azért tévés tehetségkutatóból is kinőheti magát valaki világsztárrá, másrészt mindezt úgy érte el, hogy vállaltan meleg. Lehet, hogy ez már nem mindenhol fontos, de Amerikában például nagyon is az.

Népszerűség: Nem biztos, hogy mindenki ismeri a nevét, viszont túlzás nélkül fanatikus és nem is kicsi tábora van, főként lányokból. Magyarországon is vannak glambertek szép számmal, még ha a művész személyesen még nem is járt nálunk.

Image: Ha azt mondjuk, hogy megosztó személyiség, akkor nem túlzunk. Híres az extravaganciájáról és sajátos megjelenéséről, mások ezt úgy mondják, hogy divat- és stílusikon.

Hátrány: Nincsenek igazi, mindenki által ismert világslágerei, és mivel egyre komolyabban kampányol is a melegjogok mellett, végleg bezárhatja magát a meleg sztár skatulyába.

Tipikus sláger: If I Had You (2010)

8. Enrique Iglesias

Forrás: AFP/Getty/Chris McKay

Ki: Alighanem mindenki tudja, hogy Julio Iglesias 37 éves fiáról van szó, az viszont már jóval kevesebb honfitársunkhoz jutott el, hogy a spanyol énekes miért releváns még 2013-ban is. Iglesias ugyan utoljára 2010-ben jelentetett meg új albumot, még mindig az egyik legnépszerűbb énekes a világon, az egyáltalán nem elhanyagolható mennyiségű, spanyolajkú tömegek számára pedig egyenesen ő a No. 1.

Népszerűség: Minden idők egyik legsikeresebb latin popénekeseként az Atlanti-óceánon túl már sokkal nagyobb név, mint Európában, ahol az ezredforduló volt az igazi sikerkorszaka. Ettől függetlenül rajongói mindenütt vannak a világon, az ő népszerűségén egyelőre nem fog az idő.

Image: Már több mint egy évtizede alakítja az őrülten jóképű latin lovert a médiában, és közben rém ügyesen úgy csinál, mintha Anna Kurnyikova nem is lenne, noha mindenki tudja, hogy nagyon is van.

Hátrány: Már nincs messze, amikor betölti a negyvenet, és a fiatal lányok helyett fokozatosan a háziasszonyokra kell majd koncentrálnia.

Tipikus sláger: Tonight (2010)

7. Ed Sheeran

Forrás: AFP

Ki: A 21 éves folkénekes egyedüliként képviseli a briteket, ahol egyértelműen az új évtized legnagyobb szóló popsztárja. A kisvárosi énekes-dalszerző a maximumnál is többet kihozott az akusztikus gitározós, szomorkás fiú koncepciójából, hiszen ír számot a One Directionnek, turnézik Taylor Swifttel, és közreműködött egy csomó brit grime rapper számán is.

Népszerűség: Elsősorban az angol nyelvterületen népszerű, de már a kontinentális Európában is megvetette a lábát, a már említett Taylor Swift-turné segítségével pedig az idén Amerikát is ki fogja pipálni, ebben biztosak lehetünk.

Image: Félénk és hobbit külsejű, vörös hajú fiú, aki mindig elmondja, mennyire nem ért a nőkhöz - a jelek szerint ez a biztos siker receptje.

Hátrány: Egyelőre túlságosan angol jelenség, de ez ugyebár egyre kevésbé igaz, és mindent megtesz azért is, hogy a folkos-akusztikus skatulyától szabaduljon. Úgyhogy marad annak a veszélye, hogy beskatulyázzák tinisztárnak, ami azt jelentené, hogy már csak egy-két jó éve van.

Tipikus sláger: Lego House (2011)

6. Chris Brown

Forrás: AFP

Ki: Igen, ő az a pasi, aki négy éve szétverte Rihanna arcát, és azóta is gyakran tesz róla, hogy botrányhősként lehessen emlegetni. Egyébként egy 23 éves R&B énekes, aki iszonyú mennyiségű felvételt jelentet meg minden évben, iszonyú sikerek közepette, de a világ nagy részének más jut eszébe róla.

Népszerűség: Bár Brown főleg a fekete amerikai tinilányok körében számít sztárnak, azért mára elég komoly tábora van világszerte, miután sikeresen kiheverte a Rihanna-ügyet, az énekesnővel pedig újra együtt mutatkoznak lépten-nyomon.

Image: Agyontetovált rosszfiú image-e sikerrel ellensúlyozza a nyálas számait, és láthatóan úgy gondolja, hogy a nőverő képet úgysem tudja lerázni magáról, úgyhogy inkább még rá is játszik erre, és csináltat egy szétvert arcú nőt ábrázoló tetoválást.

Hátrány: Egyértelműen ő a leggyűlöltebb férfi popsztár manapság, ráadásul a futószalagon gyártott, középszerű slágerekkel is csak a fent említett közönségréteget nyerheti meg - Amerikán kívül Chris Brown sosem lesz mindenki által ismert név. Főleg, hogy amikor nem ténylegesen verekszik, akkor olyan műmájer, hogy egy bizonyos életkor fölött tényleg képtelenség komolyan venni.

Tipikus sláger: Don't Wake Me Up (2012)

5. Bruno Mars

Forrás: AFP/Getty/Jamie McCarthy

Ki: A 27 éves, hawaii születésű Peter Gene Hernandez sokáig csak háttérember volt a zeneiparban, de aztán Bruno Marsként a 2010-es első lemezével egyből a legsikeresebb férfiénekesek közé került.

Népszerűség: Marsnak nincs szüksége PR-ra, helyette valóban a slágerei beszélnek, és komolyabb bulvárjelenlét nélkül is rengeteg lemezt adott el, ráadásul tényleg mindenütt. A zenéjét tíztől hatvanig bárki élvezheti.

Image: Kalapos, egzotikus megjelenésű fiú, aki a zenének él, és Michael Jackson-hangon énekel. Igaz, azért szerepelt már Playboy-címlapon és kapták már el kokainnal is.

Hátrány: Egyedül annyi problémája lehet, hogy még nincsen igazi sztár image-e, viszont legalább nem ellenszenves, és az egész család szeretheti.

Tipikus sláger: Grenade (2010)

4. Usher

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Ki: A 34 éves R&B énekes már másfél évtizede van a pályán, sok-sok slágere és aranylemeze van, évek óta őt tartják a műfaj legnagyobb jelenlegi sztárjának, ráadásul ő szabadította a világra Justin Biebert is. Ehhez képest itt nálunk kis túlzással a kutya sem ismeri.

Népszerűség: Pedig Usher tényleg nagyon sikeres: 65 millió lemezt adott el eddig, az elmúlt évtized második legsikeresebb előadója Amerikában Eminem után, díjak és platinalemezek kísérik útját mindenütt. Más kérdés, hogy pont az a plusz hiányzik belőle, amitől igazi sztár lesz valaki.

Image: Usher mindenekelőtt énekes, aki elsősorban a nőknek énekel behízelgő és szenvedélyes falzetthangon, de nem ő az az ember, akinek a posztereit szerte a világon kiragasztanák a lányok. Legalábbis ma már biztosan nem.

Hátrány: A fentiek és a három oktáv ellenére korlátozott zenei repertoár miatt Usher számára marad az elsőség az amerikai fekete közönség körében, világszinten azonban nem számíthat többre a jelenlegi súlyánál, ami azért most sem kevés.

Tipikus sláger: Climax (2012)

3. Drake

Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Ki: A 26 éves kanadai énekes/rapper először sorozatszínészként lett ismert, aztán reményteljes rapperből hamar a legnépszerűbb új énekes lett. Ugyan nincsenek olyan énekesi adottságai, mint például Ushernek, cserébe viszont Drake sokkal jobban ki van találva.

Népszerűség: Tavalyelőtti második albumával Drake a legnépszerűbb új hiphop/R&B sztár lett, aki ráadásul még a kritikusokat is megnyerte magának. Rapperként és érzékien búgó R&B énekesként egyaránt sikeres, ráadásul a közreműködőket is mindig jól válogatja meg. És őt tényleg szeretik a lányok is, nem csak a dalait.

Image: Drake a hiphopközegből jött, a popvilágban is otthon érzi magát, a zenéje mindenkinek szól, ő maga pedig mindig elegáns, jó pasi benyomását kelti.

Hátrány: Még neki sem sikerült legyőznie a saját közegét: hiába a duett Rihannával, Drake ideát még közel sem akkora név. Bár ő még egyszer akár lehet is.

Tipikus sláger: Find Your Love (2010)

2. Kanye West

Forrás: AFP

Ki: A 35 éves rapper az egyetlen manapság, aki tényleg mindent megtesz azért, hogy popikon legyen. Nyilvánosan beszól az elnöknek, megzavar egy díjátadót, hírhedten nagyképű és hisztis, az egója pedig akkora, mint a Góbi-sivatag. Őt tényleg lehet imádni, utálni pedig még annál is jobban.

Népszerűség: West volt az első olyan rapper, aki nemcsak ki tudott törni a műfaji gettóból, hanem a saját jogán elismerik mint igazi szupersztárt. Lehet, hogy Eminem népszerűbb, de ő örökké "a fehér rapper" marad, Kanye West viszont csak Kanye West. Ráadásul vannak is slágerei, amellett, hogy ő is rengeteg mindenkivel dolgozott már együtt.

Image: Ő egy igazi, stílusok felett álló, egyetemes hatású Művészként szeretné látni magát, ellenségei inkább egy arrogáns, nagypofájú szájhősnek tartják, az igazság meg valahol a kettő között van. De az tény, hogy sokkal érdekesebb személyiség, mint bármelyik kollégája. Ráadásul most, hogy gyereket csinált Kim Kardashiannak, a bulvármédia is végleg magához ölelheti.

Hátrány: Kanyénak ugyan sok publicitást hoz az arroganciája, ám pont ugyanez áll az útjába, amikor arról van szó, hogy széles körben szeretett világsztár legyen. Mondjuk úgy, hogy a közönség inkább kíváncsi rá, semmint szereti.

Tipikus sláger: Stronger (2009)

1. Justin Bieber

Forrás: AFP/Getty Images/Chris McKay

Ki: A kanadai énekes rövidesen tizenkilenc éves lesz, de már számos rekordot mondhat a magáénak (most már övé a legtöbb Twitter-követő is), miközben a közelében sincs senki, aki ilyen népszerűséget ért volna el a kora tizenéves lányok körében.

Népszerűség: Egyértelműen ő képes kiváltani a legszélsőségesebb reakciókat, úgyhogy nemcsak a legfanatikusabb rajongótábor az övé, de ugyanúgy őt szeretnék a legtöbben felpofozni is a világon.

Image: Helyes és tehetséges kissrác, aki ügyesen énekel és táncol - ez egy tinisztárnak bőven elég, sőt. Biebernek azonban ez a tinisztár mivolta lehet a végzete is: húsz év fölötti rajongóinak száma egyelőre elhanyagolható, és nem látni, hogy a jelenlegi képességei többre predesztinálják-e.

Hátrány: Vannak, akik szerint Biebernek egyszerűen nincsenek olyan jó előadói adottságai, mint azt hiszi magáról, ezért minimum egy Justin Timberlake-i fordulatra lenne szüksége ahhoz, hogy felnőttként is oda jusson, ahol most a másik Justin tart. Mert nem lehet kérdés, hogy Bieber számára ő még elérhetetlen távolságokban van.

Tipikus sláger: Boyfriend (2012)