Kuba betiltja a vulgáris zenét

Osmani: Garcia: Chupi Chupi
Vágólapra másolva!
Lealacsonyítja az "érzéki kubai nőket" a hagyományos műfajokat fenyegető reggaeton, ezért csak otthon szabad majd hallgatni.
Vágólapra másolva!

"A kubai nép többségét zavarja, hogy olyan külföldi zenei divatokat akarnak ráerőltetni, amelyek ellentétben állnak népünk legalapvetőbb erkölcsi elveivel" - a Kubai Zenei Intézet vezetője, Orlando Vistel ezzel indokolta azt, hogy miért szükséges fellépni a "vulgáris, banális, középszerű" zenével szemben. Külön kiemelte azokat a dalokat, amelyek szövege "agresszív, szexuálisan obszcén, és eltorzítja a kubai nők veleszületett érzékiségét, egyfajta groteszk szexuális tárgyként ábrázolva őket". Ezzel, illetve a "leggyengébb minőségű zenével kísért dalok" leírással a kommunista hivatalnok elsősorban a reggaetonra célzott. A jamaicai, latin zenék és hiphop keveredéséből létrejött, elsősorban Latin-Amerikában hódító stílus egyre népszerűbb a kubai fiatalok körében, elemzők szerint jóval inkább, mint a hagyományos kubai műfajok. Orlando Vistel elismeri, hogy más zenék is sértik a kubai nép erkölcsi érzékét, de úgy véli, a reggaeton jelenti a legnagyobb problémát. Ezen belül például Osmani Garcia Chupi Chupi című hatalmas slágere (lásd alább), amelyet "az orális szex szégyentelen dicsőítéséért" maga a kulturális miniszter is elítélt.

Hamarosan törvény születik, ami részletesen szabályozni fogja, hogy nyilvános helyeken milyen zene szólhat - merthogy otthon persze mindenki azt hallgat, amit akar. Azonban az állami vagy magánkézben lévő nyilvános helyeken, például éttermekben, buszokon már csak engedélyezett számok szólhatnak. Akik ez ellen vétenek, azok komoly büntetésre számíthatnak, az erkölcstelen számokat előadóitól pedig megvonhatják a hivatalos működési engedélyt. Az állami tévé- és rádióadók által játszott zenék listájának megtisztítása már el is indult.