Ingyen zenehallgatás havi két órán át a Deezeren

Vágólapra másolva!
A Deezeren december 20-tól ingyen hallgathatunk zenét, de csak havi 2 órát. Aki fizet, azt nem korlátozzák.
Vágólapra másolva!

A Deezer eddig előfizetős zeneszolgáltatás volt: havi díj ellenében kínált korlátlan zenehallgatást, 20 millió dalból álló katalógussal. December 20-án a francia székhelyű cég átváltott az ún. freemium modellre: lett ingyenes része és megmaradt fizetős, prémium szolgáltatása is. Regisztráció vagy facebookos bejelentkezés után ingyen hallgathatunk zenét, összeállíthatunk listákat és megoszthatjuk ezeket ismerőseinkkel - két komoly korlátozással. Az egyik az, hogy mindössze havi két órán át élvezhetjük itt a zenét ingyen; a másik pedig az, hogy ez okostelefonra és táblagépre nem érhető el (bár az első egy hónapban ingyen kipróbálható). Az előfizetők számára ez a korlát természetesen nincs meg, és reklámokat sem kell elviselniük. Ők egyébként az adatok szerint átlagban havi 60 órát töltenek zenehallgatással az oldalon. Magyarországon a Deezer partnere a Telenor: aki ezt a mobilhálózatot használja, a tarifába építve vagy külön is fizethet a Deezerért. Idén még ingyen, jövőre havi 1390 forint lesz az előfizetés.

A freemium szolgáltatás a világ több mint 150 országában indult el, a sajtóközlemény szerint potenciálisan több mint 600 millió emberhez juthat el. A Deezer eddig 3 millió előfizetőt szedett össze, ami azért kevesebb, mint a leghíresebb hasonló szolgáltatás, a Spotify 5 milliós fizető tábora. (A Spotify is korlátozza az ingyenes zenehallgatást, de havi 10 órában.) Pedig a Deezer korábban indult, 2006-ban - eleinte Blogmusik néven kínált ingyenes zenehallgatást, ámde a zeneiparral való megfelelő megállapodások nélkül, aminek persze perek lettek a következményei. A megfelelő szerződések megkötése után az előfizetős szolgáltatássá lett oldal elkezdett terjeszkedni, viszont a legnagyobb zenei piacon nincs még jelen: az Egyesült Államokban. Itt ugyanis olyan nagy a versengés, hogy rettentő sokba kerülne felfuttatni a szolgáltatást - nyilatkozta a Billboardnak a Deezer vezetője, Axel Dauchez. Hosszú távú terveik között azért szerepel, hogy erre a piacra is belépjenek. Számunkra most azonban fontosabb, hogy míg a Spotify nem érhető el Magyarországon, addig a Deezer igen.

A freemium szolgáltatással egy időben elindult a zenészeknek szóló D4A, vagyis Deezer4Artists program is. Ennek keretében az itt jelenlévő zenészek saját aloldalakat készíthetnek (elsőként a Justice fogja bemutatni a magáét valamikor a közeljövőben); a feltöltött zeneszámaikról részletes statisztikát kapnak; ha saját alkalmazásokat fejlesztenének a platformra, abban is segítenek nekik. 2013-tól pedig jutalékot kapnak majd minden olyan új előfizető után, akit ők hoztak az oldalnak. Szintén jövő évtől saját szerkesztett tartalom is lesz a Deezeren, vagyis a szerkesztőség által kiválasztott zenészeket kiemelten ajánlják majd a felhasználóknak.