A Gangnam Style már egymilliárd felett jár

Vágólapra másolva!
Psy számát, a Gangnam Style-t már több mint egymilliárdnyian nézték meg. Ezzel a dél-koreai előadó klipje lett a legnézettebb a világon.
Vágólapra másolva!

Júliusi feltöltése után néhány hónappal elérte a YouTube-on az egymilliárd megtekintést a koreai popsztár Psy Gangnam Style című videoklipje. Ezzel a Gangnam Style lett az első klip a YouTube-on, amit több mint egymilliárdszor néztek meg. A számot júliusban tették fel az internetre, és ezzel megelőzte az eddig címvédő, 800 millió megtekintésnél járó Justin Biebert is.

A dal előadója a 34 éves Park Jae-sang, akinek művészneve a Psycho szóból jön, szülei kívánságára egy amerikai üzleti iskolába járt, de bevallása szerint tandíjának egy részét arra költötte, hogy hangszereket vásároljon, és végül Berklee College of Music diákjaként szerzett diplomát.

Korábban az [origo] is írt arról, hogy a Gangnam Style nem színtiszta könnyed mókázás, hanem van némi társadalmi mondanivalója is - bár ez számunkra csak magyarázó újságcikkekből derülhet ki nyelvi és kulturális akadályok miatt. Gangnam Szöul újgazdag negyede, ahol egy átlagos lakás ára az éves koreai átlagfizetés tizennyolcszorosa; a legismertebb világmárkák, a legdrágább boltok és a plasztikai sebészek klinikái itt találhatók. Az általános nézet szerint ráadásul a gangnamiak nem rendes ember módjára, kemény munkával gazdagodtak meg, hanem ingatlanspekulációból és hasonló gyanús dolgokból. PSY klipjében a negyedhez kapcsolódó, irigységgel és lenézéssel átitatott kliséket figurázza ki - avagy egy másik értelmezés szerint az általuk jelképezett materializmust -, na meg önmagát, egy olyan figurát megalkotva, akivel a koreaiak nagy része azonosulni tud.