Tragédiák karaokéval a World Press Photón

World Press Photo kiállítás, WPP
Vágólapra másolva!
A World Press Photo több mint félévszázados története sok ikonikus és háborús képet adott a popkultúrának, ebbe a sorba illeszkednek az idei díjazottak is. A Néprajzi Múzeumban péntektől megtekinthető válogatást az arab tavasz és a tragédiák uralják, de jut hely a tréfának is.
Vágólapra másolva!

Kezdjük a számokkal: tavaly 124 országból 5 247 fotós összesen 101 254 képet nevezett be a világ legnagyobb sajtófotós seregszemléjére, a "fotósok Nobel Béke-díjára", az 1955 óta minden évben megrendezett World Press Photo pályázatra. A 19 tagú zsűri februárban választotta ki az 58 díjazott művésznek most a Néprajzi Múzeumba érkezett képét. Összesen 164 képben láthatjuk a tavalyi év eseményeit ezen a 40 országon végigrobogó nemzetközi vándorkiállításon. Budapesten harmincötödik éve nézhetők meg a nyertesek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy fotóriporter nézi Damir Sagolj (Reuters) a Hétköznapok kategória egyedi képei között első díjat nyert képét. További fotók a kiállításról a képre kattintva!

Az amszterdami központú non-profit szervezet minden évban 10 kategóriában díjaz. A zsűri általában fotóriporterekből és képszerkesztőkből áll, a szervezet történetének több díjazottja pedig beleégett a popkulturális tudatba, elég a 1972. év fődijas képére gondolunk: Nick Ut, az AP fotóriportere egy megégett vietnami kislányt, Phan Thi Kim Phucot fényképezett le, ahogy egy napalm támadás hegeit viselve menekül az úton.

Az utóbbi években számos magyar siker volt, például Szigetváry Zsolt első díja "Általános hír" kategóriában, 2007-ben, amelyet a budapesti zavargásokról készült sorozatáért kapott, vagy Gárdi Balázs szintén "Általános hír" kategóriában, egy afganisztáni sorozatával elért első helye a következő évben, illetve 2010-ben Szentpéteri József "Természet" kategóriában a Vadászó jégmadár című képével érdemelt ki első díjat. Idén magyar fotós nem ért el helyezést, de így is erős lett a Néprajzi Múzeumban látható anyag.

Forrás: Stephanie Sinclair, VII for National Geographic
A házasságra kényszerített kislányokról a VII fotóügynökség fotóriportere, Stephanie Sinclair által a National Geographic számára készített sorozat részlete, mely első díjat nyert a Korunk kérdései kategóriában. További díjnyertes képek a fotóra kattintva!

A 2011-es év is hozott néhány ikonikus képet. Forradalmak, merényletek, drogháborúk és személyes tragédiák uralják a tematikát, amelyet a profi fotósok képi történetmesélése tesz átélhetővé a múzeumlátogató számára is.

Ilyen kép mindjárt a World Press Photo of the Year 2012, Samuel Aranda (1979) spanyol fiatalember munkája, amely értelmezhető akár muszlim piétaként is: Fatima al-Qaws jemeni nő Zayedet, a 2011. október 15-i utcai harcokban megsebesült fiát szorítja magához. Damir Sagolj (1972) bosznia-hercegovinai fotós Phenjanban készült képe I. díjat nyert "Hétköznapok" kategóriában: a kopár börtönszerű épületek között Kim Ir Szen egykori észak-koreai diktátor óriás portréja kerül a középpontba.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az év sajtófotóját, Samuel Aranda a New York Times számára készített képét fotózzák. További fotók a kiállításról a képre kattintva!

De díjazott még Niclas Hammarström sorozata az Utoya szigeten történt mészárlásról, amely során 69 ember halt meg. Az arab tavasz uralja a válogatást, különösen erős Jurij Kozirev (1963) Líbiában készült képe, valamint a szerencsétlen sorsú Rémi Ochlik (1983-2012) szintén Líbiában készült sorozata. Rémi Ochlik idén februárban ölték meg Szíriában, 10 nappal azután, hogy a World Press Photo értesítette: "Általános hír" kategóriában első díjat nyert líbiai sorozatával.

Persze a halál és szenvedés képei mellett a humor is helyet kapott, elég ha Rob Hornstra (1975) holland fotós Szocsiban készült képei elé állunk és vetünk néhány pillantást a Fekete-tenger melletti nyaralóhely egyik éttermében karaokézó emberekre.

Forrás: Rob Hornstra, Institute for Artist Management
Részlet Rob Hornstra/Institute for Artist Management sorozatából Szocsi szórakozóhelyeiről. További díjnyertes képek a fotóra kattintva!

A World Press Photo 2012 szeptember 28. és október 28. között tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban.