Marihuána halálosztag

Marijuana Deathsquads
Vágólapra másolva!
Letölthető hiphop: az erőlködés nélkül menő, a szintipopot ügyesen használó 19 éves Dominic Lord és az ezer vendéggel kísérletező Marijuana Deathsquads.
Vágólapra másolva!

Dominic Lord 19 éves, de már első ep-je komoly figyelmet kapott a blogvilágban. Mondjuk nyilván segített neki, hogy korábban az A$AP Rocky-féle A$AP Mob banda tagja volt, illetve első, klipes számában segített neki az egyik legmenőbb mai producernek számító Hudson Mohawke. Az új ep-n pedig még Chad Hugo is társproducer egy rövid számban (ő a Neptunesból az a tag, aki nem a Pharrell), illetve beugrik Pusha T is. Az innen letölthető Fashion Show első száma megtévesztően darkos-rockos; a maradék ugyanis inkább retrós szintipoppal keveri a hiphopot, annak akár könnyedebb, slágeresebb, akár sötétebb és mechanikus - kissé ipari hatású - formájában. Dominic Lord szemcséssé és csöppet robotikussá tett hangon rappel, kicsit énekelget; ráérős tempója, egész hozzáállása azt sugallja, hogy "nekem nincs szükségem trükkökre, hogy menő legyek" - és tényleg az. Hozzátéve, hogy mindegyik számnak társproducere is Madd Matt-tel együtt, mindenképpen ígéretes előadó. Üdítő színfolt a mai hiphopban, miközben azért hallatszik, hogy ismeri a trendeket. (RA)

A Marijuana Deathsquads a hivatalos honlapról letölthető kiadványa, a Tamper. Disable. Destroy kitűnően példázza a Minneapolis-i zenei színtér műfajokon átívelő összefonódásait. A hardcore punk-alakulat, a Building Better Bombs-tagok mellékprojektjeként indult MDS vendégelőadók illusztris sorát hívta meg a lemezre, akik közül a hype-ot tekintve persze a Bon Iver neve üt a legnagyobbat. De sokkal érdekesebb például, hogy itt van a Building Better Bombs frontembere, Stef Alexander is, akit P.O.S néven napjaink egyik legeredetibb hiphop-előadójaként tartanak számon, meg a hozzá köthető Doomtree kollektíva néhány más tagja; és még egy Minneapolis-i mc, a nálunk is járt Astronautalis. Az eredmény pedig ennek megfelelően eklektikus: feszes ütemek (naná, hiszen két dobos is felelős értük), túláradó elektronika, szintifutamok és rengeteg effekt a vokálokon, ami a Marijuana Deathsquads korábbi anyagaira is igencsak jellemző. Szóval kísérleti hiphop ez élvonalbeli mc-kkel, de a hangsúly sokkal inkább a zenei alapokon van. (HZD)