Vágólapra másolva!
Letölthető elektronikus zenék: doboló víz, szétszedett és összerakott diszkó, szexi sötétség.
Vágólapra másolva!

Egyik legkedvencebb zeném az utóbbi időkből címlapsztárunk, Wentworth Space Samba című száma, ami az XLR8R neves lapban debütált, illetve része az innen letölthető négyszámos ep-nek. Ez tényleg űrszamba: a furin csipogó szintik hozzák a megfelelő dallamokat, de a keményen megszólaló dobokban már nem ennyire nyilvánvaló a hatás: figyelni kell rá, hogy észrevegyük. Ezen kívül szinte nincs is más, csak egy-két eldugott érdekes hangocska, valamint a basszus szerepében ultramély morgások. De mégis izgalmas ez hat percen keresztül, annyira fasza lett a dobprogramozás: megtört, nem egészen nyilvánvaló, de közben meg megvan benne a szamba (vagy akármi) vidám húzása is. Simán élvezetes marad tíz hallgatás után is, ezt kipróbáltam. Az említett ep a San Francisco-i Mother Records Buff-tip című válogatása (egy lepkefajta után), és a maradék három szám is megérdemli a figyelmet: szétszedett és nem teljesen passzentos módon, majdnem szétesően, kicsit lyukasan - és pont ezért izgisen - összerakott diszkó, funk, soul. Mind a négy szám úgy tud viccesen bulis lenni, hogy közben van bennük valami furiság, mégpedig másfajta, mint amilyet manapság, a netes furiságkultusz dühöngése közben mindenfelé hallani lehet.

Bombé innen letölthető Eclipse című ep-je is valahol ezen a környéken helyezhető el, bár ez azért egyértelműbben bass music (ami mondjuk abszolút nem egynemű kategória). Néhány egyszerű szintidallam elől, úszkáló-csúszkáló szintik hátul, mormogós basszusok nem túlzottan a pofánkba nyomva - és ami a legfontosabb: igen szellemes, húzós és összetett, ahogy mondani szokás: törzsi ritmusok. Főleg az első, címadó számban nagyon szépen van széttörve, mégis egyben tartva a dob, illetve úgy sűrű és részleteiben már-már túlzsúfolt, hogy közben végig megvan benne a követhető groove is. Bombé egy philadelphiai producer, ez a harmadik letölthető ep-je, egyben az első, ami már viszonylag nagy figyelmet kapott, megérdemelten.

Marley Carroll, aki már jóval több kiadvánnyal büszkélkedhet, egyben közelebb is áll egy nagyon jól ismert hangzásvilághoz: a finom(kodó), kattogó-zörgő poszt-dubstephez. Azért érdemes meghallgatni legutóbbi, innen letölthető ep-jét, nemcsak azért, mert tényleg kedvesek, szépek és az átlagnál táncosabbak a számai, hanem azért is, mert jó ritmusokat rak össze érdekes hangforrásokból. A nyitó R&S-ben az éles kis zörgések vannak feltűnően szellemesen összerakva; a Water Drumming pedig amiatt érdemel figyelmet, hogy ugyan tényleg van benne víz, de nem a ritmikus vízcsepegés elcsépelt formájában, hanem a folyó víz sokkal szürkébb és egyneműbb hangját tudja jól beilleszteni a melankolikusan induló, húzóssá változó 2-stepes számba.

És még néhány letöltés, ami érdekelheti azokat, akiket az első kettő. Egyrészt a nagynevű !K7 kiadó úgy döntött, hogy a 27 az szép kerek szám (három a harmadikon), úgyhogy csütörtökönként két-két számot ingyen letölthetővé tesz itt . Első körben a When Saints Go Machine elmosott, elektronikus popszáma és a Motor City Drum Ensemble fasza táncos darabja. Mindkettő megjelent már korábban is. Az akcióban jön még Hercules & Love Affair, Apparat és mások. Továbbá: nem titok, hogy nagy rajongója vagyok a Fade To Mind kiadóhoz tartozó zenészek műfajokon átívelő, hol szexi, hol sötét, hol sötéten szexi mixeinek. Úgyhogy örömmel jelentem, hogy az elmúlt hetekben három ilyen is napvilágot látott: Nguzunguzu itt (sajna csak stream); Kingdom itt; Massacooramaan itt (ezek letölthetők). Mondanom sem kell, mind melegen ajánlott.