Hal David, 1921-2012

Hal David amerikai dalszerző, Hollywood Walk of Fame
Vágólapra másolva!
Elhunyt Hal David amerikai dalszövegíró, aki Burt Bacharach zeneszerzővel együtt olyan örökzöldekkel írta be magát a könnyűzene történetébe, mint a Raindrops Keep Fallin' On My Head, a Close To You vagy a Walk On By.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A minden idők egyik legnagyobb dalszövegírójának tartott Hal David 91 éves korában, szombaton halt meg Los Angelesben szélütést követő komplikációk következtében - közölte a szerzőket és kiadókat tömörítő American Society of Composers, Authors and Publishers. Hosszú munkássága során Hal David egy sor nagy slágerhez írt dalszöveget. Burt Bacharach zeneszerzővel számos dalt írtak Dionne Warwick számára, köztük a Walk On By-t, a Do You Know the Way To San Jose-t vagy az I Say A Little Prayert, amelyet később Aretha Franklin is lemezre vett. Örökzöld szerzeményeik közé tartozik a Close To You, amely a Carpenters előadásában vált ismertté, a What's New Pussycat? (Tom Jones), az Always Something There To Remind Me (Sandie Shaw) és a Magic Moments (Perry Como).

Több filmhez, köztük az Alfie-hoz és a Casino Royale-hoz is írtak dalokat, míg a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című film két Oscar-díjat is hozott a szerzőpárosnak: a legjobb filmzenéért járó díj mellett a Raindrops Keep Fallin' On My Head című dalért is megkapták az elismerést. Még háromszor jelölték őket Oscarra, és filmzenéikkel számos más díjat is elnyertek. Idén tavasszal a szerzőpáros munkásságáért megkapta az amerikai Kongresszusi Könyvtár Gershwin-díját, amelyet Barack Obama elnök adott át. Hal David nem tudott megjelenni a gálán, mert éppen agyvérzésből lábadozott. Mint felesége, Eunice David az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, kedden újabb szélütést kapott, és ezt már nem élte túl.