Kétmillió euróért árulják Gaudí padját

Vágólapra másolva!
Egyetlen kerti padot kétmillió eurós kikiáltási áron kínál a Sotheby's aukciós ház. A valószínűleg Gaudí tervezte pad eddig Barcelonában állt, de a tulajdonosának vitája támadt a várossal, így úgy döntött, inkább eladja.
Vágólapra másolva!

Eladásra kínál októberi párizsi árverésén egy nagy valószínűséggel Antoni Gaudí által tervezett kerti padot a Sotheby's aukciós ház; és noha a szakértők véleménye eltér arról, hogy a kőpad valóban a katalán zseni munkája-e, az ülőalkalmatosság kikiáltási ára kétmillió euró.

A Gaudítól megszokott vonalvezetéssel díszített pad 2010 óta az építész munkásságának szentelt Reus központban látható Barcelonában. Tulajdonosa, Francesc Riera azonban nem jutott egyezségre a városvezetéssel a pad sorsáról, ezért úgy döntött, hogy árverésen értékesíti. Riera előzőleg 3,5 millió eurót kért Barcelonától az ülőalkalmatosságért, de a város nem tudott ennyit adni érte.

A Sotheby's egy vezetője már hónapokkal ezelőtt elutazott a spanyol városba, hogy megnézze magának a padot, és Riera képviselője szerint le volt nyűgözve. "Két komoly érdeklődő is jelentkezett" - idézte az El País című lap Antoni Sentíst.

Francesc Riera ezek után jelezte, hogy elviszik a padot a Reus központból, így az alkotás már csak október 15-ig lesz látható ott. Ahhoz azonban, hogy külföldön adjon el spanyol műkincset, különleges engedélyre van szüksége a törvények értelmében. A hírek szerint ezt az engedélyt meg is adták a hatóságok, már csak azért is, mert a pad a mai napig nem került a védett alkotások listájára. Ha pedig a barcelonai városvezetés mégis szeretné magáénak tudni, az árverés után megteheti, hogy magáénak követeli, de kénytelen lesz kifizetni a piaci árat - jelezte Sentís.

A pad eredete szakemberek szerint homályos, és egyáltalán nem biztos, hogy Gaudíé. Riera szerint ugyanakkor szakértői vélemények és elemzések támasztják alá, hogy a pad "gaudiánus" munka, amely a Güell park egyik műhelyében készült és az építész részt vett megvalósításában.