Főbe lőtte magát a hiphopmogul

Chris Lighty
Vágólapra másolva!
Chris Lighty a legnagyobb rapsztárok menedzsere volt; nagyrészt neki köszönhető, hogy a hiphopból hatalmas üzlet lett.
Vágólapra másolva!

A 44 éves Chris Lightyt csütörtökön találták holtan New York-i lakásában; a rendőrség szerint nagyon valószínű, hogy ő lőtte magát fejbe. A beszámolók szerint az üzletembernek magánéleti problémái voltak (válófélben volt feleségétől, két gyermekétől), illetve komoly adótartozása és egyéb pénzügyi problémái. Chris Lightyt nemcsak a hiphop világa gyászolja: más műfajok sztárjai is megdöbbenésüknek adtak hangot.

Forrás: AFP

Pályáját úgy kezdte, hogy DJ Red Alertnek cipelte a lemezestáskáját. Később a Native Tongues kollektíva mellett dolgozott menedzserként, majd Russell Simmons, a hiphop-világ egyik, már-már saját jogán sztárnak tekinthető topmenedzsere hívta dolgozni a műfajjal foglalkozó első menedzsment céghez, a Rush Managementhez. A Native Tonguestól vitte ide a De La Soult és az A Tribe Called Questet; dolgozott a Public Enemyvel, az Eric B & Rakim duóval és másokkal. Majd megalapította saját cégét, a Violatort. Ügyfelei közé tartozott 50 Cent, LL Cool J, Busta Rhymes, Missy Ellliott. Nemrég egy cégegyesítésnek köszönhetően Mariah Carey, Diddy és újabb szupersztárok kerültek hozzá.

Chris Lighty nemcsak egyszerűen sztárok menedzsere volt: szakmabeliek neki tulajdonítják a hiphop ma ismert arcának kialakulását. A korábban a nagy cégek által távolságtartással kezelt, népszerűsége ellenére is "rosszhírű" műfaj sztárjainak ő hozott össze nagy figyelmet kiváltó reklámszerződéseket; ő tanította meg a rappereket arra, hogy több lábon álljanak mind a szórakoztatóiparon belül (például filmszerepeket is szerzett ügyfeleinek), illetve hogy hogyan viselkedhetnek igazi üzletemberként. Emelllett a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején néha ő maga is mikrofont ragadott.