Sziklák és méz - Bonnie Tyler a Quartnak

Retró Fesztivál, Budai Vár, Bonnie Tyler, Kim Wilde, Rick Astley
Vágólapra másolva!
A 61 éves walesi énekesnő az egyik leggyakrabban hozzánk járó nemzetközi popsztár: ezúttal a Várban lépett fel, és a koncert előtt a hangszálairól, countryról és Walesről kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Sokadszorra jár Magyarországon, de ilyen környezetben talán még nem lépett fel. Van olyan az eddigi koncertjei közül, amire különösen szívesen emlékszik valamiért?

Valóban nem, ez itt tényleg fantasztikus, próbálok annyi fényképet csinálni, amennyit csak tudok. Egyébként hétszer jártam már itt, de nem mindig koncertezni, hanem volt, amikor csak egy tévéfelvétel kedvéért jöttem ide. A leginkább arra emlékszem, hogy egyszer itt laktam fent a Várban egy szállodában, kint pedig esett a hó és az egész gyönyörű volt. Akkor is tévéműsorban léptem fel egyébként, a koncertekről nincs különösebb emlékem, hiszen rengeteget turnézom, nem sokra emlékszem ennyi idő után.

Egy ideje már új albumon dolgozik, amely hét év után az első stúdiólemeze lesz, és úgy volt, hogy még az idén megjelenik.

Hát abban most már nem vagyok olyan biztos, hogy még ebben az évben valóban ki is jön, de legkésőbb jövő év elején biztosan. A címe Rocks & Honey lesz, és Nashville-ben vettük fel, csupa új szám lesz rajta és nagyon elégedett vagyok vele.

Nashville a country zene fővárosa, és egyébként is erős country hatásról lehetett olvasni a lemez ürügyén.

Pedig csak két valódi country szám lesz a lemezen, az egyik egy duett, és What You Need From Me a címe, a 27-szeres Grammy-díjas Vince Gillel éneklem együtt, akinek csodaszép hangja van. Nem gondoltam volna, hogy bele fog menni ebbe, de egyből elfogadta a felkérést. Ezért is választottuk ezt a címet az albumnak (magyarul Sziklák és méz), mert az ő hangja lágy és édes, az enyém pedig ugyebár érdes.

A country azért annyira nem újdonság az ön pályáján, a hetvenes évek végén is több ilyen jellegű dala volt.

Igen, az It's A Heartache felkerült a country listákra is, pedig először az r&b listán szerepelt csak. Úgyhogy amikor most újra country zenészekkel dolgoztam, meg is lepődtem, hogy ennyi idő eltelte után is szívesen dolgoznak velem megint. De mondom, csak két valódi country szám lesz a lemezen, rajtuk kívül csak power balladák és rockdalok kerülnek fel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az egyik első walesi énekesnő volt, aki világhírű lett. Nehezebb volt érvényesülnie, hogy onnét jött?

Talán Shirley Bassey után én voltam a következő, igen. Mindig is büszke voltam rá, hogy walesi vagyok, még úgy is, hogy már egy ideje az időm nagy részét Portugáliában töltöm. Van azért egy szép házam Walesben is, ahol a családom nagy része most is él, és innét például oda fogok hazamenni, mert épp ott lesz dolgom. Ami a kérdést illeti, én tizennyolc éves koromtól fogva hét éven át léptem fel különféle klubokban, mielőtt felfedeztek volna, és nyilván ugyanez Londonban könnyebben ment volna. Nekem szerencsém volt, hogy felfedeztek: Londonból jöttek szakemberek új tehetségeket keresni, és így akadtak rám Walesben.

Azzal kapcsolatban, hogy miért lett ilyen a hangja, azt is lehet olvasni, hogy nem sikerült a gégeműtétje, illetve azt, hogy sikerült, csak ön törte meg az orvos által parancsolt hallgatást. Melyik az igaz?

Az első slágerem, a Lost In France után csomók keletkeztek a hangszálaimon, ezért meg kellett operálni. A műtét sikerült, de nem szabadott volna beszélnem, hanem csak írásban kommunikálhattam, és annyira elegem volt már ebből, hogy felsikítottam. Ettől még rekedtebb lettem a műtét után, mint amilyen eredetileg is voltam, bár nekem mindig is rekedtes hangom volt. Az viszont biztos, hogy a pályámnak ez egyáltalán nem ártott, sőt azóta sok-sok slágert is énekelhettem. Pedig most már még olyanabb a hangom, de az is jól áll!