A szerelempart csak minket vár

Fresh
Vágólapra másolva!
Ha nekünk híres zenekarunk lenne, akkor most ledumálnánk egy utazási irodával, hogy szponzorálja a nyaralásunkat, cserébe egy tengerparti videoklipben hirdetnénk támogatónk dicsőségét. De nincs ilyenünk, úgyhogy bemutatjuk a magyar popsztárokat, akik Thaiföldig, Dél-Afrikáig vagy Kubáig mentek, hogy tengerparton vehessék fel a klipjüket.
Vágólapra másolva!

Volt idő, amikor még egy másodvonalbeli magyar popelőadó számára is teljesen természetes volt, hogy tengerparton vegye fel a nyári feelinget sugárzó videoklipjét. A jelenség a kilencvenes évek közepén jelent meg, és egy jó évtizeden keresztül az olcsó, elő- vagy utószezonos tengerparti klip, bikinis csajokkal legalább annyira hozzátartozott a műanyag magyar pophoz, mint a Z+ tévé vagy a világ legbehízelgőbb hangnemében elhadart rapbetét. Ha már úgyis itt az év legforróbb hete, akkor elevenítsük fel azokat az időket, amikor még könnyebb volt egy egész stábot és együttest kiutaztatni az Adriára vagy akár még messzebb: tíz magyar videoklip a tengerpartról. (Sajnálatosan a Happy Gang és az Öreg Sam klipje nincs fent a videomegosztókon.)

Carpe Diem: Álomhajó (1997)

A kilencvenes évek magyar dancefloor popjának emblematikus slágerét annyira komolyan vették az alkotók, hogy egészen Dél-Afrikáig mentek klipet forgatni 1996 novemberében: "Jelenetek készültek dühöngő viharban a Jóreménység-fokán, 2 napon át megszállt a stáb egy korhű vitorlás hajót és egyszerre két óceánon, az Atlanti- és az Indiai-óceán találkozásánál forgattak; dolgozott a kamera a Tábla-hegységen, valamint természetes körülmények között élő pingvinek között."


Tudta-e ön?
A klipben rappelő Erős Attila (később az Erős & Spigiboy páros tagja) jelenleg az egyik legnagyobb hazai reklámügynökségi csoport, a Fastbridge digitális ügynökségének vezetője. A lányról, Funnah Fannyról csak annyit szokás tudni, hogy ő az arcát kölcsönözte a számhoz, az énekhang nem az övé.

Ámokfutók: Robinson (1996)

Az Ámokfutók harmadik lemezén jelent meg ez a szám, addigra Kozsó megvált a legnagyobb slágerekben éneklő Tissytől; ebben a klipben Candy és Noa szerepel. Sajnos nem tudtuk kideríteni, pontosan hol is készülhetett, de ha mindenáron tippelni kell, akkor Spanyolországot, esetleg Tunéziát mondanánk. A gumikrokodillal súlyosbított kliphez becslésünk szerint 25 perc alatt sikerült leforgatni a szükséges nyersanyagot.


Tudta-e ön?
A klip rendezője a későbbi Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró, Kiss Róbert Richárd.

Alexa: Forog a világ (1997)

Az Űrgammák című sorozatban feltűnt Eördögh Alexa elénekelte Császár Előddel a Tiltott szerelem című dalt, és ezután egy rövid ideig úgy tűnt, ő lehet az elsőszámú magyar tinisztár. Még készült egy önálló lemeze is - aztán több nem. A Forog a világ című számhoz a görögországi Szantorinin forgatott az elsőtől az utolsó percig őrületesen izgalmas klipet.


Tudta-e ön?
A busafejű ember, aki azt mondja, hogy "Megjöttem, jó napot, bemutatkozom: a nagy Ő vagyok", nem más, mint Valla Attila dalszövegíró.

Karthago: Haminyó anyó (1997)

Na, ez tényleg a "menjünk el Tunéziába, és dilizzünk egy jót a tengerparton" videoklip archetípusa: a Karthago tett egy egyszeri kirándulást a techno világába ezzel a remixszel, és a végeredmény annyira szürreális, hogy az már-már tényleg jó lesz. Amikor pedig Gidófalvy Attila bevetődik a medencébe, az tényleg felülmúlhatatlan.

Tudta-e ön?
A Haminyó anyó eredetije régi koncertfavorit, és Takáts Tamás halandzsa-arabjára épül.

UFO: Nyár van (1999)

A legnagyobb slágerein már túl volt az UFO, amikor kiadta a harmadik lemezét: az évtized végére a dancefloor már messze nem volt olyan menő, úgyhogy Dr. Love és két tátogó segítője úgy gondolta, itt az idő, hogy egy Neoton-feldolgozásnak és a Jorgosz Travelnak köszönhetően elrepüljenek Görögországba. A helyükben mi is ezt tettük volna.


Tudta-e ön?
Dr. Love-ot idén tavasszal előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a vád szerint prostituáltakat közvetített Svájcba. Szeptemberig minimum előzetesben marad, viszont a börtönben állítólag sokat pingpongozik, és annyira megszerette az olvasást, hogy elhatározta, ő is ír majd egy könyvet.

Krisz Rudolf: Keresem a szót (2000)

Amikor még SP nem létezett, Krisz Rudolfot volt kötelező gyűlölni az öntudatos magyar fiúknak. Ezt a Glenn Medeiros-feldolgozást valóban sikerült a lehető legunalmasabb klippel feldobni: Krisz Rudi áll és néz a tengerparton, miközben énekel. Ehhez aztán tényleg felesleges kiutazni az Adriára, ugyanezt meg lehet csinálni a Hortobágyon is.


Tudta-e ön?
Krisz Rudi elvileg még mindig a pályán van.

Fresh : Utolsó tangó (2003)

A változó felállású Fresh egész sokáig tartotta a kilencvenes évek zászlaját még az új évezredben is, és a leginkább a férfimagazinok címlapjairól ismert énekesnőit minél egzotikusabb díszletek előtt tette közszemlére. Az ekkorra már duóra csökkenő Fresh az Utolsó tangó klipjét Horvátországban forgatta, bár a cél láthatóan az volt, hogy úgy tűnjön, mintha a helyszín legalábbis a Seychelles-szigetek lenne.


Tudta-e ön?
Fresh Andinak senki sem merte megmondani, hogy ez a frizura még neki sem túl előnyös. Kár.

Fiesta: Aki elmegy, ugye hazatér (2003)

Az egzotikus tengerparti klipek királya egyértelműen a Fiesta zenekar volt: Csordás Tibi és Knapik Tamás úgy jártak Közép-Amerikába, mint ahogy más a sarki boltba szokott. Ezt például Kubában vették fel, de buliztak ők Puerto Ricóban és Miamiban is. A hatás kedvéért ráadásul még magát Fidel Castrót is bedobják a klipbe.


Tudta-e ön?
Ez a klip véget vet az iparági pletykáknak, melyek szerint Csordás Tibi a rocker korszakából megmaradt tetkói miatt csak hosszú ujjú felsőkben szerepelhetett a klipekben. Igaz, ezek a híresztelések még abból a korszakból valók, amikor még nem volt a világon MINDENKINEK tetoválása.

V-Tech: A legszebb vallomás (2011)

Kefir (aki Szamóca kiválása óta egyedül alkotja a V-Tech formációt) egészen Thaiföldig ment az érzelmes slágere klipje miatt - igaz, ő elég sok időt tölt a délkelet-ázsiai országban, hiszen még lakása is van ott. Ebben a megrázó erejű klipben egy megtört szívű hajótöröttet alakít, és majmok, kígyók és skorpiók segítik munkáját.


Tudta-e ön?
Kefir valódi neve Kecskés Tibor.

DJ Lia: Never Again (2012)

És igen: még idén is van ám képviselője a tengerparti klipeknek, méghozzá Kustánczi Lia személyében, aki korábban csak modell és énekesnő volt, most viszont saját bevallása szerint dj. Ehhez a kliphez a horvátországi Rabacba ugrott ki tél közepén, úgyhogy nem is annyira a tengerpartra koncentrált az operatőr, hanem a szuperéles képekre.


Tudta-e ön?
Kustánczi Lia cukor- és lisztérzékeny.

Plusz 1:

C'est La Vie: Vár ránk a nyár (1998)

Ezt a négytagú lánycsapatot vélhetően a Bestiák és a Baby Sisters konkurensének szánta a menedzsment, ez azonban nemigen jött össze, mert az együttesre jóval kevesebben emlékszünk, mint a másik kettőre. A legnagyobb slágere a Vár ránk a nyár volt, melynek klipjét első ránézésre valami homokos tengerparton forgatták, de ha jobban megnézzük, ez ugyanúgy lehet a Tisza vagy egy másik magyar folyó partja. Ügyes trükk, úgyhogy bent hagytuk.


Tudta-e ön?
A C'est La Vie tagjai közül Berta Claudia a Vegas és a TomCatBand együttesben folytatta, Pályka Bettyről a CKM-ben készültek fotók, Hegyesi Réka eltűnt a zenei életből, Sebők Anikó pedig a Jeta nevű együttesben folytatta, ám 2005-ben egy autóbalesetet követően elhunyt.