Buli kastélyban és viking faluban - augusztusi európai fesztiválkörkép

Vágólapra másolva!
Hogyan erősítik az osztrákok a rocker-összefogást? A fesztiválokon a nagy vagy az apróbetűs neveket érdemes-e böngészni? A vájtfülűek hova utazzanak? Na és a morcheebások? Augusztusi európai fesztiválkörkép, metáltól indie-n át a tánczenéig.
Vágólapra másolva!

Wacken Open Air

Trendek ide, divatok oda, a Wacken fesztiválra akkor is minden jegyet eladnak évről évre. Most is így történt, méghozzá már tavaly novemberben. Az észak-németországi Wacken helységben megrendezett metálos találkozón a koncerteken túlmutató programok is erősítik a rocker-összefogást, mint például egy középkori harcosokkal benépesített viking falu. Ehhez képest csak másodlagos, hogy fellép idén a Volbeat, az Opeth, az In Flames, a Sepultura és a búcsúzó Scorpions is.

Forrás: AFP/Carsten Rehder

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 2-4., Wacken. Aki hoppon maradt, a honlap szerint abban reménykedhet, hogy valaki eladja a sajátját. De rövidesen már árulják a jövő évi jegyeket!

Off

Sokat írtunk már a lengyelországi Off fesztiválról (legutóbb itt), amely a térség egyetlen igazi, vájtfülűeknek való popfesztiválja, olyan programmal, amely egyelőre elképzelhetetlen magyar fesztiválon. Az Off szigorúan a zenéről szól, aki vurstlit, stand-up comedyt és egyebeket akar, ne ide menjen. A többiek viszont nem létezik, hogy ne találnának valami izgiséget maguknak, akár rocklegendákra kíváncsiak (Iggy & The Stooges, Thurston Moore, Swans, Henry Rollins, Stephen Malkmus & The Jicks), akár aktuálisabb és szintén jól csengő nevekre (Metronomy, Chromatics, Battles, Iceage, Baxter Dury, Baroness), vagy éppen a popzene apró csodáira, mint Connan Mockasin.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 3-5., Katowice. A háromnapos jegy kempinggel 240 zloty (kb. 17 ezer Ft), anélkül 200 zloty (14.500 Ft).

Terraneo

A Sziget hetében rendezik meg ezt a fesztivált a dalmát tengerpart egyik legnépszerűbb üdülővárosában, Sibenikben. A Terraneo tavaly indult, és elég jól sikerült az első, a második pedig szintén egész komoly programot villant, noha már csak az időpontból kifolyólag is vannak elég komoly átfedések a Szigettel: az xx, a Horrors, a Friendly Fires vagy a Wild Beasts ott is feltűnik, viszont pluszban lesz még Jon Spencer Blues Explosion, Stephen Malkmus, Future Of The Left vagy éppen Swans is - ezek alapján valahol félúton lehet a Terraneo a Sziget és az Off között.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 7-10., Sibenik. A négynapos jegy 58 euro (kb. 17 ezer Ft), de aki kempingezni is akar, annak még 26 eurót rá kell dobnia.

Grape

Egy másik környékbeli fesztivál, melyet vélhetően szándékosan a Sziget hetére időzítettek: a Terraneóhoz hasonlóan tavaly indult pöstyéni Grape azért messze van egyelőre a Pohodától, de a felhozatal a Terraneóval sem versenyezhet. A Sziget-lepattanókat viszont meglepő módon csak a Subways képviseli - igaz, a többiek nagy része is járt már valamelyik magyar fesztiválon a közelmúltban: a Morcheeba nem is egyszer, de a Bloody Beetroots vagy Example pláne elég friss élmény lehet, viszont hátha lesznek, akik megfontolják, hogy a Blood Red Shoes vagy a Twilight Sad miatt átugorjanak Pöstyénbe.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 10-11., Pöstyén. A kétnapos belépő ára 39 euro (12 ezer HUF).

Frequency

A Sziget utáni hétben az osztrákok gyújtják be a bulirakétákat, és a kis St. Pöltenbe olyan nagy nevek érkeznek, mint a Cure, a Korn vagy a Placebo, ám - mint ahogy a teljes európai fesztiválszezonban - ide sem elsősorban a húzónevek miatt érdemes menni, hanem mert el lehet csípni olyan fellépőket, mint a Black Keys, Noel Gallagher, az új lemezét bemutató Bloc Party, a Cloud Nothings, az Alt-J, a Hot Chip vagy éppen Lykke Li. Nem olcsó, de négy nap, és elég erős felhozatal, legalábbis a környékbeli fesztiválok ismeretében feltétlenül.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 15-18., St. Pölten. A teljes belépő ára kempingezéssel együtt 136 euro (40 ezer HUF).

Pukkelpop

Ez a belga fesztivál tavaly amiatt került a hírekbe, hogy a vihar következtében összedőlt sátor alatt öten meghaltak, ettől függetlenül a Pukkelpopot megrendezik idén is, és már el is keltek a hetijegyek. A program szokás szerint erős, bár megint csak nem a headlinerek miatt izgulnánk (Björk, Stone Roses, blablala, egyedül a Foo Fighters jelent újdonságot a többihez képest), hanem amiatt, hogy láthatnánk személyesen a csodás Lykke Lit, meg persze rengeteg jó és/vagy aktuális nevet, a Refusedtól kezdve Santigoldon és A-Traken át a Sleigh Bellsig, de elég komoly a kínálat mindhárom nap, érdemes még az apróbetűs fellépőket is átböngészni, hiszen felbukkanhat köztük is a Következő Nagy Dolog.

Forrás: AFP/Yorick Jansens

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 16-18., Hasselt/Kiewit. A háromnapos belépő 155 euróba került (46 ezer Ft), amíg még volt belőle, napijegyet még 79 euróért lehet kapni.

Lowlands

A Pukkelpop holland testvéröccse kicsit alternatívabb, emellett művésziesebb hajlammal is megáldotta a sors, úgyhogy komoly nem zenei programok mellett indie-centrikusabb a program, de ettől még ugyanúgy van Skrillex és Foo Fighters, de Kasabian, Feist, xx, Hot Chip, Django Django és John Talabot is. Jó fesztivál a Lowlands még mindig, és még úgyis elfogyott rá az összes jegy jó előre, hogy nem éppen a hajnalig tartó partizásról nevezetes.

Forrás: AFP/Bram van de Biezen

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 17-19., Biddinghuizen. A háromnapos belépő 185 euróba került (55 ezer HUF, de benne foglaltatik a kemping), amíg még volt belőle.

Reading/Leeds

Általában azért egy brit fesztiváltól azt várjuk, hogy a hazai pályát könyörtelenül kihasználva köröket verjen a kontinentális riválisokra, és ezt a háromnapos fesztivált (mely még mindig két helyszínen zajlik, és mindkettőn ugyanazok az előadók lépnek föl) brit viszonylatban is legjobbak között szokás emlegetni. Idén viszont olyan nagy különbség nincs: ugyanazok a headlinerek köszönnek vissza (The Cure, Kasabian, Foo Fighters), és a derékhad legtöbb képviselőjével is találkoztunk már (Black Keys, Crystal Castles, Metronomy, Justice, Vaccines stb.). De aztán minél többet nézzük, annál inkább rájövünk, hogy ez még mindig egy elég széles merítésű fesztivál, amelyben nagy súllyal képviselteti magát kemény rock és hipszter aktualitások, jól elfér a Paramore, Florence & The Machine és a SBTRKT is, ráadásul itt fellép még egy Star Fucking Hipsters nevű zenekar is!

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 24-26., Reading/Leeds. A háromnapos belépő ára 197,50 GBP (kb. 75 ezer Ft), kempingezéssel együtt.

Rock En Seine

Tavaly is elég jónak tűnt ez a párizsi fesztivál, és idén sem okoz csalódást: a Chateau de Saint-Cloud kastély 17. században épült parkjában évről évre többen vesznek jegyet, és ha azt nézzük, hogy előrántanak egy olyan fellépőt, mint az európai turnéját itt megkezdő Green Day, akkor ezt meg is lehet érteni. A többiek között vannak ismerősök (Placebo, Maximo Park, Billy Talent, dEUS), meg egy csomó, akik nem minden fesztiválon lépnek fel (Sigur Rós, Beach House, Frank Ocean, Beth Jeans Houghton stb.), és kifejezetten aktuális nevek is vannak köztük. Szóval igen, idén is elég jónak tűnik.

Forrás: AFP/Johanna Leguerre

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 24-26., Domaine National de Saint-Cloud. A háromnapos bérlet ára 109 euro (32 ezer HUF), a kempingjegyek már elfogytak.

Creamfields

A Liverpoolból Daresburybe költöző világhírű dance fesztivált a világ minden kincséért sem hagytuk volna ki pont 2012-ben: és miközben a világon már mindenütt van Creamfields fesztivál, azért az igazi az ez marad. A pénteki bemelegítő nap után szombat-vasárnap már jönnek az igazi nagyágyúk: David Guetta, Avicii, Sebastian Ingrosso és Afrojack ugyanúgy nyomkodja itt a gombokat, mint Skrillex, Caspa, Flux Pavilion, Deadmau5, A-Trak vagy Calvin Harris, de még hosszan lehetne sorolni. Lényeg, hogy mindenki, aki valamilyen formában a most dühöngő EDM-őrülethez sorolható, ott lesz, kiegészülve jó néhány nagy öreggel.

Forrás: Europress/Getty Images/David Munn

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 24-26., Daresbury. A háromnapos bérlet már elfogyott, de úgyis hétvégén lesz az igazi buli, amikorra még 135 fontért (51 ezer Ft) lehet kétnapos jegyet kapni, és ebben a kemping is benne van.