Rakétát hajít Banksy olimpikonja

Banksy, london 2012, olimpia, graffiti
Vágólapra másolva!
A street art kortárs királya, Banksy is megtette saját olimpiai előkészületeit a 30. nyári olimpiai játékok pénteki megnyitójára készülő Londonban.  
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalra két új eredeti Banksy alkotással lett gazdagabb a brit főváros. Ezúttal biztosak is lehetünk abban, hogy ő az alkotója a stencil alapján falra fújt munkáknak, mivel azokat ő maga is publikálta honlapján. Az egyik alkotáson egy gerelyhajító látható, amint gerely helyett egy rakéta eldobására készül, míg a másik munka igazi helyspecifikus Banksy-mű: egy magasugrót ábrázol abban a pillanatban, amikor elengedi a rudat. A fal melletti drótkerítés és egy eldobott matrac teszi háromdimenzióssá az alkotást. Utóbbi alkotás a fenti linken tekinthető meg, az első itt lent.

Forrás: www.banksy.co.uk

A szatirikus falképeiről elhíresült Banksy a stenciltechnika fekete humorú sztárja a kilencvenes években kezdte karrierjét Bristolban. Jellegzetes, sokszor a társadalmi-politikai feszültségeket tematizáló alkotásai képei később London utcáin is feltűntek, és azóta befújta a fél világot Los Angelestől Izraelig. A kétezres évek eleje óta komoly művészeti galériákban is kiállította műveit, amelyekért ma már óriási összegeket fizetnek az elszánt gyűjtők. 2010-es Kijárat az ajándékbolton át című filmjéért Oscarra is jelölték, de az Amerikai Filmakadémia tagjai figyelmeztették, csak akkor kapná meg a díjat, ha az arcát vállalva menne ki azt átvenni. A díjat nem kapta meg, személyazonossága azóta is rejtély.