Fluoreszkáló zsíros kenyér: világzenei fesztiválok mostanában

Kaláka Fesztivál, Diósgyőr, 2008
Vágólapra másolva!
Több világzenei fesztivált is tartanak mostanában. A nagy múltú Kaláka Fesztivál Egerbe költözött; a Babel Soundon flamencót is tanítanak; a Vajdaságban a löszpart tövében hegedül Lajkó Félix.
Vágólapra másolva!

A folk-, nép- és világzene legkomolyabb múltú nyári fesztiválja nyilvánvalóan a Kaláka Fesztivál. 1980-ban rendezték meg először Diósgyőrön a várban, majd azóta minden évben, tehát idén lesz a harmincharmadik. Mivel a várat rekonstrukciós munkák miatt bezárták, idén Egerben lesz a fesztivál, amelynek programja itt látható. Kora délutántól mindhárom nap vannak koncertek, szombaton már reggel elkezdődik a gyermekprogram, vasárnap pedig 11-től szól a zene. Kaláka, Muzsikás, Csík Zenekar, Vujicsics, illetve a népzenétől többé-kevésbé eltávolodó olyan előadók, mint Szalóki Ági és zenekara, Ferenczi György és a Rackajam stb. A Dobó térre ingyenes a belépés, az egri várban tartott koncertekre felnőtteknek 3500, gyerekeknek 1500 forint; különféle bérletek is kaphatók. (Az alábbi fotó még 2008-ban, Diósgyőrön készült.)

Forrás: Kaláka Fesztivál Facebook

A NuFolk fesztivál korántsem ilyen idős: a másodikat rendezik június 27. és 30. között a budapesti Kobuci Kerben. A hely honlapján látható a program: főleg a népzenét "modern" stílusokkal, vagyis rockkal, elektronikával, funkkal stb. keverő zenekarok lesznek itt, például a Besh o Drom, Kerekes Band, Napra, Balkan Fanatik, Maszkura és a Tücsökraj és mások. De azért a népzenét játszó Szalonna és Bandája is befért, jazzesített balkáni zene és egyebek. A napijegy a helyszínen 2000 HUF.

A Dombos Fest helyszíne Kishegyes, ami egy vajdasági falu; ezen belül a honlap szerint a Hegyalja utcában egy löszpart tövében tartják a koncerteket. Ez nem tisztán világzenei program, hiszen lesz például Vad Fruttik is, de azért többségben vannak az olyan előadók, mint a Kaláka, Lajkó Félix, a Dresch Mihály - Lukács Miklós duó stb.; részletesen lásd itt. Július 5-től 8-ig tart a fesztivál, a belépő 200 dínár, vagyis kb. 500 forint (!). Szintén Kishegyesen kicsit hosszabban, július 3-tól 9-ig irodalmi fesztivált és tábort is tartanak előadásokkal, bulikkal és igen, a leírás szerint fluoreszkáló zsíros kenyérrel. Ennek neve Dombosi történetek - remix, a programot lásd itt. (Az alábbi kép a 2010-es fesztiválon készült.)

Forrás: Dombos Fest

A Babel Sound alapvetően nem egy "hangos fesztivál" szeretne lenni, hanem "interaktív világzenei rendezvény". Ez azt jelenti, hogy vannak persze koncertek is három színpadon és különféle sátrakban, a tágan értett műfaj rengeteg magyar és néhány külföldi képviselőjével (részletesen lásd itt) - de lehet tanulni flamencót vagy afrikai táncokat, hagyományos katalán ütőhangszerekkel ismerkedni; talán még meg is érinthetünk egy szitárt az indiai sátorban stb. Mindez július 17. és 22. között Balatonlellén, a bérlet elővételen 15 000, a nagyszínpadi napijegy 3000 forint, egyéb opciók itt láthatók. A Babel Soundhoz kaposvári koncertsorozat is kapcsolódik.

Részben ide tartozik, bár inkább a klasszikus zenére fókuszál a 7. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, ami ugyan már elkezdődött, de június 30-án, szombaton ér véget egy flamenco esttel. A részletes program itt látható: koncertek, hangszerkiállítás, kottavásár, mesterkurzusok, előadások voltak és lesznek Füreden.