Megkerült és eladták a kalandos sorsú Krisztus-festményt

Vágólapra másolva!
Az alkotó esetében árverési rekordot jelentő 4,6 millió dollárért - 1,1 milliárd forintnak megfelelő összegért - cserélt gazdát a New York-i Christie's aukciós ház árverésén az a Krisztust ábrázoló 16. századi festmény, amelyet több mint egy évtizednyi tulajdonjogi huzavona után az eredeti gazdájának örökösei bocsátottak árverésre. 
Vágólapra másolva!

A Girolamo Romanino itáliai művész által 1538-ban festett, Cristo portacroce (Keresztvivő Krisztus) című alkotás az amerikai hatóságok közreműködéssel került vissza a közelmúltban az eredeti tulajdonosa, Federico Gentili di Giuseppe örököseihez. Az olasz származású zsidó műgyűjtő 1914-ben vásárolta meg a művet. A férfi 1940-ben meghalt, mielőtt a nácik megszállták Franciaországot, a családja pedig elmenekült a németek elől. A festményt - Gentili gyűjteményének több mint hetven másik darabjával együtt - a Vichy-kormány 1941-ben eladta. A férfi örökösei kitartottak amellett, hogy a bábkormány jogtalanul adott túl a műalkotáson.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Girolamo Romanino: Keresztvivő Krisztus

A festményt a milánói Brera képtár őrizte, de egy időre kölcsönadta egy amerikai múzeumnak. Idén februárban végül egy amerikai bíróság elrendelte az alkotás visszaszolgáltatását. Gentili örökösei pedig úgy döntöttek, hogy eladják a festményt, amely így a Christie's régi mesterek munkáit felvonultató szerdai New York-i árverésének a fénypontja lett. A licit 12,5 millió dolláros (2,9 milliárd forintos) összbevételt hozott. Az aukció Philippe de Champaigne (1602-1674) festőművész számára is rekordot jelentett: A szent család verébbel című alkotása a 250 ezer dollárról szóló előzetes becslések több mint kétszereséért cserélt gazdát.

Az aukción többek között a New York-i Metropolitan Múzeum, az Art Institute of Chicago és a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány darabjára is lehetett licitálni. A 18. századi francia tájképfestő, Hubert Robert párban kínált két alkotása - közvetítői díjjal együtt - több mint 1,8 millió dollárért kelt el, szintén túlszárnyalva az előzetes becsléseket.

A Sotheby's aukciós ház szintén szerdai New York-i árverésének összbevétele 5,2 millió dollár (1,3 milliárd forintnak megfelelő összeg) volt. A régi mesterek alkotásait felvonultató e heti árverések bevétele elmaradt a téli aukciók sikerétől, amelyek összesen 120 millió dollárt hoztak.