Partiállat nyugdíjasok: külföldiek a Fishing On Orfűn

Chew Lips brit zenekar
Vágólapra másolva!
A csütörtökön induló orfűi fesztivál leginkább hangulatával és a tágan értett magyar alter mezőny felvonultatásával vonzza a közönséget, de lesz több külföldi fellépő is. Őket mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

A magát szégyenkezés nélkül "alternek" nevező Fishing On Orfű magyar programja megbízhatóan hozza az ehhez a - kellőképpen tágan értett - jelzőhöz kapcsolható zenekarokat, az Európa Kiadótól az Intim Torna Illegálon át a Péterfy Bori & Love Bandig; ezenkívül lesz Budapest Bár, Kelemen Kabátban, Soerii & Poolek, ámde Kaláka is. Idén több külföldi fellépő is van, akiket talán kevesebben ismernek; őket mutatjuk be alább. Egyikük sem olyan hatalmas név, aki miatt olyan tömegek indulnának el Orfűre, akik amúgy nem mennének, de amúgy a maguk kategóriájában viszonylag jól menő zenekarokról van szó. Úgyhogy azoknak, akiket a fesztivál híresen barátságos - a róla szóló filmben is megfogható - hangulata amúgy is vonz, nem árt, ha egy kicsit megismerkednek velük. A legtöbb közülük június 21-én, csütörtökön lép fel; a részletes program itt látható.

A Magyarországon már járt Chew Lips egy csábos-csajos elektropop duó, amelynek fő vonzereje természetesen az énekesnő, Tigs, aki az előrejelzések szerint a fiúkat és a lányokat egyaránt meg fogja hódítani; táncos és menő elektronikus alapokat tesz alá a társa, James Watkins. 2010-ben megjelent nagylemezüket szerette a kritika, szerepeltek számaik mindenféle tévésorozatokban is. Nemrég álltak elő egy új dallal, amit már nagy kiadó gondozott, úgyhogy nagyon készülnek arra, hogy új szintre lépjenek a második albummal.

A legjobban talán a Modestep lóg ki a Fishing zenei összképéből, de amúgy a brit zenekar sikeres keveréket alkotott: érzelmes ének és bulis dubstep, a megfelelő pontokon bedobott vartyogásokkal - ráadásul mindezt némi rockzenével fejelik meg. A Sunlight partiállatkodó nyugdíjasokról szóló klipje 17 millió megtekintés fölött jár, egyéb számaik is elég jó pozícióba kerültek a brit listákon; nagylemezen is dolgoznak.

A Maybeshewill brit zenekar pedig instrumentális posztrockot játszik, a megszokott "szép dallamok - elszállós tetőpontok" építkezéssel, a gitárok-dob felállást melankolikus billentyűsökkel, programozott elemekkel kiegészítve.

Pénteken az A38 - Recorder.hu sátorban hiphopos napot tartanak, aminek lesz külföldi vendége is: a Astronautalis & Bleubird duó, akik a hangmintázós independent hiphopot játszanak, az okosságot jó értelemben vett infantilizmussal párosítva, illetve a műfaji határokat bátran áthágva. Bleubird például budapesti fellépésén Pink Floydot és Sonic Youtht kevert össze, mert szerinte ez igenis hiphop; Astronautalis pedig az indie-világ egyik legnagyobb becsben tartott dalnokával, Justin Vernonnal (Bon Iver) készített nemrég közös lemezt.

Az osztrák Ripoff Raskolnikov bátran nevezhető tiszteletbeli magyarnak; az Inspector Cluzo pedig az utolsó pillanatban lemondta a fellépését, úgyhogy az idén ennyi külföldi fellépő lesz. Rátgéber László újra megpróbálja átugrani a tavat (állítólag most sikerülni fog neki!), de nem a nyitónapon, hanem szombat délután. A fesztivál védőszentje Bödőcs Tibor lesz. Vasárnap pedig a tóparti parkolóban falunapi hangulat várja azokat, akik nem akarnak még hazamenni.