Megtalálták Claudel ellopott Rodin-mellszobrát

Vágólapra másolva!
A 287 millió forint értékű szobrot 1999-ben lopták el egy francia múzeumból, most pedig egy nagyszabású rendőri akciónak köszönhetően szerezték vissza egy régiségkereskedőtől, aki éppen teherautójára akarta pakolni Lyon mellett.
Vágólapra másolva!

Egy Lyon környéki régiségboltban megtalálták Camille Claudel Rodinről mintázott bronz mellszobrát, amelyet 13 éve loptak el. A nyolc kilogramm súlyú és mintegy egymillió euró (287 millió forint) értékű szobor egy nagyszabású rendőri akciónak köszönhetően került meg. A hatóságok a térségben történt rablások nyomán indítottak széles körű nyomozást.

Claudel az 1880-as évek közepén lett Auguste Rodin tanítványa, ám hamarosan egymásba szerettek, és viharos, szenvedélyes kapcsolatuk alatt számos szobrot formáltak egymásról.

A most fellelt Rodin-portrét még 1999-ben lopták el a közép-franciaországi Clermont Ferrand melletti Gueret múzeumból. A francia rendőrség június 19-én érte tetten azt a régiségkereskedőt, aki éppen teherautójára akarta pakolni a szobrot Lyontól 60 kilométerre északra. A férfit őrizetbe vették, és a lyoni ügyészség eljárást indított ellene. Az ügyben szereplő másik előállított személyéről egyelőre nem adtak felvilágosítást.