Majkát hallgatták a magyarok legtöbbet idén

majka
Vágólapra másolva!
A weben fogyasztott magyar zenei tartalmak népszerűségét mostantól hivatalosan is méri az Artisjus Egyesület. Március óta már a YouTube-megtekintések után is kapnak jogdíjat az előadók.
Vágólapra másolva!

Az Artisjus Egyesület június 21-én, a Zene Ünnepe alkalmából publikálta az első hivatalos magyar közösségi slágerlistát a Dal+Szerző magazinban. Az "Artisjus videómegosztó toplista" és az "Artisjus közösségi oldal toplista" alapját a 3G Multimédia Kft. technológiája adja, amely a legfontosabb videómegosztó, valamint a hazai legnépszerűbb közösségi oldal adatai alapján állítja fel az adott időszakban legjobban pörgő előadók rangsorát. Idén januártól májusig az alábbi tíz szám volt eszerint a legnépszerűbb Magyarországon, a legnézettebb 7,4 millió megtekintéssel Majka & Curtis & Blr Belehalok című produkciója lett:

1 Majka & Curtis & BLR Belehalok
2 Plazma Baszni tudsz
3 Young G Játssz velem
4 Punnany Massif Élvezd
5 Stereo 2.0 Feat Players Mielőtt elmennél
6 Plazma Ments meg
7 MC DC Feat. Cecília K-S. Cseppje a tengernek
8 Muri Enikő Késő már
9 Fluor Hello, nyár!
10 Deniz Feat. Palej Niki A hazám

Mint arról korábban már beszámoltunk, a netes nézettség azért sem lényegtelen, mert március óta a hazai zenészek, szerzők, alkotók is számíthatnak arra, hogy a YouTube-ra feltöltött alkotásaik után megkapják az őket megillető díjakat, mivel a YouTube.hu reklámbevételei alapján fizetett szerzői díjat az Artisjus eljuttatja a dalszerzőknek. Ez a bevételi forrás egyelőre még gyerekcipőben jár, hiszen a legális online szolgáltatásokból származó bevételek a hazai szerzők jövedelmének kevesebb mint 1 százalékát teszik ki.