A belépőhöz jár egy mosoly is - júliusi európai fesztiválkörkép

zenei fesztiválok, Melt! festival,  Graefenhainichen, Németország
Vágólapra másolva!
Még mindig irigyelnünk kell-e az Exitet és a Pohodát? Melyik brit fesztivált csinálják szponzori segítség nélkül? Tényleg Portugáliáig kell utazni, hogy láthassuk Lana Del Reyt? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk: tizenkettő plusz kettő júliusi fesztivál, amelyre érdemes odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Eurockéennes

Ezen a háromnapos francia fesztiválon elég jó dolgok lesznek, azt is megkockáztatjuk, hogy a hónap egyik legerősebb felhozatala Belfortban látható. Szokás szerint négy színpadon megy a műsor, de főleg a szombat és a vasárnap lesz kirívóan jó: ekkor játszik a Justice, a Cure, Jack White és a Mastodon is. De nemcsak a nagyszínpadon lesznek nagy nevek - tanú lehet rá a Die Antwoord, a Refused, a Miike Snow, Lana Del Rey, a Brian Jonestown Massacre és a Django Django is, de még pénteken is becsúszik egy Mars Volta vagy a korábbi Noir Désir-énekes Bertrand Cantat-val kiegészült Amadou & Mariam-fellépés is. Mert természetesen sok francia fellépő is látható itt, Kavinskytól Busy P-ig.

Forrás: AFP/Sebastien Bozon
Forrás: AFP/Sebastien Bozon


Mikor, hol és mennyiért:

Hop Farm

A délkelet-angliai Paddock Wood kisváros mellett rendezett Hop Farm a hippifesztiválok hangulatát próbálja visszahozni, egyrészt azzal, hogy nincsenek szponzorok és brandek sem képviseltetik magukat, másrészt a felhozatalban is a régi nevek vannak többségben. Itt például Bob Dylan, Peter Gabriel, Ray Davies és Dr. John is fellép, nem beszélve Patti Smithről vagy George Clintonról, miközben az aránylag friss előadókat a Suede, Richard Ashcroft és Damien Rice képviselik.

Mikor, hol és mennyiért: június 29.-július 1., Paddock Wood. A háromnapos jegy ára 162 GBP (kb. 60 ezer HUF), melyben a honlap szerint a kempingezés mellett még egy mosoly is benne foglaltatik.

Open'er

A legnagyobb lengyel fesztivál rendszerint ott folytatja, ahol az előző évben abbahagyta, és idén sincs másként, okosan keverve vállalhatóan populáris, kicsit alternatív vagy éppen hipszterek számára is elfogadható előadókat. Lesz New Order és Public Enemy, és ugyanúgy befér Jamie Woon, mint a Justice vagy Bon Iver, nem is beszélve a Franz Ferdinandről vagy a Mars Voltáról. Sokak számára a Radiohead gitárosának, Jonny Greenwoodnak a lengyel zeneszerzővel, Krzysztof Pendereckivel közös szerzeményének élő előadása lesz az igazi csúcs. A nyugat-európai fesztiválokra jellemzően forró aktualitásokra mindazonáltal azért ne számítsunk.

Mikor, hol és mennyiért: július 4-7., Gdynia. Négynapos belépő 370 zloty (kb. 26 ezer HUF), ugyanez kempinggel 410 zloty (29 ezer HUF).

Pohoda

Úgy fest, hogy a két-három éve merésznek és bevállalósnak tűnő Pohoda idén nem tud annyi újdonsággal szolgálni, mint korábban: vannak ugyan legendák a fellépők között (Lou Reed, Public Enemy), de a szervezők is beleesnek abba a Szigetre is jellemző hibába, hogy a húzónevek alapján úgy gondolják, még mindig a brit gitárpopzenekarokról szól a popzene idén is, ennek megfelelően a Kasabian, a Kooks, az Elbow és a White Lies viszik a prímet, pár idei Sziget-fellépő mellett. Persze ettől még ez szimpatikus és jó fesztivál marad, de meglepne, ha idén is annyian mennének Magyarországról a trencséni repülőtérre, mint - mondjuk - két éve.

Forrás: AFP/Samuel Kubani
Forrás: AFP/Samuel Kubani

Mikor, hol és mennyiért: július 5-7., Trencsén. A háromnapos bérlet ára 85 EUR, azaz kicsit több, mint 25 ezer HUF.

Roskilde

Nemcsak Dánia, hanem a kontinens egyik legfontosabb és legnagyobb múltú fesztiválja rendszerint az egyik legerősebb programmal is jelentkezik: idén Bruce Springsteen és a Cure képviseli a múltat, Jack White és Bon Iver a jelent, Roots a fekete zenét, Björk meg saját magát. De ezek csak a húzónevek, a teljes programba befér a Cult, a Shins, Santigold, a Liturgy vagy éppen Paul Kalkbrenner is, Alison Kraussról nem is beszélve, itt négy nap alatt rengeteg helyszínen lép fel nagyon sok zenekar. Csak erővel kell bírni, no meg pénzzel.

Mikor, hol és mennyiért: július 5-8., Roskilde. A teljes fesztiválbérlet sátorhellyel 1790 DKK (kb. 73 ezer HUF).

Exit

Ha nem is teljesen, de jól észrevehetően átalakult az újvidéki Exit profilja: míg az előző évtizedben ez a fesztivál volt a viszonyítási alap, amelyen látni lehetett a White Stripest és egyéb olyan fellépőket, amelyekről mi csak álmodozhattunk sokáig, most kevesebb az irigylésre méltó aktualitás. Az Exit a másik irányból támad, és nagy neveket vonultat fel, melyek közül a New Order vagy Erykah Badu még sosem járt nálunk, de a többi húzónév (Duran Duran, Guns N' Roses vagy a Soundon fellépő Gossip) azért előfordul errefelé is néha. A kisebb színpadokon viszont Avicii-től a Buraka Som Sistemáig lehet verni a padlót sok mindenre, és még el lehet csípni a magyar Volkova Sisterst is, ha épp honvágyunk lenne.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mikor, hol és mennyiért: július 12-15., Novi Sad (Újvidék). A négynapos jegy ára 26 ezer HUF, kempingbérlet 8000 HUF.

Melt!

A nem a széles tömegeknek szóló, de nem is Primavera-szinten hipszter Melt! évek óta a legmenőbb német fesztivál a volt NDK területén, és a Ferropolis nevű ipartörténeti parkmúzeum területén rendezik, fő profilja az elektronikus tánczene és a pop/rock hibridje. Idén például elektronikus vonalról ott lesz a Justice, a Nero vagy Flux Pavilion, de fellép az M83, Lana Del Rey, a Rapture vagy a Chairlift is. Jó a helyszín, jó buli szokott lenni a Melt! - idén miért lenne másként?

Mikor, hol és mennyiért: július 13-15., Ferropolis. Rossz hírünk van: a Melt!-belépők mostanra szokás szerint elfogytak, a háromnapos jegy 110 euró volt.

Optimus Alive

Ez a portugál fesztivál tavaly már figyelemre méltót alkotott, és idén is elég menő lesz a Radioheaddel, a Stone Rosesszal és Florence & The Machine-nel a húzónevek között - ki ne felejtsük a klasszikus albumait előadó Trickyt, Santigoldot, a Dum Dum Girlst, a Metronomyt vagy a Death In Vegast. Sőt, említsük meg a másik júliusi portugál fesztivált, a Super Bock Super Rockot is, ahol a Hot Chip, a Shins és Lana Del Rey is fellép.

Mikor, hol és mennyiért: július 13-15., Oeiras. A háromnapos jegy ára kempinggel: 103 EUR (31 ezer HUF).

Benicassim

A legnépszerűbb spanyol fesztivál rendszerint kiemelkedően jó felhozatallal szokott jelentkezni, melyben tekintettel vannak arra is, hogy a közönség jó részét a közelben nyaraló britek teszik ki. Idén Florence & The Machine, Bob Dylan, a Stone Roses és a New Order a headlinerek, de fellép David Guetta, az At The Drive-In, a Crystal Castles, Bat For Lashes vagy a Bombay Bicycle Club is, nem beszélve Noel Gallagherről. Ráadásul mindez négy napban!

Forrás: AFP/Diego Tuson
Forrás: AFP/Diego Tuson

Mikor, hol és mennyiért: július 12-15., Benicasim. A négynapos jegy ára 165 euró (50 ezer HUF), de ebben már nincs kempingezés, azok a jegyek ugyanis elfogytak.

Dour

A legnagyobb vallon fesztivál felhozatala hagyományosan széles skálán mozog, és azon kevés nyugati nagy fesztiválok közé tartozik, amely felkarolja még a világzenét is. Csak néhány név az idei programból: Dinosaur Jr., Bon Iver, Baxter Dury, Chairlift, Tiken Jah Fakoly, Bloody Beetroots, Max Romeo, St. Vincent, The Ex. Van itt tehát minden, indie-től elektronikus tánczenén át a reggae-ig, és vissza. Ráadásul ez is egy négynapos fesztivál.

Mikor, hol és mennyiért: július 12-15., Dour. A négynapos, sátorhellyel is járó jegy ára 117 EUR (31 ezer HUF).

Latitude

Ez az úgynevezett szofisztikált brit fesztivál: itt nem a mainstream pop tarol, és ráadásul nemcsak zenei programok vannak, ellentétben a többi hasonló szigetországi rendezvénnyel, hanem mindenféle kulturális események, a kabarétól a színházig. De mi maradjunk a koncerteknél: Bon Iver, az Elbow és Paul Weller a három legnagyobb név, ami talán annyira nem csábító mindenkinek, viszont lesznek még nagy visszatérők (Dexys, Simple Minds), nagy indie-sztárok (Wild Beasts, Horrors, M83), és lesz Lana Del Rey is. Két külön színpadra feltörekvő zenekarok jutnak, a Clock Operától kezdve az Alt-J-ig.

Mikor, hol és mennyiért: július 13-15., Henham Park. A háromnapos belépő ára kempingezéssel 175 GBP, ami nagyjából 65 ezer HUF.

Tomorrowland

Ez a belga fesztivál azért kerül be az összeállításba, hogy illusztráljuk, miről is szól az idei fesztiválszezon leginkább. A Tomorrowland - melyet 2005 óta rendeznek Boom városában - kizárólag elektronikus tánczenéket ad: idén 400 dj lép fel, és akkora volt az érdeklődés, hogy a 180 ezer jegy percek alatt elfogyott (a szervezők 72 ezret a belga közönségnek tettek félre, arra 250 ezer jelentkező volt). A névsor? Avicii, Fatboy Slim, Skrillex, David Guetta, Swedish House Maffia, Bloody Beetroots, Calvin Harris, Martin Solveig, Afrojack, és persze az összes régi trance- vagy techno-nagyágyú Paul Van Dyktól Carl Coxig. Mindez ráadásul meseországi körítéssel.

Mikor, hol és mennyiért: július 27-29., Boom. A fesztivál teljes időtartamára szóló legolcsóbb belépő 34,5 euró volt, a kétszemélyes, sátorhelyet is tartalmazó jegy 195 euróba került.

+2

Végül a megszokott, tengerparti horvát elektronikus tánczenei fesztiválok: az egy hétig tartó Garden idén Petrcanéból a szintén dalmáciai Tisnóba költözött, júl. 4-11. között rendezik, sok-sok dj-vel meg pár live acttel, melyek közül Nicolas Jaar a legnagyobb név. Ha minden igaz, 90 fontért még lehet rá ötnapos jegyet kapni. Ugyancsak Tisno ad helyet a Soundwave-nek július 19-23. között, több élő fellépéssel, és ott lesz például a De La Soul vagy Ghostpoet is. Itt a teljes fesztiválbelépő 105 fontba kerül.