Elvis, Hendrix és Morrison is hologram lesz

Jim Morrison, The Doors, Portland, 1967
Vágólapra másolva!
Tupac sikere után újabb halott sztárok feltámasztását tervezik. Jim Morrison a néző szemébe fog nézni.
Vágólapra másolva!

Tupac Shakur, az 1996-meggyilkolt rapper idén tavasszal két számban vendégeskedett Snoop Dogg koncertjén a Coachella fesztiválon. A széles körben "hologramnak" nevezett, valójában egy több évszázados optikai trükk segítségével létrehozott fellépés sikere nyomán a legnagyobb halott sztárok virtuális feltámasztását tervezik. A legnagyobb durranáson a Jim Morrison hagyatékát kezelő cég dolgozik. Ha összejön, akkor a Doors valódi/virtuális (mármint Skrillex helyett a hologram-Morrisonnal való) visszatérése igazi multimédiás esemény lesz: a nézőket körülveszi a vetítés, lesznek lézerek és "vibráció". Jim Morrison pedig nemcsak a színpadon jelenik meg, hanem "odamegy hozzád, a szemedbe néz és csak neked énekel - aztán hátat fordít és elmegy" - legalábbis ebben reménykedik Jeff Jampol menedzser.

Forrás: Northfoto/Douglas Kent Hall/ZUMA Pres

Michael Jackson a tesvéreivel fog énekelni, Elvis Presley pedig turnéra készül. Mint a Tupac-fellépésen dolgozó Digital Domain cég vezetője a Billboardnak elmondta, nem már létező felvételeket vetítenek színpadra, hanem (természetesen ezek alapján) az alapoktól építik fel a "teljességel eredeti és exkluzív" Elvis-koncerteket. Jimi Hendrix örökösei is tárgyalásokat folytatnak a legendás gitáros turnéjáról, de - legalábbis a nyilatkozatok szerint - fontosabb nekik, hogy teljesen hiteles legyen az illúzió, ha ez nem jön össze, inkább visszalépnek. Marilyn Monroe pedig halálának 50. évfordulóján koncertezne, bár erre az örökösök nem adtak engedélyt, úgyhogy még lehet, hogy ezt jogi úton megakadályozzák.

A Billboard szerint a koncertszervező cégek egy része azt gondolja, hogy a hologram-fellépésekből hosszú távú, komoly trend lehet. Mások viszont úgy vélik, hogy ha az újdonság ereje elvész a közönség számára, akkor le fog futni ez az őrület; inkább csak a Tupac-fellépéshez hasonló rövidebb beugrásokat vállalnak majd a virtuális halott sztárok, illetve a technológia valóban kreatív felhasználása lesz csak igazán érdekes.