Vágólapra másolva!
A huszadik alkalommal megrendezett fesztivál helyszíneit teljesen átalakítják, megszűnik például a metálszínpad, a mínusz kettedik napon pedig Magyar Dal Napja lesz. A szervezők a költségcsökkentés ellenére is látványos fesztivált ígérnek.
Vágólapra másolva!

Az A38 hajón tartották meg csütörtöki sajtótájékoztatójukat a jubileumi Sziget szervezői. Gerendai Károly főszervező elsőként arról beszélt, hogy ugyan nagyon emlékezetesre szeretnék az idei fesztivált, de rengeteg akadállyal találták szemben magukat. Így például kapásból 500 millió forinttal csökkentették a Sziget idei költségvetését, és ugyan más célra plusz 200 millió forint jutott, összességében mégiscsak 300 millió forinttal kevesebből kell megcsinálniuk az idei fesztivált. Az ünnepi jelleg Gerendai szerint elsősorban a látványosságban jelenik majd meg: a szervezők idén minden eddiginél jelentősebb összegeket fordítanak a helyszínek vizuális megjelenésére.

A nadrágszíjat a főszervező szerint több okból is meg kellett húzniuk: beszélt a Malév csődjéről, a főszponzor visszalépéséről, illetve arról, hogy Magyarországon a legmagasabb a kulturális rendezvények áfája (27 százalék). Ám hiába minden nehézség, a Sziget története Gerendai szerint amúgy is a küzdelmek története volt eddig is, úgyhogy reményeik szerint a programon mindez nem fog majd meglátszani. Ez utóbbiról most nem derültek ki további részletek, leginkább a Nagyszínpadon akad még néhány betöltetlen hely, de a program 95 százalékban már kész. (Az pedig már korábban kiderült, hogy a mínusz 1-ik nap a Csík Zenekaré, a nulladik pedig Ákos szintirock revüjéé lesz.)

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Újra kell viszont mindenkinek tanulnia a Sziget térképét, hiszen a fő helyszínek - a Pop-Rock Nagyszínpad kivételével - elköltöznek, sőt olyan is lesz, amelyet már hiába keresne a közönség. A Világzenei Nagyszínpad idén a volt Utcaszínház helyére költözik, és a hivatalos neve OTP Bank World Music Party Színpad lesz. A helyére a korábbi MR2 színpad (Magyar Nagyszínpad) költözik, míg az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül, és még további változások is lesznek.

Az átszervezések legnagyobb vesztese a Rock-Metálszínpad, amely idén nem lesz, de a szervezők egyrészt a műsorban sok metálfellépőt rejtettek el, másrészt a rockereket egy Metál Nappal kárpótolják a nulladik napon, amelynek a programja még képlékeny. Nagyobb lesz az Aréna, újra lesz Luminárium, és lesz Holland Meets Hungary illetve egy Mambó Színpad nevű helyszín is.

Gerendai Károly elmondta azt is, hogy a tavalyi Sziget (amely 200 millió forintos veszteséggel zárt) tapasztalatai is óvatosságra intették őket: akkor a nulladik nap, amelyen Prince lépett fel, a Sziget történetének legveszteségesebb napja lett, hiszen csak aznap már 100 milliós mínuszba került a fesztivál. Sokat gondolkodtak, mivel lehetne még feldobni az ünnepi Szigetet, és ekkor "összefutottak Pici bácsival", azaz Presser Gáborral, és úgy döntöttek, hogy négy év után újra megcsinálják a Magyar Dal Napját.

Erre először 2008-ban került sor, és azóta hagyomány lett belőle: minden szeptemberben koncertek tömkelegével ünneplik a magyar dalt. Most a Sziget mínusz kettedik napján - azaz augusztus 5-én, vasárnap tizenegy órán keresztül mintegy hetven magyar előadó váltja majd egymást a Nagyszínpadon, és éneklik el a magyar poptörténelem legnagyobb slágereit. Ez azért jó mindenkinek, mert a Sziget szervezői nagyszabású, de a széles közönség által is megfizethető produkciót kerestek, a Magyar Dal Napja pedig a támogatások csökkenése miatt veszélybe került idén. A sajtótájékoztatón részt vett néhány magyar zenész - Kovács Kati, Balázs Fecó és Török Ádám is felbukkant -, ízelítőt adva abból, hogy mire számíthat a közönség, ha kimegy a Magyar Dal Napjára, amelyet 4900 forintos belépőért tekinthetnek majd meg.