Szabó György: A Trafó ne dőljön össze, ha már a csapat szétesett

Vágólapra másolva!
Noha május elején Bozsik Yvette visszalépése miatt újabb pályázatot írtak ki a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetésére, nem valószínű, hogy indul rajta Szabó György jelenlegi vezető, akinek pályázata alulmaradt Bozsikéval szemben. Az eddigi bizonytalanságok miatt nincs teljesen készen az intézmény jövő évadának műsorterve és többen elmentek a csapatból.
Vágólapra másolva!

Május 3-án kiírták az újabb pályázatot a Trafó vezetésére, miután Bozsik Yvette az első körben nyertes pályázó lemondott az igazgatás lehetőségéről. (Innen érheti el az újabb pályázatot.)

A szinhaz.hu szerdán megjelent interjújából kiderült, hogy Szabó György jelenlegi vezető és munkatársai december végéig állították össze a jövő évad programját. "Próbáljuk elérni, hogy legalább maga a Trafó ne dőljön össze, ha már a csapat szétesett" - mondta Szabó. Kifejtette azt is, hogy kollégái hónapok óta bizonytalanságban léteznek, volt, aki már elszerződött, más pedig kivár, és a következő vezető személyétől teszi függővé a döntését. A jelenlegi helyzetben Szabó szerint nehéz megoldani a szabadságolást, és a szerződések meghosszabbítása sem egyszerű. "Aki a helyemre jön, annak mindenképpen be kell hoznia új embereket, toldozni-foldoznia kell majd a jelenlegi foghíjas csapatot."

Januárban Bozsik Yvette táncművész-koreográfust nevezte ki a főváros a Trafó élére. Az intézményt alapító és 13 éve vezető Szabó György alulmaradt a szavazásban. Bozsik márciusban közleményt adott ki, hogy mégsem vállalja az intézmény vezetését, mivel kinevezése óta folyamatosan támadták.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szabó György

Az eddigi bizonytalanságok miatt egyrészt nincs teljesen készen a jövő évad műsorterve, másrészt a Trafó nem indult el bizonyos pályázatokon - derült ki az interjúból. Az új vezetőnek Szabó szerint szembe kell néznie azzal, hogy a Trafó partnerei a fennmaradásukért küzdenek, ugyanis a független társulatok működési támogatására még mindig nem írták ki a pályázatot.

Az új kiírás után ketten jelezték neki, hogy pályáznak, és még egy emberről tud, aki feltehetően indulni fog. Saját terveiről így nyilatkozott: "Azt mondanám, feltett szándékom, hogy nem pályázok, de még nincs pecsét az új lehetőségemen, ami a váltást teszi számomra lehetővé. A Trafóra egyáltalán nem tartom esélyesnek magam, úgy érzem a politika számára nem kérdés, hogy másnak kell vezetnie az intézményt. Ettől függetlenül előállhat olyan helyzet is, hogy végig kell gondolnom, induljak-e" - mondta.