Későn jött a Szigetnek az áfacsökkentés

sziget Fesztivál, jegyárakat emel a sziget
Vágólapra másolva!
Nem mindegyik fesztivál tud már jegyárat csökkenteni, ha elfogadják a szabadtéri rendezvények áfacsökkentésére vonatkozó módosító javaslatot. A nagy koncertszervező cégek nem értik a javaslatot.
Vágólapra másolva!

A mostani 27 helyett 18 százalékos áfa terhelné a szabadtéri zenei rendezvények belépőjegyeit egy módosító indítvány szerint - számoltunk be róla csütörtökön. A parlament gazdasági bizottsága szerint ez a hazai "nagyszabású, nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében indokolt." Kíváncsiak voltunk, ha elfogadják a javaslatot, csökkennek-e a fesztiválbelépők árai; illetve hogy hogyan lobbiztak a javaslat mellett.

A Szigettől megtudtuk, hogy mivel a jegyárkalkuláció már megtörtént, sőt, a bérletek egy részét is eladták és utána az áfát befizették, ezért "nem tudjuk csökkenteni a jegyárakat" - mondta a Quart kérdésére Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke. Ha a módosító indítványt elfogadják, "ez némi lehetőséget teremt, hogy áfakülönbségből adódó összeg ráfordításával a nemzetközi fesztiválpiacon a pozíciónkat erősítsük, azaz még nívósabb fesztivált tudjunk csinálni." A Hegyalja fesztivál részéről a főszervező, Bukovinszky Béla azt mondta a Quartnak, hogy azt még nem látják, hogy mikortól léphet életbe az áfacsökkentés, az azonban biztos, hogy amint ez technikailag lehetséges, az áfacsökkentéssel együtt csökkentik a belépők árát. "Május 31-ig a Hegyalja bérletek mintegy 40%-os kedvezménnyel válthatók meg, tehát a bérletek ára most a legkedvezményesebb, de a hatályba lépés idejétől függően az áfacsökkentés arányában tervezzük a bérletárak csökkentését" - nyilatkozta a Quartnak Bukovinszky Béla. A főszervező hozzátette, hogy 2009-ben, amikor az áfa 20%-ról 25%-ra emelkedett, "a Hegyalja egy volt a között a néhány rendezvény között, amelyek 'benyelték' az áfaemelést és nem terhelték a közönségre."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bukovinszky Béla egyben a a Magyar Fesztiválszövetség elnökségi tagja is. E minőségében elárulta nekünk, hogy a szervezet hosszú ideje lobbizik a kulturális szolgáltatások áfa-csökkentéséért. "Az érdekképviseleti szervezet tagságára tekintettel elsősorban a fesztiválok kapcsán vetettük fel a kérdést, a végső cél azonban az lenne, hogy az áfatartalom csökkentése minden kulturális szolgáltatás esetében érvényesülhessen" - mondta Bukovinszky Béla. Ugyanis úgy látja: "a kulturális szolgáltatásokat terhelő 27%-os áfa nem csak a külföldi rendezvényekkel szemben jelent versenyhátrányt - különös tekintettel azokra az országokra, ahol 0%-os áfa mellett szerveznek hasonló rendezvényeket, hiszen így ugyanaz a szolgáltatás Magyarországon 27%-kal drágább -, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a hazai turizmust is veszélyezteti." Bukovinszky szerint nemcsak a turizmus, a nemzetközi versenyképesség is fontos: az áfacsökkentés segítheti azt is, hogy "a kultúra a magyar közönség számára is könnyebben elérhetővé váljon."

Bukovinszky Béla egyben kérdéseket is felvetett a Quartnak nyilakozva: "Ha ez nem csupán egy taktikai lépés, hogy a fiatal választói csoportok is megkapják a maguk üveggyöngyét, akkor a kedvezménynek - ahogy korábban is - minden kulturális szolgáltatásra igaznak kellene lennie. A fesztiválokra érvényes áfacsökkentés terve a fesztiválozók és a szervezők számára egyaránt nagyon pozitív lépés, ugyanakkor ez a fajta 'kivételezés' sok kérdést felvet. Például érvényesül-e a kedvezmény a Hegyalja Fesztivál programjában szereplő színházi programokra, amelyek a Paulay Ede Színházban, zárt helyszínen lesznek. Érvényes-e a visegrádi várba szóló belépőre vagy csak akkor, ha ott éppen a Várjátékok zajlanak? Érvényes-e az Operafesztiválra vagy a Szegedi Szabadtéri Játékokra, amelyeket fesztiválként kommunikálnak?"

A Sziget Kft. sajtófőnökétől megtudtuk, hogy ők külön lobbitevékenységet nem folytattak (bár a módosító javaslat szövege mintha a Szigetre lenne szabva, a név megemlítése nélkül). Viszont "minden lehetséges fórumon elmondtuk, hogy milyen nagy versenyhátrányt jelent nemzetközi szinten, hogy Európában ilyen egyedülállóan magas a rendezvényeket sújtó áfa" - mondta a Quartnak Vető Viktória. A Sziget ezért üdvözli a javaslat benyújtását.

Megkérdeztük továbbá a legnagyobb magyar koncerteket szervező Showtime és Live Nation cégek vezetőit is. Az ő véleményük azért is érdekes, mert nemcsak vagy főleg nem szabadtéri rendezvényeket szerveznek, ám a szóban forgó módosító indítány más, fedett koncertek áfájának csökkentéséről nem szól. Brády Márton, a Showtime Budapest ügyvezető igazgatója elmondta, hogy több szempontból is érthetetlennek tartja a módosító indítványt és annak indoklását. Szerinte nem világos, hogy pontosan mit nevezhetünk "nemzetközi jelentőségű zenei fesztiválnak", ezek közül miért csak a szabadtériek szerepelnek a javaslatban. Mint mondta, a Showtime által szervezett - nem szabadtéri - koncertek között is vannak olyanok, amelyek közönségében a 10 százalékot is meghaladja a külföldiek aránya, akik ezért jönnek Budapestre, költenek itt pénzt stb. Kérdésünkre, hogy lehetséges volna-e a Showtime által leginkább a Sportarénába szervezett koncerteket kivinni szabadtérre, Brády Márton azt mondta, hogy ez nem megoldható. Nemcsak a megfelelő helyszín hiánya miatt, hanem mert a kérdéses nagy turnék kifejezetten arénaturnék: világításuk, hangtechnikájuk stb. eszerint van megtervezve, nem beszélve arról, hogy a Puskás Stadion átépítése miatt kétségessé válik a szabadtéri nagykoncertek jövője a városban. Ráadásul, mondta a Quartnak a Showtime ügyvezetője, a fesztiválok két olyan bevételi forrással is rendelkeznek, amelyek az egyedi koncerteket szervező cégek számára nem áll rendelkezésre: egyrészt a vendéglátóipari egységek forgalmából részesednek, másrészt szponzorokat tudnak szerezni. A nagy koncertekre nagyon ritkán lehet ilyet összehozni; kivéve, amikor egy nagy turnét nemzetközi szinten szponzorál egy multicég, ebből azonban a magyar szervezőnek nincs bevétele. Brády Márton összességében úgy látja, hogy a nemzetközi koncertek szervezése Magyarországon szinte teljesen ellehetetlenült: "nyugat-európai árú jegyeket kellene eladni a negyed fizetésű közönségnek, a nemzetközileg legmagasabb áfa-kulcs mellett". Ezen az áldatlan helyzeten a módosító indítvány nem változtat.

Borsos László, a Live Nation ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a Quartnak, hogy "nagyra értékeljük azokat a törekvéseket, amelyek odafigyelnek a kulturális terület versenyképességének megőrzésére illetve visszaállítására. Mindemellett várjuk, hogy mikor terjesztik ki az áfa-csökkentést az egyéb kulturális rendezvényekre is, hiszen az egész világon kedvezőbb áfa kategóriába esnek a kulturális programok belépőjegyei."

(Az áfatartalom kérdése már többször felmerült a Quarton. Már akkor panaszkodtak erre a magyar koncertszervezők a Quartnak, amikor még 20 százalék adóteher volt a jegyeken; nemrég az elmaradt magyar Metalfest szervezői pedig külön említették, hogy a rendezvényt többek között a nagyon magas áfa miatt nem tudták megtartani.)