Meghalt a múlt század egyik legnagyobb énekese

Vágólapra másolva!
Tíz nappal 87. születésnapja előtt a bajorországi Berg bei Starnbergben elhunyt "a XX. század hangjánk" és a legnagyobb élő dalelőadónak is nevezett énekes, Dietrich Fischer-Dieskau. A hírt pénteken közölte felesége, Várady Júlia.
Vágólapra másolva!

Dietrich Fischer-Dieskau 1992. december 31-én egy szilveszteri gálán vonult vissza a pódiumtól, azóta tanítással, írással és festéssel foglalkozott. Olyan neves énekesek voltak a tanítványai, mint Thomas Quasthoff és Christian Gerhaher. Nemcsak operaénekes, dalinterpretátor, hanem iskolateremtő szakíró és karmester is volt.

1925. május 28-án Berlin-Zehlendorfban született. Még főiskolás volt, amikor próba nélkül vállalta Brahms Német Requiemjének szólóját. Ekkor, 1947-ben figyeltek fel rá a legnevesebb karmesterek, köztük Wilhelm Furtwängler, aki Kurwenal szerepét bízta rá Wagner Trisztán és Izoldájában.

Rövidesen operaszínpadon is bemutatkozott, Berlinben a magyar karmester, Fricsay Ferenc vezényletével Posa márkit énekelte a Don Carlosban, majd a Don Giovanni címszerepét. 1954-től visszatérő vendége lett a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak. Énekelt Japánban és az Egyesült Államokban is. Az operalexikon szerint Dieskauval készült a legtöbb lemez a XX. században.

Aribert Reimann számára komponálta Lear című operáját, melyben már a kolozsvári születésű, jelentős nemzetközi karriert befutó Várady Júliával, negyedik feleségével együtt lépett színpadra.

Jelent meg írása Wagner és Nietzsche kapcsolatáról, valamint monográfiája Robert Schumannról, Schubert dalirodalmának pedig külön tanulmánykötetet szentelt az énekes.