Álmodozás, döngölés, kedves lányok

Avalanches mix borító
Vágólapra másolva!
Mixek, amik felizgatták az internetet: az Avalanches álmodozós összeállítása, vagy sem; a legmenőbb kiadó, döngölés, hiperaktív maximalizmus Rustie-tól; továbbá kedves lányok, akikkel megy a huzavona.
Vágólapra másolva!

Egy gyerekeket álomba ringató mix keltette a legnagyobb feltűnést a napokban - az itt meghallgatható, letölthető Sleepy Bedtime Mix For Young Ones ugyanis "vagy az Avalanches új mixe, vagy nem" - írta az Avalanches a Twitterén. Az ausztrál zenekar 2000-ben jelentette meg Since I Left You című lemezét, ami saját becsléseik szerint nagyjából 3-4 ezer hangmintából állt össze, és ami a legtöbb "évtized lemeze" listán az élvonalba került (alább a híres klip, ami készült hozzá). A világ azóta vár a folytatásra, ami lassan már a Chinese Democracy kategóriájába kerül. Ezért nagyon izgalmas kérdés, hogy vajon a a mixet elvben készítő Henry Chinaski tényleg az Avalanchest takarja-e (ez ugyanis Charles Bukowski egyik fiktív szereplőjének); ahogy egy helyen írják, elég nagy köcsögség lenne, ha nem így volna. (Amúgy azt sem tudni, hogy pontosan mi ez a Pinchy & Friends oldal, ahová felkerült; azon túl, hogy van rajta egy csomó mix.) Mindettől függetlenül ajánlott meghallgatni ezt a Sleepy Bedtime...mixet, ami nem is annyira álmosító, mint inkább álmodozós: pszichedelikus pop, bossa nova, híres slágerek lounge-feldolgozásban, Beach Boys, Robert Wyatt, Joanna Newsom.

Napjaink egyik legmenőbb elektronikus zenei kiadójaa Night Slugs. A honlap már eddig is tele volt mixekkel, de most indult egy hivatalos Night Slugs mixtape-sorozat, az első részét, amit itt lehet meghallgatni és letölteni, a nálunk is járt kiadófőnök, Bok Bok készítette. Meglepő módon egészen electrósan indul (mármint a szó régi, robotos értelmében), aztán jönnek a döngölősebb és fifikásabb számok, a legjobb, amikor egyszerre mindkettő.

Egy másik, régóta legendásnak számító kiadó, az R&S már tavaly indított saját mixsorozatot - arról, hogy mitől legendás a kiadó, a leggyorsabban ebben a mixben lehet meggyőződni: a technotörténelem meghatározó darabjai jöttek itt ki. Az RSMIX sorozat új, második részét Lone készítette, itt lehet meghallgatni; kissé hektikusan ugrál a pszichopoptól a diszkón át a keményebb technóig; mixnek annyira nem jó, ámde tök jó számok vannak benne. Nagyszerű viszont az első, tavalyi rész, amit Klaus készített és itt található: elég sötét és kísérletező, azonban egyben nagyon szép ambient a kezdete, aztán lesz még más is, de itt a stílusbeli ugrások sokkal inkább indokoltak.

Egy kicsit régebbi, ámde azért emlékezzünk meg RustieEssential Mixéről, amit a BBC-nek készített, itt lehet meghallgatni (a fene tudja, mennyire hivatalos, mindenesetre innen még letölteni is lehet) és tele volt vele az internet. Olyannyira, hogy a Pitchfork még egy kritikát is közölt róla (8,1, ha valakit csak ez érdekel), ami azért elég furcsa húzás - bár az írásban szó van az elektronikus zene "maximalista tendenciáiról" is. Rustie sok saját számot játszott, valamint bass musicot, hiphopot, miegyebet: rengeteg neonfényű szinti, ravasz vagy éppen pofonegyszerűen döngölő ütemek, basszusok, hektikus és tényleg "maximalista" ugálás majdnem két órában - de úgy, hogy közben azért végig hallgatható és izgalmas.

Végül egy magyar készítésű mix Macskazitától (akinek többek között a Fuck Your Mind borítóját köszönheti az emberiség). Az I go to the grocery store, do you want something? című mixben vannak cukin éneklő lányok és torzított gitárra kiabáló lányok, akik azért ezzel együtt mégsem igazán durvák, mert van bennük valami kedvesség. Önmagában is jó, még jobb azonban, ha elolvassuk hozzá a leírást: "Úgy kezdődik, hogy lányok iszogatnak buli előtt, már a második sört is megitták, piros az arcuk, hangosak, énekelnek, fiúkról nevetgélnek, aztán elmennek bulizni, az egyikük összejön egy fiúval, megy a bénáskodás, ide-oda huzavona, akarom nem akarom, aztán van az a tökéletes pillanat, ami a legjobb a világon, aztán elromlik, megint huzavona, ide oda akarom nem akarom, de már nem fáj a hasuk közben, csak a mellkasuk és a fejük, aztán veszekedés, hangosan sör nélkül, aztán sírás, és kezdődhet az egész elölről." És tényleg. Mármint magamtól nem jutott volna ez eszembe, de így, hogy olvastam, stimmel és jobb is lesz tőle a mix.