"Nem futnék össze velük egy sötét sikátorban." Külföldi vélemények a Compact Discóról

Compact Disco Eurovíziós Dalfesztivál
Vágólapra másolva!
A Compact Disco úgy érzi, a döntőbe jutással már teljesítette a célkitűzést, a külföldi újságok és blogok véleménye pedig megoszlik, a hasonlatok a Pendulumtól a Depeche Mode-ig terjednek.
Vágólapra másolva!

"A mostani elődöntőben nyújtott előadáshoz legfeljebb már csak egy hajszálnyit lehet hozzátenni" - mondta Lotfi Begi, a Compact Disco "groove- és effekt-felelőse" a helyi idő szerint szerdán éjszaka véget ért elődöntő után az MTI-nek. A zenész hozzátette, hogy a döntőbe jutás volt a cél, innentől kezdve már minden csak plusz az együttes számára, amely egyébként a másodikként lép majd fel a döntőben, mint az a kedd éjjel megtartott sorsoláson kiderült. A döntő teljes mezőnye csak a csütörtöki második elődöntőn alakul majd ki, ahol azért több, végső győzelemre is esélyes versenyző mutatkozik majd be (mindenekelőtt a svéd), mindenesetre abban a legtöbb elemző egyetért, hogy az első elődöntőben túl sok meglepetés nem történt.

Az Eurovízióval szemben két, jellegzetes attitűd létezik Magyarországon: az egyik a gőgös lenézés, hiszen többnyire a verseny kontextusán kívül nem működő giccsdalok és idétlenségek alkotják a mezőny legjavát, a másik pedig a feltámadó nemzeti öntudat, melynek a vége rendszerint az, hogy kommentekben siránkozunk arról, hogy bennünket, magyarokat senki, de senki nem szeret a világon. Külföldön azonban egész népszerű egy harmadik magatartásforma is, amely jó szórakozásként fogja fel a versenyt, és a nemzeti önérzetet hátrébb szorítva, viszonylag objektíven értékeli a produkciókat, arról nem is beszélve, hogy - mint már korábban idéztük - a meleg szubkultúrában az Eurovízió felér egy foci Eb-nézéssel. Számos zenei blog például kiemelt eseményként kezeli és komolyan is veszi az Eurovíziót.

Milyen a nemzetközi visszhang?

Már az első, keddi elődöntőt is sok angol nyelvű blog vagy honlap blogolta végig élőben, illetve kritikák is születtek az előadott dalokról. Hogy látták ők a versenyt, azon belül is a magyar Compact Discót? Az biztos, hogy a zenekarral jóval kevesebbet foglalkoztak, mint az orosz buranovói nagymamákkal, illetve a popóról rappelő osztrák Trackshittazzal, és pechjére a Compact Disco pont a két legnagyobb visszhangot kiváltó produkció között lépett fel. Az Eurovision Times nevű fan blogot egy német rajongó indította két évvel ezelőtt, és azután, hogy előzetesen nem várta a döntőbe a magyar indulót, most így értékelte a látottakat: "Nagyon modern popdal, és az énekes előadásmódja volt a döntő, jól szerepeltek, és sokak szerint ők lökték ki az esélyesebbnek ítélt svájciakat" - fogalmaz a blog, amely szerint azonban a fellépő ruhák nem voltak szerencsések, egy középkori lovag és egy gót fanatikus megjelenését ötvözték, ráadásul második fellépőként a döntőben nem lesz sok esélyük a győzelemre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A "poptimista" kritikusokat tömörítő Singles Jukebox bloggerei élőben követték végig az elődöntőt, és nem igazán voltak elájulva a Compact Discótól, többségük nem is várta őket döntőbe: "Ilyen lenne, ha a Pendulum balladákat írna" - írta egyikük, egy másik szerint viszont olyan, mintha Magyarországon most értették volna meg a második Fischerspooner-albumot, de még a Depeche Mode is előkerült. Többen is túl hosszúnak érezték a dalt, miközben hiányoltak valami pluszt az utolsó refrénből, ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy másokkal ellentétben hibátlan volt az ének. Amúgy a bírálatból a legtöbb az azerbajdzsáni közönségnek jutott, amely szerintük csendben ücsörögte végig a produkciók többségét, de abban is egyetértettek, hogy idén gyengébbek a dalok, mint a korábbi években. A brit Unreality Primetime tévés blog hosszú recenziójából mindössze egy mondat jutott a Compact Discónak: "A magyar Compact Disco egy fülbemászó dalt játszott, amely azonban tizenöt évvel ezelőttinek tűnt, míg a billentyűsük úgy nézett ki, mintha a helyi általános iskolában tanítana fizikát."

Az Oikotimes Eurovíziós rajongói oldal a tízből kilenc döntőst eltalált, az egyetlen kivétel pont a Compact Disco volt, amely helyett a svájciakat érezték esélyesebbnek. Ők is kitértek arra, hogy hibátlan volt az ének, noha a zenekar előadásmódja kicsit túlságosan is intenzív volt, hiszen egy maximum középtempós dalról van szó, ám összességében jóra értékelték a szereplést. A Thoroughly Good nevű blog a helyszínről, Bakuból tudósít a versenyről, és még a hétfői nyilvános főpróba után értékelt. A bloggernek bevallottan a Compact Disco a kedvenc fellépője, és a dal szerinte a Human League-re emlékeztet: ugyan zeneileg semmi különös, de jól meg van csinálva és az előadással sincs gond, a dalt pedig szívesen hallgatná autóvezetés közben is. Az ír Independent újságírója viszont már korántsem volt ennyire lelkes: "Ez a legrosszabb fajta Eurovíziós dal, és miközben kétségbeesetten próbálja magát komolyan venni, elfeledkezik a szórakozásról és a dallamról" - írta Aidan Coughlan, hozzátéve, hogy keménynek néznek ki a zenekar tagjai, akikkel nem szívesen futna össze egy sötét sikátorban.