Kísérteties gengszterkedés - SpaceGhostPurrp klipje

SpaceGhostPurrp a Tha Black God című klipben
Vágólapra másolva!
A furarap királyának klipjében vannak verdák, bulák, aranyfogak és persze pénz, de ravaszul kiforgatja a kliséket.
Vágólapra másolva!

A manapság nagyon hódító furarap egyik legfurább alakja, SpaceghostPurrp legutóbbi letölthető zenéjéről itt írtunk bővebben. Annyira dicsértük, hogy a nem éppen hiphop-kiadóként ismert 4AD le is szerződtette. Nyáron jön az első hivatalos album, addig pedig itt az első beharangozó videó, Tha Black God a címe, maga a rapper-producer rendezte.

A klip elsőre nem tűnik nagy durranásnak, a tipikus gengszterkedős klisék jelennek meg a történetmesélés szándéka nélkül: pénz, verdák, szerencsejáték, bandázás, kamerába történő mutogatás, aranyfogak, bulák (utóbbiak viszonylag kevésszer). Ami miatt érdekes, hogy mennyire illik a zenéhez, ami szintén a legismertebb rap-klisékre alapul, ámde néhány egyszerű trükkel (elhaló zongorafutam, a normálisnál pöttyet lassabb ritmus, szétkenegető effektezés, zörgő basszusok) kifordítja és nyomott, kísérteties zenét csinál belőlük. A klip pedig a nemcsak fekete-fehér, de kifejezetten sötétre színezett képi világgal ér el hasonló hatást. Mindkettő, a zene és a videó is többedszerre még hatásosabb.

(A 4AD egyébként elsősorban indie nagyhatalomként ismert; itt volt anno a Pixies, a Dead Can Dance, a Cocteau Twins, utóbbiról a "4AD-hangzás" alapköve; aztán egy leszálló ág után a Deerhunter, The National, Ariel Pink képviseli a kiadó újabb virágzását. Mostanában leszerződtettek olyan bass music-kulthősöket, mint Zomby és Joker, de még így is meglepő, hogy SpaceGhostPurrpra ők csaptak le.)