Bródy Jánosé lett az év lemeze a Fonogram-díjátadón

Yonderboi Fonogram
Vágólapra másolva!
Mások mellett Bródy János, a FreshFabrik, a Kiscsillag, Yonderboi és a Kerekes Band is Fonogram-díjat kapott a magyar zenei gálaesten kedden a Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala Vastag Csaba és Vastag Tamás Őrizd az álmod című száma lett, az életműdíjat Horváth Attila kapta az eseményen.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett díjátadón tizenhárom hazai és öt külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntöttek. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Bródy János Az Illés szekerén című lemeze lett, a hazai modern pop-rock album kategóriában a FreshFabrik Mora című lemeze futott be, az év hazai alternatív albumának a Kiscsillag Néniket a bácsiknak! című anyagát választották. Az év hazai elektronikus zenei produkciójának Yonderboi (képünkön) bizonyult, az év hazai hard rock vagy heavy metál albuma a The Idoru Time című munkája lett. Az év hazai szórakoztató zenei albuma Szenes Iván Hosszú az a nap című hanghordozója, az év hazai gyermek albuma Halász Judit Apa, figyelj rám című lemeze lett, az év hazai felfedezettje pedig az Ozone Mama.

Forrás: MTI

Az eseményről készül galéria a képre vagy ide kattintva tekinthető meg

Az év hazai jazz albuma kategóriában Alapi István niXFaktor című lemeze győzött, az év hazai nép- vagy világzenei albuma a Kerekes Band What The Folk!? című produkciója, az év klasszikus vagy kortárs komolyzenei albuma Hortobágyi László és a Gáyan Uttejak Orchestra Entransociety-je lett. Az év dalának Vastag Csaba és Vastag Tamás Őrizd az álmod című számát választották. Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak. Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma a Nickelback Here And Now-ja, az év külföldi modern pop-rock albuma Adele 21-ja, az év külföldi alternatív albuma a Kasabian Velociraptor!-a lett. A külföldi hard rock vagy heavy metál albumok közül a Foo Fighters Wasting Light című lemeze, a külföldi elektronikus zenei produkciók közül Skrillex győzött.

A gálaesten életműdíjat kapott Horváth Attila szövegíró. Fellépett az Első Emelet, a FreshFabrik, a Kowalsky meg a Vega, a Lord, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Majka és a Hooligans, Palya Bea, SP, Takács Nikolas, valamint Tóth Vera és Kökény Attila. A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak, illetve az előző évben realizált eladási darabszámok alapján alakult ki a jelöltek névsora. A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.