Bob Geldof: A politikusok nem gondolkodnak, csak a művészek

Bob Gedof, Hay fesztivál, sajtótájékoztató, Cervantes Intézet
Vágólapra másolva!
Az énekes-aktivista szerint a világnak és különösen Európának nagy szüksége van új gondolatokra, de ezeket nem várhatjuk a politikusoktól.
Vágólapra másolva!

Bob Geldof a Hay Festival sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világnak és nagy szüksége van új gondolatokra. Többek között azért, mert az elmúlt húsz évben olyan technológiai változások tanúi voltunk, amelyek horderejéhez csak a könyvnyomtatás feltalálása fogható. Ez megváltoztatta a világgazdaságot, a politikát, egyáltalán: az egész életet. A politikusok azonban még mindig a régi, az énekes szerint nyilvánvalóan elégtelen sémákat használva gondolkodnak - szerinte például a nemzetállami keretek között nem lehet válaszokat találni az új kihívásokra. Európát pedig különösen fenyegeti a a bezárkózás veszélye. A szükséges az új gondolatokat csak a művészektől várhatjuk, akik különböző formákban értelmezik a jelent, és csak ezáltal lehetséges egy új jövőt elgondolni - mondta az énekes-aktivsta.

Bob Geldof szerint a rockzene az egyik olyan forma (természetesen az irodalom és mások mellett), amely "a változás igényét, szükségességét megfogalmazza", illetve eszköze is lehet ennek a változásnak. A rockzene hatását, világhódítását azzal a példával illusztrálta, hogy nemrég egy fesztiválon fellépett a kínai tehetségkutató műsor győztese ("potom 400 millió szavazattal lett az első"), és elénekelte az ő egyik dalát - amit Geldof maga már el is felejtett. Beszélt arról, hogy manapság olyan dolgokat látunk megvalósulni Afrikában, amiket néhány évtizeddel ezelőtt még remélni is naivitásnak számított. Így például Etiópia a gazdasági növekedés tekintetében a világ élvonalában van - mint ismeretes, az 1984-85-ös etióp éhínségről szóló híradások vezették Geldofot a Band Aid összehozására, a Live Aid segélykoncert megszervezésére, így kezdte azt a humanitárius munkát, amihez képest zenészi karrierje idővel háttérbe szorult.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Bob Geldof péntek este a Petőfi Csarnokban lép fel a Hay Festival keretében, szombaton négytől pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban Peter Florence-szel beszélget - a program szerint "Afrikáról, zenéről és szerelemről", bár ez utóbbi láthatólag meglepte Geldofot, aki aztán elmondta, hogy így öregkorára rájött, hogy szerelem és szeretet nélkül az élet értelmetlen. A Hay Festival keretében számos más, nemzetközileg ismert művész is Budapesten lesz; a teljes programot itt lehet megtalálni. A huszonöt éve egy walesi faluban indított fesztivált Bill Clinton "a szellem Woodstockjának" nevezte - ám Geldof szerint ez eléggé sekélyes, tipikusan politikusra jellemző megfogalmazás.