Vágólapra másolva!
Miért mennek a nem lemezeladásokból élő zenészek a MAHASZ gálájára? Milyen előnyei és hátrányai származhatnak egy zenekarnak egy Fonogram-díjból, illetve egy díjátadós fellépésből? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a díjátadón is megjelenő zenészeknél.
Vágólapra másolva!

"Kishalnak kell éreznem magam"

A kedd esti Fonogram-díjkiosztón idén is összegyűlt a hazai popszakma színe-java, a Nagy Öregektől kezdve a tévés tehetségkutatók reménységein át a VIVA tévén futó magyar STAR-okig mindenki ott volt, aki számít. A Fonogram - Magyar Zenei Díjat a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) alapította, és ezzel "a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeit" díjazzák. A Mahasz azonban nem állt meg itt, hanem kiosztott egy különdíjat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának is, a "legális zenefelhasználás érdekében kifejtett munkájáért", vagyis a razziákért, amelyeken időről időre lebukik egy-két olyan DJ, aki engedély nélkül játszik le CD-ket. Ha ehhez a bizarr húzáshoz hozzávesszük, hogy érdemben már egy ideje nemigen beszélhetünk magyar hanglemezkiadásról sem, adja magát a kérdés, hogy miért éri meg a szereplés vagy esetleg a fellépés a Fonogramon azoknak a zenészeknek, akik már régóta nem a lemezeladásból élnek?

Az év hazai elektronikus zenei produkciójáért járó díjat átvevő Yonderboi (a felső képen) például azt mondta a Quartnak, hogy erről nem szokott gondolkodni, nem is igazán tudta, hogy ez ehhez kötődik, "mert csak néha belecsöppen, de nem ismeri a 'frontvonalakat'". Egyedi Péternek, az év hazai alternatív albumára jelölt Óriás zenekar frontembere más indokot mondott: "Általában mindenki tudja ugyan, hogy ki szervezi ezt a gálát, de az emberek fejében inkább az van, hogy ez az egyetlen rendes magyar zenei díj, a legtöbben valószínűleg a Fonogramon kívül nem is tudnának mondani másikat. Mondhatjuk, hogy ez a mi kis magyar Grammynk" - tette hozzá az Isten Háta Mögöttben is játszó zenész, akit szimplán a kíváncsiság motivált: "Ez volt az első komolyabb jelölésünk, és kíváncsiak voltunk, milyen, úgyhogy elmentünk, és végigültük. De voltak olyan jelöltek is, akik nem jöttek el" - árulta el Egyedi Péter.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
További képekért kattintson!

Hasonlóan nyilatkozott a gálán díjátadóként jelen lévő Polgár Odett is: "Tudom, hogy kik a díjátadó szervezői, és hogy kishalnak kell éreznem magam" - mondta az énekesnő a Quartnak. "Ez az egyetlen olyan zenei díjkiosztó Magyarországon, amire odafigyel a 'magyar közízlés', amolyan magyar Grammy, a különbség pedig nem szorul magyarázatra" - tette hozzá. "Én azért vállaltam el a szereplést, mert ezt a szakmát választottam magamnak, ebben az országban választottam, és résztvevője vagyok, ezért nem vonhatom ki magam belőle. Szeretném, ha még többen figyelnének oda arra, amit csinálok, és amíg azt érzem, hogy erre bizony szükségem van, addig, még ha kellemetlenül is érzem magam a magyar zenei közeg színvonalától, elvállalom" - beszélt a zenészek lehetséges motivációiról Polgár Odett. Fehér Viktor, az év világzenei albumáért járó díjat begyűjtő Kerekes Band dobosa pedig azzal magyarázta ezt, hogy szerinte fontos, hogy "legyen egy ünnep a magyar zeneiparban", de nem feltétlenül a díjak vagy a különböző rangsorolások miatt, hanem azért, "mert ilyenkor a mainstream média is foglalkozik többféle zenekarral, nem csak a Megasztárral".

"Önvédelmi eszközként is remekül használható"

De vajon mi a jelentősége egy ilyen díjnak? "Mi nyilván örültünk, hogy nyertünk, miután korábban kétszer voltunk jelölve. Ráadásul a lemezünk magánkiadásban jelent meg, úgyhogy azt is bebizonyítottuk, hogy a nagy kiadókat megkerülve is lehet érvényesülni itt" - mondta Fehér Viktor, és a Kiscsillag zenekarból az év hazai alternatív albumáért járó díjat átvevő Leskovics Gábor (az alábbi képen) is hasonlóan nyilatkozott: "Kaptunk egy díjat, nyilván elmentünk átvenni, és örültünk is neki." A Fonogram külföldi testvérdíjai, a Grammy vagy a Brit Awards esetében ilyenkor a díjazottak eladásai is általában megugranak. Hasonlót várnak itthon is? "Nem hiszem, hogy ez bármit is változtatni fog, attól még, hogy kaptunk egy díjat, ugyanúgy nem fog velünk a kutya sem foglalkozni a médiában, mint eddig" - vélte Fehér Viktor. "Most, mondjuk, csinált velünk egy interjút a Fókusz, abból lemegy majd két mondat a tévében, és kész."

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
További képekért kattintson!

Yonderboiban fel sem merült, hogy ne örüljön a díjnak: "Nagy művészektől sokszor hallani, hogy a díjak egyáltalán nem számítanak, és hogy egyáltalán nem ezért csinálják azt, amit csinálnak. Ez valóban szép gondolat, de szerintem nem zárja ki azt, hogy kapás esetén lehet örülni egy kicsit" - mondta a zenész. "Hiszen aranyszínű, csillog, és tapsolnak. Valamint elég jó súlya és fogása van, önvédelmi eszközként is remekül használható, mondjuk betörés esetén. Ezért én egyet mindig az ágy alatt tartok éjszakánként" - fejezte ifjabb Fogarasi László.

"Ufónak érezzük magunkat"

És nem árt-e esetleg a zenészek hitelességének, hogy a magyar celebvilág képviselőivel lépnek egy pódiumra? "Bizonyos iróniával kell kezelni az egészet: én úgy döntöttem, hogy elmegyek, átadom a díjat, aztán hazamegyek, és csak annyira veszem komolyan, mint amennyire az egész komolyan veszi magát" - mondta erről Polgár Odett (az alsó képen). Bocskor Bíborka, a fellépőként jelen levő Magashegyi Underground énekesnője azt mondta, hogy nem volt könnyű döntés, de végül a részvétel mellett döntöttek: "Éveken keresztül a nem-korszakban éltem, és próbáltam nem részt venni semmiben, amiben nem volt feltétlenül szükséges. Most már viszont úgy gondolom, hogy szeretném szeretni az embereket, és senkit sem akarnék megbélyegezni" - mondta az énekesnő. "Sokat vacilláltunk a zenekarral, hogy elfogadjuk-e a meghívást, és fellépjünk-e a gálán, de végül arra jutottunk, hogy ha jót csinálunk, akkor nem kell elzárkózni egy ilyen felkérés elől, vagyis a zenekar semmilyen tőkét nem akart kovácsolni ezzel a felkéréssel" - indokolta meg döntésüket Bocskor Bíborka, bár hozzátette: "furán" érezte magát ebben a közegben.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
További képekért kattintson!

Nagyjából így érzett Leskovics Gábor is: "Én először még a Pál Utcai Fiúkkal, 1992-93 környékén voltam egy ilyen díjátadón, és akkor is, most is azt éreztem, hogy mit keresek én itt" - mondta a zenész. "Nem akarok megbántani senkit, csak ez nem a mi közegünk, nem tartozunk ide, és húsz éve is ugyanennyire idegennek éreztem. Ez egy kicsi ország kicsi popszakmája, amelyből nagyon kevés állná meg a helyét világszinten, de ez nagyjából arányban van azzal is, hogy mennyi pénzből hozzák össze ezeket a produkciókat" - mondta. "A mi terepünk viszont a fesztiválok, ahol remekül megértjük egymást a hasonszőrű zenekarokkal, de az ilyen rendezvényeken amolyan ufónak érezzük magunkat - nem csoda, hogy az ültetésnél is volt valamiféle alternatív sarok, ahol egymás mellett ültünk a többi haveri zenekarral."

Pozitívan csalódott viszont Yonderboi: "Mivel elég ritkán jelenik meg lemezem, utoljára 2006-ban voltam Fonogramon. Az akkori emlékeim alapján nem voltak túl nagy elvárásaim. Kellemes meglepetésként ért, hogy nagyot fejlődött a rendezvény technikailag, sokkal profibb es gördülékenyebb lett az egész. Valamint megtisztelő volt díjat átvenni ugyanazon az estén, amikor a díjazottak között volt például Halász Judit, Horváth Attila vagy Hortobágyi László is" - mondta tapasztalatairól a zenész.