Újra kinyitnak a százéves házak Budapesten

Vágólapra másolva!
Ismét kinyitja kapuit hatvan fővárosi épület április 14-15-én, a százéves budapesti házak ünnepén. A programban 35 lakóház és 25 intézmény vesz részt különféle programokkal; teával és süteménnyel.
Vágólapra másolva!

A Budapest100 tavalyi sikere után a szervezők, a KÉK -Kortárs Építészeti Központ és az OSA 2012-ben is megkeresték az idén százéves házak képviselőit. Több lakógyűlés és egyeztetés után alakult ki a programban résztvevő házak listája - áll a KÉK közleményében. Összesen 25 közintézmény, köztük a Külügyminisztérium, a Katona József Színház, a Lajta Béla tervezte Vas utcai kereskedelmi szakközépiskola várja a vendégeket programokkal, koncerttel, kulisszajárással, korhű iskolai órákkal.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy tavaly százéves ház egyik lakója

A programhoz 35 lakóház is csatlakozott, melyek színes történetekkel, a lakók képeiből rendezett kiállítással, süteménnyel és teával készülnek a százéves házak hétvégéjére. Az érdeklődők a pincétől a padlásig bejárhatják az épületeket, megcsodálhatják a részleteket, a kapukat, korlátokat és falfestéseket. A séták során az is kiderül, milyen volt a száz évvel ezelőtti Budapest, mennyire voltak korszerűek, nagyvonalúak, vagy éppenséggel nyomorúságosak az épületek.

Az ingyenes programban résztvevő épületek teljes listája és a részletes program április 3-tól a www.budapest100.hu oldalon olvasható. A vezetett séták, és bizonyos épületek bejárásához szükséges előzetes regisztráció április 10-től lesz elérhető a fenti honlapon.