Kifogást nyújt be a Nemzeti Galéria a végrehajtás ellen

Vágólapra másolva!
Rendezni fogja tartozását a műtárgyszállító cég felé, és úgynevezett végrehajtási kifogást ad be a Magyar Nemzeti Galéria az ellene irányuló végrehajtás ellen. A Galéria a 2011-ben megrendezett Markó Károly kiállítás miatt tartozik a szállító cégnek.
Vágólapra másolva!

Úgynevezett végrehajtási kifogást ad be a Magyar Nemzeti Galéria az ellene irányuló végrehajtás ellen a NEFMI-vel és a magyar államot képviselő MNV Zrt.-vel egyeztetve - közölte az [origo]-val csütörtökön a múzeum sajtóosztálya.

A Népszava hétvégén megjelent cikkében az áll, hogy az MNG-ben végrehajtó járt a múlt héten, mert egy beszállító cég két éve hiába várja a körülbelül húszmillió forintját. A lapban megjelent információkat pontosítva a Galéria azt írta, hogy tartozásuk a műtárgyszállító cég felé nem két éves, hanem a 2011-ben megrendezett Markó Károly kiállítás számláin nyugszik. Mint írták, a számlából már tavaly és idén is törlesztettek.

"A tartozást természetesen ki kell egyenlíteni, melyet valószínűleg forrás-átcsoportosítással tudjuk kezelni. A szállítócéggel is folynak az egyeztetések, hogy a kifizetés fedezetének megtalálása után, vonják vissza a fizetési meghagyást" - áll a MNG levelében.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hősök, királyok, szentek kiállítás a Nemzeti Galériában

A múzeum megerősítette korábbi értesüléseinket, ami szerint az MNG-ben lévő műtárgyakat nem lehet leakasztani, mert pontos jogi szabályozás rendelkezik arról, hogyan lehet egyáltalán műveket kivinni az épületből. Példaként azt írták, hogy a külső kiállításokra kölcsönadott műtárgyak kivitelét is szerződések szabályozzák.

Mint írták, az MNG képei állami tulajdonban vannak, a nemzeti vagyon és kultúrkincs részei, és az 1997-es múzeumi törvény szerint, mint ilyenek "korlátozottan forgalomképesek, tehát nem lehetne végrehajtás alá venni őket". Más esetben, például amikor restitúciós ügyben valaki visszakapja a műtárgyát, érvényes bírósági végzés alapján adható csak ki.