A liftzene királya liftben koncertezik

kenny g
Vágólapra másolva!
Legalábbis ha akad olyan ember, aki egymillió forinttal beszáll a Kenny G-ről szóló dokumentumfilm költségeibe. Kétmillióért pedig miénk lehet egy tincs a szaxofonos legendás hajkoronájából. 
Vágólapra másolva!

Kenny G a világtörténelem 25 legsikeresebb művésze közé tartozik, legalábbis az eladott lemezek számát tekintve: több mint 75 milliót vettek meg világszerte. Mindenki ismeri őt, akár rajong érte, akár utálja. Na de mit tudunk Kenny G-ről mint emberről? Ugye?! Ezért határozta el Brian McGinn és Rod Blackhurst, hogy forgatnak róla egy filmet. Ennek költségeibe a Kickstarter oldalon bárki beszállhat; különböző mértékű pénz felajánlásáért különböző jutalmak járnak. 5000 dollárért (1,1 millió HUF) lehet kapni egy személyre szóló koncertet egy konkrét liftben - amiben persze az a poén, hogy a Kenny G által játszott smooth jazzt nem éppen hízelgésből, hanem elítélőleg szokták liftzenének nevezni. Mint azonban azt legalább tavaly óta tudjuk, Kenny G-nek igenis van humora.

Forrás: AFP

Szintén 5000 dolláros hozzájárulásért jár egy-egy dedikált szaxofon, vagy intim vacsora. Aki pedig 10 ezer dollárt ad (2,2 millió HUF), az három barátjával együtt golfozhat a szaxofonossal, illetve kérhet egy tincset legendás hajkoronájából - szépen bekeretezve és megvilágítva, mintha tényleg egy múzeumi tárgy volna. Persze kevesebb pénzzel is be lehet szállni, és már 20 dollártól járnak olyan jutalmak, mint például digitális letöltés, dvd extrákkal, vicces ajándéktárgyak (póló, szaxofontisztító készlet, "románcbeindító gyertya"); executive produceri cím; részvétel a filmpremieren, utána személyes találkozás magával Kenny G-vel.

A Kenny: A Documentary In G című film a tervek szerint bemutatja, hogyan próbál Kenny betörni a hollywoodi zeneszerzők világába (szerinte menne neki a romantikus komédia és olyan film is, amiben sokan meghalnak - de kemény városi filmet inkább nem vállalna); követné egy ázsiai turnéján (ott rendkívül népszerű a szaxofonos, például Kínában az ő zenéjét játsszák a vonatokon és az iskolákban a nap végén). Nyilatkoznának benne zeneipari szakemberek, rajongók és kritikusok - és az is kiderülne, hogyan viseli Kenny G, hogy gyakorlatilag a zenei újságírók pofozóbábujának számít (lám, nálunk is). A Kenny vicces lenne, ámde közben arra a komoly kérdésre is választ keresne, hogy mit árul el főszereplőjének hallatlan népszerűsége a mai kultúráról. Brian McGinn és Rod Blackhurst amúgy azért nem akarja, hogy a zenész finanszírozza a róla szóló filmet, mert nem promóciós, hanem dokumentumfilmet készítenének. Ezért szeretnék az interneten összeszedni a költségvetés legalább egy részét, 100 ezer dollárt (22,4 millió HUF).

Nem ez az első olyan zenei projekt, amit a közönséggel finanszíroztatnának, és már korábban is kitaláltak vicces jutalmakat a nagyobb összegű felajánlásokért. Josh Freese például olyanokat, hogy beszáll a bandánkba egy hónapra dobolni; kimossa a szennyesünket; eljön velünk Disneylandbe, ahonnan mi vihetjük haza a kocsiját. Princess Superstar pedig tízezer dollárért cserébe sztriptízt ajánlott.